HCA-ambassadører udnævnt i Island

HKH Prinsesse Benedikte udnævner tidligere islandsk præsident Vigdís Finnbogadóttir og forfatteren Einar Már Guðmundsson til H.C. Andersen Ambassadører ved begivenhed i Reykjavik

Af Oliver Newton - H.C. Andersen 2005 - 28 Januar 2005

Geysere, vulkaner og Den Blå Lagune dannede baggrund for lanceringen af de islandske H.C. Andersen projekter og udnævnelsen af to fremtrædende islændinge til henholdsvis H.C. Andersen-æresambassadør og H.C. Andersen-ambassadør, ved en dansk-islandske sammenkomst den 27. januar 2005 i Reykjavik i Island.

Torsdag den 27. januar 2005 blev det omfattende og imponerende islandske H.C. Andersen program præsenteret ved en begivenhed på Radisson SAS Hotel Saga i Reykjavik. Både før under og efter H.C. Andersen jubilæumsåret foregår der H.C. Andersen arrangementer rundt om på Island. Blandt de mange interessante projekter kan nævnes; en H.C. Andersen lydbog til blinde, musicalopsætning af Den lille pige med svovlstikkerne, en balletforestilling baseret på et samarbejde mellem Den Kongelige Børneballet og Islands Nationalteater, dokumentarfilm på islandsk TV og diverse foredrag om H.C. Andersens liv ved H.C. Andersen ekspert Jens Andersen. Beskrivelsen af alle de islandske H.C. Andersen projekter findes i dette dokument.

Begivenheden på Radisson SAS Hotel Saga i Reykjavik dannede også baggrund for udnævnelsen af to fremtrændende islandske personligheder til H.C. Andersen-ambassadører.
Icelandair havde fløjet HKH Prinsesse Benedikte til vulkanøen i Nordatlanten for at forestå hvervet at udnævne den tidligere islandske præsident Vigdís Finnbogadóttir til H.C. Andersen-æresambassadør og den kendte islandske forfatter Einar Már Guðmundsson til H.C. Andersen-ambassadør.

Udnævnelsen af disse to personer er bl.a. baseret på deres store engagement og involvering i H.C. Andersen-året i Island samt deres tætte tilknytning til Danmark, hvor de begge har eller har haft bopæl over en længere periode.



Forfatteren Einar Már Guðmundsson, tidligere islandske præsident Vigdís Finnbogadóttir og HKH Prinsesse Benedikte af Danmark.


Arrangementet blev koordineret af de danske ambassaden i Reykjavik, H.C. Andersen 2005 Fonden og Have PR & Kommunikation


Sponsor af flybilletter til HCA2005 event i Island

 

Officiel Hotelpartner for HCA2005

  

Officielt flyselskab for HCA2005

 
                                   


Fakta om H.C. Andersen 2005 i Island

Den danske Ambassade i Reykjavik står som koordinator for en række aktiviteter, som sker i forbindelse med fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Aktiviteterne bliver gennemført i samarbejde med institutioner, sammenslutninger, fonde og private initiativtagere over hele Island. Enkelte aktiviteter er udelukkende sponsoreret af private fonde, men størstedelen af projekterne bliver gennemført i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden.

Aktiviteterne bliver gennemført fra september 2004 og i løbet af jubilæumsåret 2005. Ved planlægningen af aktiviteterne har man forsøgt at lave en så stor geografisk spredning som muligt, således at nogle af aktiviteterne også foregår og får betydning i provinsområderne, men da over 2/3 af befolkningen i Island er bosat i og omkring hovedstaden Reykjavik, foregår størstedelen af aktiviteterne dog der.


Undervisning

Island er - bortset fra Sydslesvig - det eneste sted i verden, hvor dansk undervises som obligatorisk fremmedsprog i grundskolen og i den videregående skole. Dansk sprog og (ungdoms)litteratur har derfor i mange år været en integreret del af undervisningssystemet. Der er derfor en særlig interesse og behov for at gennemføre forskellige projekter og aktiviteter i forbindelse med danskundervisningen.

