CFB

Seminar i Esbjerg

06 December 2004

H.C. Andersens tingseventyr
- et genre med relevans for undervisningen


Tid: Den 6. december 2004, klokken 10-16
Sted: Pædagogisk central, Esbjerg

Målgruppen er dansklærere i 5.-9. klasse og skolebibliotekarer

Instruktør: Anna Karlskov Skyggebjerg, Center for Børnelitteratur, København.

Kurset er arrangeret i samarbejde med Center for Børnelitteratur, hvis H.C. Andersen-aktiviteter er støttet af H.C.Andersen 2005 Fonden, den danske stat og Bikubenfonden.

Kursusbeskrivelse
H.C. Andersen skrev en række tingseventyr, altså eventyr med menneskeliggjorte ting som hovedpersoner. Nogle af disse tingseventyr er kendte, fx Den standhaftige Tinsoldat, Kærestefolkene og Stoppenaalen, og nogle er mindre kendte, fx Lysene, Pengegrisen og Pen og Blækhuus.

Tingseventyrene er bl.a. kendetegnet ved, at menneskelige egenskaber og  konflikter vises i et tingsligt univers, hvor en genstands ydre udformning korresponderer med et psykisk indhold. I genren formidles store følelser ofte med et element af humor og satire.

Kurset i tingseventyr indeholder en introduktion til genren og et undervisningsoplæg, hvori der indgår et procesorienteret skriveforløb. At arbejde med tingseventyr, både at læse, analysere og skrive dem, kan medvirke til at give en øget viden om og indsigt i brugen af genrer og litterære virkemidler. 
 
Center for Børnelitteratur har i anledning af H.C. Andersen-jubilæet bl.a. udgivet bogen Pen og Blækhuus. Nye og gamle tingseventyr med litteraturpædagogisk efterskrift, Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag 2004.

 Tilbage