CFB

Pen og Blækhuus
-
Nye og gamle tingseventyr

Forfatter: H.C. Andersen med flere

Pen og Blækhuus
ISBN: 87-7613032-0
Pris: 150,00
Sider: 105
Efterskrift af: Anna Karlskov Skyggebjerg
Udgivet af Danmarks Pædagogiske Universitet og
Center for Børnelitteratur, Danmarks Pædagogiske Universitet

Anmeldt af: Tonny Hansen

Selvfølgelig har genstande personlighed, spørg bare din tilrøgede pibe eller gamle hjemmesko. Der er ofte så stor symbolværdi i husgeråd og haveafgrøder, at en dreven forfatter kan gøre dem til formidler af budskaber om menneskelivets omskiftelige vilkår.

H.C. Andersen brød fablens genrekonventioner ved at udskifte dyr med sparegrise, gadelygter, stoppenåle, toppe og bolde. Oftest udstyret med en selvbevidsthed, der tilsagde deres omgivelser at møde dem med respekt, thi de var i virkeligheden standspersoner inkognito. I hvert fald særdeles vigtige for at verden hang sammen til alles tilfredshed.

På Forfatterskolen for Børnelitteratur har de studerende gennemarbejdet og moderniseret genren, otte nyskrevne eventyr er stillet op mod lige så mange af Andersens. Chilifrugter og computere har også en mening om livets sande værdier. Resultatet er vellykket og gode eksempler til efterfølgelse.

De tænkte efterfølgere er skoleelever. Genrebevidsthed er en væsentlig faktor i Fælles Mål for danskfaget, og tingseventyr er en håndgribelig genre at gribe fat i, både til analyse og som oplæg for elevernes egen skriftlige produktion. Bogens eventyr er gode forbilleder, og efterskriften giver baggrundsviden i overskuelig form til læreren.

Center for Børnelitteratur har været med i planlægning og gennemførelse af udviklingsarbejder omkring undervisning i genren på tre skoler. Desværre indgår beskrivelse af disse forløb ikke i bogen. Indtil videre må man altså tænke selv, hvis man vil bruge denne oplagte vinkel til sin danskundervisning.

Tilbage