HCA fejres Kloden rundt i weekenden

I den forestående weekend åbnes den officielle HCA-fejring med et storslået show i Parken. Eventyrweekenden byder samtidig på en lang række begivenheder i København og Odense. Men weekenden byder også på en masse andre events, og ikke kun i Danmark, men i hele verden. Se her et udpluk af de begivenheder, uden for Danmarks grænser, HCA2005 Fonden har støttet.

Af awk - H.C. Andersen 2005 - 30 Marts 2005

Fredag den 1. april

Kunstakademiet v/ Universidad de la Laguna, Santa Cruz de Tenerife (Spanien)
Udstilling vedr. H. C. Andersen (Andersen cruz el Atlántico. Larga travesía de un Bello Cuento. 1805-2005)
Kunstakademiet ved universitetet La Laguna i Santa Cruz de Tenerife (De Kanariske Øer) har taget initiativ til udarbejdelse af en udstilling med nyskabte illustrationer til H. C. Andersens eventyr. Alle illustratorerne er fra og/eller bosiddende på Tenerife, og er tidligere elever på Kunstakademiet. Udstillingen er tænkt som en vandreudstilling og forventes vist på de forskellige Kanariske Øer. Udstillingen indvies på Kunstmuseet i Santa Cruz de Tenerife den 1. april og vises hér frem til den 15. april.
 www.ull.es

Terrapin Puppet Theatre (Australien)
Projektansvarlig: Marianne Taylor.
H.C. Andersen 2005 Fonden støtter (via H.C. Andersen-børneteaterfestivalen) Terrapin Puppet Theatre?s produktion "Garden of Paradise" (bygget på H.C. Andersens fortælling "Paradisets have", som indgår i den tasmanske festival "Ten Days on the lsland"). Forskellige former for dukker indgår, bl.a. skyggefigurer i en modelteaterramme. Instruktøren er den internationalt anerkendte dukkemager Richard Bradshaw. Forestillingen spiller mellem 1. og 4. april 2005. www.terrapin.org.au

Polar Publishers (Ungarn)
Polske Judit Kertesz oversætter Andersen til ny antologogi, der præsenterer digteren i ungarks kontekst. "Skyggen", "Dryaden", "Tante Tandpine", "En Digters Bazar", "Donau-Fart", "Liszt". Uddrag fra "Levnedsbog" og "Mit Livs Eventyr". Antologien udkommer på fredag i forbindelse med bogmessen i Budapest.

KBBY  (Sydkorea)
Projektansvarlig: Tae Lyon Kim.
"Book Island Festival for Children 2005". KBBY (Korean Association for the New Generations), Sydkorea, har siden 1981 beskæftiget sig med børns velfærd og uddannelse. På "eventyrøen" Nami Island planlægges en række mindre udstillinger og andre aktiviteter (bl.a. oplæsninger) i forbindelse med tre landsdækkende Andersen-konkurrencer for unge. Konkurrencerne omfatter Essay, musik og maleri. Starter på fredag og varer frem til 9. juli 2005.
www.kbby.org

Edition Samfundet
Projektansvarlig: Else Torp.
For første gang nogensinde opføres der så mange nye klassiske værker fra Danmark, så mange forskellige steder i verden. Det sker i forbindelse med HCA2005, hvor projektet "Symphonic Fairytales" bliver det helt store projekt inden for den klassiske musik. Flere toneangivende symfoniorkestre opfører, på fire kontinenter, 10 nye værker af danske komponister, der alle har taget udgangspunkt i en fortælling eller et digt af H.C. Andersen. De fleste værker uropføres primært ved familiekoncerter over hele verden fra H.C. Andersens fødselsdag den 2. april 2005 og indtil 6. december 2005.
De unikke værker er bestilt af Edition SAMFUNDET, der lancerede projektet allerede i 2000 med støtte fra Kulturministeriet. "Symphonic Fairytales" er i dag støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden og videreudviklet i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Sekretariatet ved generalsekretær Lars Seeberg.
Både danske og internationale komponister har i tidens løb fundet musik i H.C. Andersens tekster - blandt de kendteste komponister er Robert Schumann, Alexander Zemlinski, Arthur Honegger og Igor Stravinski.
Edition SAMFUNDET bygger med "Symphonic Fairytales" videre på denne tradition, og i digterens ånd skal det være musik, der samler både børn og voksne i koncertsalen. I samarbejde med projektets komponister vælges kendte tekster, der sættes i musik inden for fire kategorier: tonedigt, som er rent instrumentalt, orkesterlied, der arbejder med sangsolist, det læste eventyr med fortæller og det integrerede værk, hvor børn inddrages aktivt i fremførelsen.
På fredag kan følgende koncerter opleves:

