DANSK DESIGN
Kilde til rigdom
Enkelhed er ikke et andet ord for fattigdom. Enkelhed kan tværtimod være en kilde til rigdom, både materielt og åndeligt. Enkelt kan naturligvis betyde utilstrækkeligt eller banalt.

Men enkelhed kan også være den krævende form for enkelhed, som aldrig går på kompromis med en tings eller en ids hele formål. 
Rige, enkle former findes overalt i naturen, som udtryk for funktion og økonomi. Men naturen går videre end det. Naturens grundlæggende princip er, at hvis to teorier begge kan forklare det samme fænomen, er den enkleste af dem den sande.

Skaberkraft i trange tider
Samhørigheden mellem enkelhed og rigdom har sin parallel i samfundet, hvor økonomisk trængte tider ofte bliver kilden til rig udvikling. Kun få år efter statsbankerotten i 1813 var København et blomstrende centrum for europæisk åndsliv.

En by på kun 100.000 indbyggere, men blandt dem verdensnavne som H C Ørsted, Søren Kierkegaard, Rasmus Rask, Bertel Thorvaldsen og H C Andersen. H C Ørsted demonstrerede i sit eget virke på strålende og elegant vis sammenhængen mellem rigdom og enkelhed. Hans beskrivelse af det elektro-magnetiske princip på kun fire sider. Jo større en opdagelse er, jo mindre plads er der behov for til at beskrive den.

Dansk Design
De materielt fattige år efter den Anden Verdenskrig førte en ny blomstring med sig gennem det, der verden over blev kendt under navnet dansk design. Hans J Wegner, den første danske designer, der opnåede verdensberømmelse, starter altid sit arbejde med at spørge sig selv, hvordan en god håndværker ville gribe opgaven an: Tag materialet væk, hvor der ikke er brug for det. Gør tingene enkle og brugbare, og udfør dem omhyggeligt. Målet er ikke at skabe et kunstværk, men er at lave en god stol.

Disse principper er ikke udtryk for nogen bestemt stil. De er udtryk for noget langt vigtigere, en respekt for opgaven og funktionen og for de materielle ressourcer. Wegner er unik, men han var ikke alene. I årene efter Anden Verdenskrig indskrev en hel række danske formgivere sig i design-historien med arbejder, som udforskede temaet rigdom og enkelhed: Arne Jacobsen, Finn Juhl, Børge Mogensen, Henning Koppel, Poul Henningsen, Poul Kjærholm, Verner Panton og mange andre.

Piet Hein
Slægtskabet i id-grundlag førte imidlertid ikke til en uniformering af tingenes form. De fælles grundprincipper førte til rigdom og variation, men med et fællespræg, hvor tingene synligt hørte til den samme kultur. Digteren og opfinderen Piet Hein talte for en hel generation:

There is one art,
no more, nor less,
to do all things
with artlessness

Mere ved hjælp af mindre
Selv om princippet at gøre mere ved hjælp af mindre er det mest naturlige i verden, er det på ingen måde et generelt accepteret princip indenfor teknik eller design. Tænk på, hvor mange produkter, der mest er blevet til for at skabe opmærksomhed eller misundelse, og derfor bliver et billede på fattigdom på et andet niveau.

Eller tænk på, hvor mange produkter, der anvender en overflod af råstoffer for at opnå noget, der kunne være gjort bedre med mindre, eller som er dyre i drift, eller som skader naturen. De er ikke kun et udtryk for ligegyldighed, men også for manglende intelligens.

At skabe mere ved hjælp af mindre er et spil, der kan spilles i det uendelige med nye opgaver og materialer. Det var et grundprincip for de fleste af de store danske industrivirksomheder. Grundlæggerne af virksomheder som Bang & Olufsen, LEGO, Grundfos, Novo Nordisk og Danfoss havde alle en forkærlighed for kvalitet, for at indbygge og synliggøre intelligens i deres produkter, og for at økonomisere med råstofferne.

Udfordringerne i dag
Vore dages opgaver har nye navne: Økologi, fastholdelsen af velstand og velfærd i et højteknologisk samfund, og skabelsen af åndelig rigdom i vore byer og i den enkeltes tilværelse. Men målet er det samme, at nå frem til de enkle, gode løsninger på de komplekse opgaver - uden at forsimple løsningerne. Den uventede gevinst er, at vi i vor søgen efter de enkle, rige løsninger, også former os selv.