Galleri










PERSPEKTIVERING

Her er nogle forslag til tekster og citater, der kan perspektivere Det døende Barn og H.C. Andersens svære år i latinskolen:

1. Den grimme ælling - eventyr fra samlingen Nye Eventyr, 1843. Eventyret findes online her på Det Kongelige Bibliotek.
 
2. Anmeldelse af Nye Eventyr i avisen "Fædrelandet", 19. november 1843.

3. Den lille Havfrue - eventyr fra Eventyr, fortalte for Børn. Første Samling. Tredje Hefte, 1837. Eventyret findes online her på Det Kongelige Bibliotek

4. O.T. - H.C. Andersens roman fra 1836. Findes online på Arkiv for Dansk Litteratur.

5. Mulatten - skuespil fra 1840

6. Levnedsbogen - H.C. Andersens egen beskrivelse af livet i Odense og hans baggrund for at ville være berømt kunstner; Levnedsbogen er nedskrevet i 1832 og udgivet i 1926. Find evt. uddrag i tekstantologien Af Andersen og på hcandersen-homepage.

7. H.C. Andersens dagbøger fra perioden online på Det Kongelige Bibliotek.

8. Mit livs Eventyr - H. C. Andersens selvbiografi fra 1855. Her skriver han om sin barndom i Odense og tiden i latinskolen i Slagelse og Helsingør.

9. I rejsebeskrivelsen Skyggebilleder af en Reise til Harzen, det Sachsiske Schweitz etc. etc. i Sommeren 1831 beskriver Andersen et møde med en tysk fan:

"Efter et Ophold af tre Dage, forlod jeg det venlige Leipzig, hvor jeg havde lært at kjende flere, herlige Mennesker. Mit Reiseselskab med Schnellposten bestod af to unge Herrer fra Frankfurt an der Oder og en gammel Doctor; denne var temmelig bevandret i den danske Literatur, og spurgte, da han hørte mit Navn, om jeg var i Familie med Forfatteren til "det døende Barn". Jeg svarede ham da, at det var mig selv, og nu spurgte han mig ganske naivt, om jeg havde mistet en Lille, den Gang jeg skrev det, da han ikke kunde tænke, at jeg som ungt Menneske ellers kunde føle Sligt; han blev da noget forundret ved at høre, at dette Barn alt var fra min Skolegang, hvor jeg midt under "Katál, Katlá", følte og skrev det".

("Skyggebilleder af en Reise til Harzen, det Sachsiske Schweitz etc. etc.i Sommeren 1831" i Danske Klassikere. Kbh.: Borgen. Det danske Sprog- og Litteraturselskab, s. 28).