TV og radio, Madrid, Spanien
RTVE Symfoni orkester og kor
Chefdirigent: Adrian Leaper
Komponist: Svend Hvidtfelt Nielsen: "Tommelise"

Deutsches Haus i Flensborg, Tyskland
Sønderjyllands symfoniorkester,
Dirigent: Justin Brown
Komponist: Jesper Koch "Snedronningen"


Lørdag den 2. april

Forlaget Anaya (Spanien)
Det spanske forlag Anaya udgiver bogserien "Seies premios nacionales ilustran a Andersen" De seks spanske prisvindende illustratorer Pablo Amargo, Montse Ginesta, Luis de Horna, Max, Isidro Ferrer og Gusti illustrerer eventyrene "Kærestefolkene", "Kejserens nye klæder", "Snemanden", "Springfyrene", "I børneværelset" og "Klods Hans". De seks bøger udkommer i en samlet æske på lørdag, 2. april 2005.
www.anaya.es

Biblioteksvæsnet i Zagreb (Kroatien)
Projektkoordinator: cand. Mag. Ranka Javor, leder af Det Kroatiske Børnebogscenter.
"Goddag Hr. Andersen" / "Good Day, Mr. Andersen". Biblioteksvæsnet i Zagreb og Det Kroatiske Børnebogscenter samt en række andre institutioner planlægger i 2005 et bredt udvalg af aktiviteter for alle aldersgrupper.
Tidligere på året har Odense Bys Museers vandreudstilling gæstet National- og Universitetsbiblioteket i Zagreb, fulgt af en kunstudstilling med originale Andersen-illustrationer af en række internationalt anerkendte kroatiske illustratorer.

På selve fødselsdagen på lørdag fejres Andersen med en opsætning af "Den lille havfrue" i Zagreb Dukketeater, fulgt op af en prisuddeling for bedste essay og bedste billedarbejde udført af børn fra hele Kroatien. Endvidere vil offentliggørelsen af den nye kroatiske Andersen-oversættelse fra forlaget "Mozaik knijga" blive præsenteret i denne forbindelse. Udgaven vil blive illustreret med nye billeder af de kroatiske illustartorer Svjetlan Junakovic og Dubravka Kolanovic. Arrangementet gentages, undtaget prisuddelingen, i forbindelse med den internationale børnefestival i Sibenik juni/juli.
Hele projektet vil blive fulgt af de kroatiske medier: morgenaviser, ugeblade, radio og TV.

Schweizerische Märchengesellschaft (Schweiz)
I forbindelse med H.C. Andersens fødselsdag, 2. april, inviterer det schweiziske eventyrselskab til endags-konference om Andersen. Der bydes på foredrag, højtlæsning og medlemmer af ensemblet "Opera Sacra" vil opføre uddrag af syngespillene "En landsbyhistorie" og "Agnete og Havmanden". Arrangementet finder sted i kammermusiksalen i Kongresshaus Zürich fra 10.15 - 17.15.
www.maerchengesellschaft.ch

Edition Samfundet
Hanoi
Ho Chi Minh Ballet og Symphony Orchestra, Vietnam
Fortæller: Le Khanh
Komponist: Sven Erik Werner "Truyên tho hài"

Islands Symfoniorkester
Komponist: Fuzzy "Rejsekammeraten"
City of Birmingham Symphony Orchestra, England
Dirigent: Gamba
Komponist: Per Nørgård "Lygtemændene er i Byen sagde Mosekonen"
kl. 19.00


Søndag den 3. april


Edition Samfundet
City of Birmingham Symphony Orchestra, England
Dirigent: Gamba
Komponist: Per Nørgård "Lygtemændene er i Byen sagde Mosekonen"
kl. 15.00

Warszawa Symfoniorkester, Polen
Dirigent: Lukasz Borowicz
Fortæller: Dariusz Jakubowski
Sven Erik Werner "Det utroligste"


Mere information om projekterne og flere arrangementer er tilgængelige på fondens hjemmeside.


Tilbage