H.C. Andersen på nettet
I samarbejde med Center for Børnelitteratur på Danmarks pædagogiske Universitet vil der blive udarbejdet et internetbaseret undervisningsprojekt om H.C. Andersen. Dette projekt retter sig specielt mod lærere i grundskolen og gymnasierne, og består af forskellige artikler om H.C. Andersens liv, samt arbejdsforslag, som kan bruges i undervisningen.

Ambassaden står i samarbejde med sprogkonsulenten i Nordens Hus for præsentation og promovering af dette undervisningsprojekt i skolerne over hele Island. Desuden vil der blive oprettet en hjemmeside, hvor der vil blive lavet forslag til fremmedsproglige aktiviteter i forbindelse med tekster og materiale om H.C. Andersen.

Temadage
Der er ligeledes udviklet et koncept om danske temadage med særlig henblik på H.C. Andersen i grundskolen og den videregående skole, hvor der er produceret 3 eller 4 temapakker, som henvender sig til lærere på de to skoletrin. Ved hjælp af det tilsendte materiale er det være muligt at forberede og gennemføre danske temadage for hele skolen eller enkelte klassetrin. Temadagene er planlagt til at blive afholdt i løbet af marts 2005. I den forbindelse vil Ambassaden i samarbejde med Nordens Hus og H.C. Andersen 2005 Fonden stå for at få en eller flere teatergrupper til Island. Der bliver fokuseret på dukketeater, børne- og/eller ungdomsteater, som alle har noget om eller af H.C. Andersen på repertoiret. Meningen er så, at denne/disse teatergrupper kan turnere rundt på de skoler, hvor der afholdes temadage, og at der eventuelt afholdes en større forestilling for skolerne i Reykjavik.

Bøger og udgivelser
Oversættelse af H.C. Andersens eventyr
I samarbejdet med bogforlaget Bjartur og H.C. Andersen 2005 Fonden arbejdes der på, at der udkommer en nyoversættelse af alle H.C. Andersens eventyr i løbet af efteråret 2005. Forfatteren Þórarinn Eldjárn står for oversættelsen.
Logosamarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden.

Lydbog med H.C. Andersens eventyr
I logosamarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden, Det islandske Blindeinstitut og Hljóðbók, som er en del af blindeinstituttet, bliver der produceret en CD med oplæsning af H.C. Andersen. Lydbogen er beregnet for blinde og børn. Hljóðbók har stor erfaring med udgivelse af lydbøger og har bl.a. tidligere udgivet lydbøger med Brd. Grimms eventyr. Tekstgrundlaget for lydbogen er nyoversættelserne af H.C. Andersens eventyr.
Logosamarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden.

Boggave til grundskolen
Denne aktivitet ligger i forlængelse af H.C. Andersen 2005 Fondens uddeling af boggave til alle børn i 6. klasse i Danmark, Færøerne og Grønland. Boggaven vil ifølge planerne blive uddelt i løbet skoleåret 2004 - 2005.


Udstillinger
Kunstudstilling
I samarbejde med kunstforeningen i Nikolaj Kirke og Reykjavik kunstmuseum planlægges en stor H.C. Andersen udstilling i Reykjaviks kunstmuseum, Hafnarhúsið.  Udstillingens kunstnere er Kabokov og Kosuth og udstillingen vil bl.a. bestå af et stort vævet tæppe med eventyret om Kejserens nye klæder. Ved siden af dette vil der være samlet en række installationer i en "husbygning". Alle installationerne vil være udarbejdet med inspiration fra H.C. Andersen eventyr og liv. Udstillingen vil blive åbnet primo oktober 2005.


