HCA og tiden
Diverse

CFB




HCA I UNDERVISNINGEN

H.C. Andersen giver naturen en stemme

Af Ole Laursen, cand.pæd. DN - - 14 September 2004

- Mellem sandheden og eventyret.

En artikel der opfordre - den dedikerede underviser i et naturvidenskabeligt baseret skolefag - til at planlægge og gennemføre et eller flere undervisningsforløb med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr.
Læs mere



Døden i 1800-tallets børnelitteratur

Af Torben Weinreich - Center for Børnelitteratur - 03 September 2004

Det er en myte, at døden først for alvor er blevet et tema i børnelitteraturen i nyere tid. Tværtimod forholder det sig sådan, at man i både 1700- og 1800-tallet i høj grad forholdt sig til døden, også børns død. Især i 1800-tallets børnelitteratur møder man voldsomt nærværende skildringer af børns død, ofte pakket ind i sentimentalitet. Med andre ord: Det er stærke sager. Det påviser denne artikel med eksempler og idéer til arbejdet med døden i børnelitteraturen i skolen.
Læs mere



Om, med og i H.C. Andersen og hans værk

Af Jens Raahauge - - 24 August 2004

- Indfald om veje til skatkisten.
H.C. Andersen er en af de meget få danske forfattere der er verdensberømt, ikke blot i Danmark, men globussen rundt. Og forunderligt er det at hans berømmelse først og fremmest skyldes hans historier og eventyr der er fortalt for børn; ikke pædagogisk og skråt ned, men sanseligt, facetteret, livsnært og dermed ligeværdigt for alle aldre.
Læs mere



H.C. Andersen - i hvilken udgave?

Af Torben Weinreich, professor - Center for Børnelitteratur

H.C. Andersen skrev sine eventyr for mere end 100 år siden, og de blev tidligt oversat til alverdens sprog. Det betyder, at de i dag ofte fremtræder som svære at forstå for børn og unge. Spørgsmålet er: I hvilken udgave kan man tillade sig at præsentere Andersens eventyr?
Læs mere



Skrev H.C. Andersen for børn?

Af Torben Weinreich, professor - Center for Børnelitteratur

I perioden 1835-43 var H.C. Andersens eventyr "fortalte for Børn", som der stod uden på hæfterne. H.C. Andersen var fra starten meget bevidst om, at han skrev til børn. Senere irriterede det ham, at man ikke indså, at en del af eventyrene også eller udelukkende var for voksne.
Læs mere




Arkiv