Kinesisk succes i Danmark

I går havde den kinesiske film "Peach Blossom" international premiere i Cinemateket i København. Instruktøren Fu Hua Yang (Fu Min) var til stede.

Af Anders Wilhelm Knudsen - H.C. Andersen 2005 - 06 April 2005



Filmen "Peach Blossom" er inspireret dels af H.C. Andersens, i Danmark mindre kendte, eventyr "Under piletræet" og den kinesiske forfatterinde Fang Fangs roman "Peach Blossoming".

"Peach Blossom" fortæller kærlighedshistorien om Xing Zi og Lu Xi og udspiller sig under den store kulturrevolution i Kina sidst i 1970'erne. Ligesom "Under piletræet" gengiver "Peach Blossom" historien om de to elskende, der adskilles socialt og samtidig fejler i at udtrykke deres kærlighed - og når de endelig presses til at gøre det, er modparten forhindret i at høre det.
Instruktør Fu Huayang formår at kæde Andersens kærlighedsfortælling sammen med livet omkring Yangtze-floden i 70'ernes Kina i en nutidig film, der udtryksfuldt og følelsesmæssigt river seeren med. Filmen skildrer allegorisk og metaforisk (ferskenblomsten som symbol for sex og adskillelsen markeret ved broen over floden) konflikten mellem mand og kvinde, mellem sex og kærlighed og gennem en simpel men realistisk billedside og et melankolsk og sjælfuldt lydspor træder Andersens sørgelige eventyr om Knud og Johannes umulige kærlighed stærkt frem.

Til premieren fik publikum mulighed for at stille Fu Min spørgsmål. TV2 Lorry havde ligeledes fundet vejen til Cinemateket.


Den 25. marts i år blev filmen vist i de kinesiske biografer og den blev godt modtaget, hvor ord som "ægte følelse", "bevægende" og "skønhed" var hyppige gengangere i anmeldelserne. I hovedrollerne ses to af kinesisk films nye ansigter Guo Xiaodong og Zhou Yun.

Fu Min indledte aftenen med at præsentere filmen - efterfølgende blev der budt på en lille forfriskning i Cinematekets underetage, hvor tilskuerne kunne stille spørgsmål. For Fu Min er filmen dels et udtryk for en typisk kinesisk kærlighedshistorie, samtidig med at den skildrer hans egen generation og en historisk virkelighed i det moderne Kina. Fortrydelse og kraft er bl.a. de prædikater den 44-årige instruktør sætter på sin film. På spørgsmålet om hvorfor valget netop er faldet på eventyret "Under piletræet", svarede Fu Min, at netop dette eventyr regnes for et af de mest populære i Kina.

Fu Min har arbejdet med filmen de sidste fem år, en periode hvor han har været nødsaget til at ændre manuskriptet igen og igen, og den internationalt anerkendte kinesiske intruktør Tian Zhuangzhuang har assisteret i produktionen, og spår filmen en levedygtig fremtid.

Se filmplakaten her.

Filmen vises igen i morgen aften, den 7. april, i Cinemateket i forbindelse med NatFilm Festivalen kl. 19.00 og planlægges forevisning i Odense senere på året. 

Flere kinesiske Andersen-projekter vil i øvrigt slå vejen omkring Danmark, bl.a. i morgen hvor en stor kunstudstilling åbner i Nordjylland. Læs mere her om denne udstilling her.

Læs mere om filmen på "Peach Blossom"s officielle hjemmeside: www.taohuacanlan.com.

Både "Peach Blossom" og NatFilms Andersenprogram er støttet af HCA2005 Fonden.


Tilbage