Forestillinger
Musical
I samarbejde med Den islandske Opera og teatergruppen Litla Stúlkan bliver der opsat en musical over "Den lille pige med svovlstikkerne". Musicalen er skrevet af Jeremy Paul og Leslie Stewart, og Keith Strachan har skrevet musikken. Musicalen har haft premiere og spiller i løbet af 2005.
 
Balletforestilling
I samarbejde med Kaupþing, Den Kongelige Børneballet og Islands Nationalteater vil der blive lavet en balletforestilling. Projektet vil blive gennemført i oktober 2005.

Dukketeaterforestillinger i samarbejde med Nordens Hus
Den 4. - 6. april afholdes seks dukketeaterforestillinger over H.C. Andersen eventyr i Nordens Hus for skoler og børnehaver.


Film
Dokumentarfilm på TV
Dokumentarfilm om H.C. Andersens liv i to dele bliver udsendt på islandsk TV, RÚV, i løbet af 2005. Filmen er produceret af DR i samarbejde med ARTE og NDR (Tyskland).

Spillefilm
Den danske instruktør Bille August spillefilm om H.C. Andersens liv. Filmen forventes at få premiere i 2006 og vil blive vist i de islandske biografer.

Tegnefilm
En serie på 26 tegnefilm af en længde på 30 min. og inspireret af H.C. Andersens historier vil blive produceret af Egmont Imagination/ Magna Films, filmene vil blive distribueret af Telescreen. Filmene vil i anledning af jubilæumsåret blive vist på islandsk TV og senere blive distribueret til salg til private.


Andet
Konference om børnelitteratur
I oktober 2004 afholdtes en international konference om børnelitteratur i Nordens Hus, Galdra úti mýri. Et af temaerne på konferencen var eventyrgenren og H.C. Andersen.

Tegnekonkurrence blandt børn i samarbejde med islandsk TV og Nordens Hus.

Der afholdes en tegnekonkurrence for børn i samarbejde med islandsk TV og Nordens Hus.

Foredrag om H.C. Andersen
I samarbejde med Nordens Hus afholdt forfatteren og kritikeren Jens Andersen foredrag om H.C. Andersens liv i Nordens Hus i september 2004. Foredraget var en optakt til jubilæumsåret.

Jens Andersen vil endvidere afholde foredrag om H.C. Andersen i Reykjavik, Akureyri og evt. Egilstadir i efteråret 2005.

Lego og H.C. Andersen
I samarbejde med Lego vil der blive lavet en række arrangementer i forbindelse med fejringen af jubilæumsåret.

Handelsfremstød
I forbindelse med jubilæumsåret vil der blive tale om forskellige handelsfremstød rundt om i Island. Det vil ske i samarbejde med diverse firmaer, forlag, og supermarkedskæder.


Fakta om de islandske H.C. Andersen-ambassadører

Vigdís Finnbogadóttir
Født i 1930. Vigdís Finnbogadóttir var Islands præsident fra 1980 - 1996. Hun har i mange år været involveret i den globale kamp for børn og kvinders rettigheder. I forbindelse med fejringen af H.C. Andersen 200 års jubilæum, har hun været drivkraften bag samarbejdet mellem Den Kongelige Ballets Børneballet og Det Islandske Nationalteater.
Vigdís Finnbogadóttir er udnævnt til H.C. Andersen-æresambassadør - en titel som kun gives til kongelige, statsoverhoveder og præsidentfruer.

Einar Már Guðmundsson 
Født i 1954. Einar Már Guðmundsson er den mest udbredte islandske forfatter siden Anden Verdenskrig - en roman-/ novelleforfatter og poet. Han har skrevet 8 romaner gennem de sidste 20 år og udgivet 5 bøger om poesi, en kollektion af noveller, en samling essays og tre ungdomsbøger. Han har modtaget mange priser for sit forfatterskab inklusiv Nordisk Råds Litteraturpris i 1995 for Angels of the Universe.


Tilbage