HCA og tiden
Diverse

CFB


Johan Krohn

Af Torben Weinreich, professor - Center for Børnelitteratur - 22 August 2004

En af Danmarks mest læste børnebøger gennem tiden, Peters Jul, udkom første gang i 1866 med Johan Krohn som forfatter. Siden er den kommet i flere udgaver med forskellige illustratorer. Krohn var en af H.C. Andersens venner.
Læs mereHans Vilhelm Kaalund

Af Torben Weinreich, professor - Center for Børnelitteratur - 10 August 2004

Man kan diskutere, om forfatteren H.V. Kaalund, kendt for sine Fabler for Børn fra 1845, har haft mest betydning for børnelitteraturen eller kriminalforsorgen. Han kæmpede for resocialisering af de indsatte i fængslerne og skrev og redigerede børneblade, hvortil også H.C. Andersen skrev.
Læs mereChristian Winther

Af Torben Weinreich, professor - Center for Børnelitteratur - 01 August 2004

Samme år som H.C. Andersen udgav sine første eventyr, dvs. 1835, udgav også Chr. Winther en af dansk børnelitteratur klassikere, Flugten til Amerika. Der skulle nu gå 65 år, før den blev en børnebog.
Læs mereBørnelitteraturen på HCAs tid
Den store Bastian

Af Anna Karlskov Skyggebjerg - Center for Børnelitteratur

Andre forfattere og genrer er karakteristiske for 1800-tallets børnelitteratur. Heinrich Hoffmanns Den store Bastian (1845) er kendt - og hadet eller elsket - af mange danskere, men da bogens originalsprog er tysk, er der sandsynligvis ikke mange læsere, som vil kategorisere bogen som et stykke dansk børnelitteratur.
Læs mere
Arkiv