Det er måske typisk for et velfærdsland som Danmark, at design, kunsthåndværk, gourmet, mode m.m. er begreber som alle danskere har et forhold til. Grundholdningen er liberal, kunst er for alle. Museer skal helst tilbyde oplevelser, som også mindre børn kan få glæde af. Samtidig oplever Danmark i disse år en stigende kulturel selvbevidsthed - måske i takt med at både klassisk og ny "Danish Design" og de nye danske "Dogme" film bliver stadigt mere populære internationalt.

Den skandinaviske arkitektur med sin lyse lethed og vægt på det funktionelle spiller en vigtig rolle i det moderne Danmark. Det samme gør landets stolte traditioner inden for design og formgivning, hvad enten du udforsker det ypperste af dansk keramik i Middelfart eller København, følger dansk glaskunst i Ebeltoft eller ser efter møbelkunst ved Kolding. 
 
Cafeer og restauranter
Tidssvarende minimalistiske cafeer findes over hele landet, men ellers har den mest iøjnefaldende tendens været et hav af nye kaffebarer med kvalitetskaffe - så der er rig mulighed for forfriskninger imellem alle de spændende oplevelser. Ligesom flere restuaranter er begyndt at lægge vægt på det særegent skandinaviske eller i hvert fald benytte sig af de bedste danske råvarer.

Dansk møbelkunst kan også nydes på de mange cafeer og restauranter - det kan godt være stiligt at drikke øl direkte af flasken, så længe du gør det fra en Arne Jacobsen-stol!

Moderne arkitektur
Nutidig arkitektur og design går i dag hånd i hånd med kulturelle oplevelser. Den 75-årige arkitekt Henning Larsens imponerende formåen har de senere år givet sig udslag i bl.a. tilbygningen til museet Ny Carlsberg Glyptotek.

Den største arkitektoniske bedrift i nyere tid må dog siges at være tilbygningen til Det Kgl. Bibliotek. Den Sorte Diamant kaldes den matsorte kubus, der spejler sig i Københavns havnebassin og - at dømme på den overvældende internationale bevågenhed - er et godt bud på byens nye vartegn.

Kubusen som form går igen i arkitekternes arbejde med et nyt kunstmuseum i landets næststørste by Århus - en by, der besidder storbyens puls, men samtidig er rigtig hyggelig. For nylig lagde man Århus Å fri i bymidten, og straks skød et væld af cafeer og restauranter op langs vandet. En forårsdag ved Århus Å med kold fadøl og måske lidt smørrebrød kan gå hen og blive en livslang forelskelse, ikke mindst hvis man slutter af med et besøg i Århus Musikhus, der danner rammen om flotte arrangementer af både lokal og international karakter.

Dansk design overalt
Dansk design som begreb er blevet udvidet de senere år. Flere og flere danske tøjdesignere har skabt sig et navn både inden for og uden for landets grænser. I stedet for at halse efter tendenserne fra modens mekkaer som Paris, London eller Milano dyrker en ny generation af tøjskabere det nationale særkende - med et stærkt nordisk udtryk som resultat.

Tøj er blot en af mange shoppingmuligheder i større danske byer som Århus, Odense, Aalborg og selvfølgelig København.

I disse byer kan du simpelthen ikke undgå at støde ind i berømte danske designs som Bang & Olufsen, LEGO, Fritz Hansen Furniture og de prisbelønnede titaniumsbriller fra Lindberg Optic - en af de største danske designsucceser i nyere tid. Man bør også fremhæve det kongelige danske porcelæn og danske sølv, bedst repræsenteret ved Georg Jensen og Royal Copenhagen, men som også findes hos små guldsmede typisk beliggende i de danske byers smalle sidegader.

Musik og natteliv
Danskere elsker musik, lige fra store udendørsfestivaler til små spillesteder, hvor der spilles alle genrer - jazz, blues, folk, salsa, moderne pop og rock. Vil du ud i det danske natteliv, er der derfor også god chance for at opleve livemusik. I takt med de senere års opblomstring af trendy cafer og restauranter er der også dukket en række nye barer op, mange med tilhørende clubkultur eller diskotek. Så det er bare med at kaste sig ud i den danske nattescene - og husk, danskerne fester bedst fra efter midnat og lige til den lyse morgen!