HCA NYHEDER H.C. Andersen 2005 i Portugal

Den 3. marts blev de portugisiske H.C. Andersen 2005 projekter lanceret i Lissabon. Ved arrangementet blev den internationalt anerkendte fadosanger Mariza udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør.

Af tkr - H.C. Andersen 2005 - 04 Marts 2005

I 2005 bliver den danske digter H.C. Andersen fejret verden over. I løbet af hele året vil en lang række begivenheder og aktiviteter i Danmark og udlandet fejre 200 året for digterens fødselsdag den 2. april. Også i Portugal planlægges adskillige H.C. Andersen-projekter.

Presselanceringen af H.C. Andersen 2005 i Portugal fandt sted i den danske ambassadørs bolig i Lissabon den 3. marts, og de portugisiske H.C. Andersen-projekter, som den danske ambassade er involveret i, blev præsenteret af den danske ambassadør i Portugal, Theis Truelsen, der var vært ved arrangementet.

I samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden har den danske ambassade i Portugal arbejdet på forskellige begivenheder i forbindelse med digterens 200 års fødselsdag. Nogle projekter har allerede fundet sted, nogle er igangværende, mens andre vil finde sted i fremtiden.

Et af de største portugisiske H.C. Andersen-projekter er udgivelsen af 43 H.C. Andersen eventyr i samarbejde med den portugisiske avis Público. I december 2004 blev eventyrene solgt til en lav pris sammen med avisen, hvilket var en meget stor succes: Inden for den første måned blev der solgt 25.000 eksemplarer af eventyrerne. Dette projekt er støttet af den danske ambassade og H.C. Andersen 2005 Fonden.

H.C. Andersen 2005 Fonden har desuden støttet den første portugisiske oversættelse og udgivelse af H.C. Andersens samlede værker. Oversættelsen udkommer på forlaget Edicões Gailivro.

I løbet af 2005 vil Portugal vise en international vandreudstilling om H.C. Andersens liv og værk, der er organiseret af Odense Bys Museer i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden og den danske ambassade. Den internationale udstilling vil blive vist med portugisisk tekst, og fortælle historien om H.C. Andersen gennem fotografer og dokumentation. Udstillingen vil blive vist i tre portugisiske byer: Setúbal, Sintra og Lissabon.

Portugal vil også deltage i undervisningsprojekter og et væld af kulturelle begivenheder, der alle er relaterede til H.C. Andersens 200 års fødselsdag. Se venligst flere informationer om de forskellige projekter nedenfor.

Ved presselanceringen blev en særlig H.C. Andersen vin præsenteret. Vinen er produceret af det portugisiske vinfirma "Cortes de Cima", der er ejet af danskeren Hans Kristian Jørgensen. To danske kunstnere, Karen og Anna Blincoe, har skabt vinetiketten. Vinen bliver produceret i samarbejde med den danske ambassade, og en del af overskuddet fra salget vil blive doneret til HCA-abc Fonden, der er blevet etableret i H.C. Andersens navn for at bekæmpe analfabetisme.

Ved lanceringen udnævnte den danske ambassadør i Portugal, Theis Truelsen den internationalt anerkendte fadosanger Mariza til H.C. Andersen-ambassadør. Hun vil sammen med andre fremtrædende personer verden over være med til at udbrede kendskabet om H.C. Andersens liv og værk.

Bilag:
1. Information om de portugisiske H.C. Andersen-projekter
2. Information om den portugisiske H.C. Andersen-ambassadør Mariza og hendes ord om H.C. Andersen


Med venlig hilsen

Have PR & Kommunikation
Pressekoordinator H.C. Andersen 2005
Tlf: 33 25 21 07
E-mail:


De portugisiske H.C. Andersen-projekter

Litteratur:
I samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden og den danske ambassade i Portugal har den portugisiske avis Público udgivet 43 H.C. Andersen eventyr, der blev solgt til en lav pris sammen med avisen i december 2004. Projektet var en stor succes, da der blev solgt 25.000 eksemplarer af bogen.

Samarbejdet med Público vil fortsætte i 2005 med endnu en H.C. Andersen-udgivelse. I forbindelse med denne udgivelse planlægger man desuden at afholde en eventyrkonkurrence.

Forlaget Edicões Gailivro er involveret i den første oversættelse af H.C. Andersens samlede værker fra dansk til portugisisk. Oversættelsen bliver udgivet i marts. Desuden vil forlaget udgive et antal udvalgte eventyr og være vært ved en konference i Porto og Lissabon i marts angående H.C. Andersens liv og værk.

Udstillinger:
H.C. Andersen-vandreudstillingen vil blive vist i tre byer i Portugal i 2005. Åbningen af udstillingen vil ske i Setúbal den 7. marts, og udstillingen vil blive her indtil 4. april. Derefter vil den vil den være i Sintra fra 7. april til 7. maj, og Lissabon i maj og juni. I disse tre byer tilbragte  H.C. Andersen det meste af sin tid under sit ophold i Portugal i 1866.

I oktober 2004 blev der, i sammenhæng med et symposium om børnebøger, vist en H.C. Andersen-udstilling i The Gulbenkian Foundation i Lissabon.

Fjernsyn og film:
Castello Lopes Multimedia har skabt et antal animerede film om H.C. Andersen, der for tiden vises på den portugisiske tv-kanal RTP2.

Det store åbningsshow for H.C. Andersen 2005 den 2. april fra Parken i København vil blive sendt på den portugisiske tv-kanal RTP.

Teater:
Teaterstykket "I Andersens skygge" bliver opført på Centro Cultureal de Belem fra den 3. ? 6. marts 2005. Stykket er baseret på tre H.C. Andersen eventyr, "Skyggen", "Lille Claus og store Claus" og "Nissen og Spækhøkeren". Stykket bliver produceret af den anerkendte teatertrup COMUNA og det vil efter premieren på CCB blive opført på deres eget teater. Teaterstykket, der er støttet af den danske ambassade i Portugal, bliver optaget af den portugisiske radiostation til senere udsendelse.

Musik:
I 2005 vil Portugal deltage i det verdensomspændende H.C. Andersen projekt "Symphonic Fairytales", der er igangsat af Edition SAMFUNDET og har modtaget støtte fra den danske regering, det danske kulturministerium og H.C. Andersen 2005 Fonden. I løbet af 2005 vil ledende orkestre verden over fremføre ti nykomponerede danske værker inspireret af H.C. Andersens eventyr og digte. ?"ymphonic Fairytales" planlægger at samarbejde med portugisiske orkestre i Setúbal, Sintra eller Lissabon i sommerperioden. Se mere information på  www.symphonicfairytales.com

Andre aktiviteter:
I samarbejde med Det Danske Center for Børnelitteratur har H. C. Andersen 2005 Fonden produceret et omfattende og langsigtet undervisningsprojekt, der henvender sig til børn og unge mellem 6 og 16 år. Undervisningsmaterialet findes på adskillige sprog, og den portugisiske version kan findes på den officielle H.C. Andersen 2005 hjemmeside hca2005.com/Education. Alt materiale kan frit bruges i ikke-kommerciel sammenhæng.

Oeiras kommune vest for Lissabon har påbegyndt et stort H.C. Andersen-projekt, der involverer skoler, forældre og biblioteker. Den danske ambassade vil deltage i en speciel H.C. Andersen familiedag i juni 2005, hvor der bl.a. vil være en udklædningskonkurrence baseret på H.C. Andersens eventyr.

Information om H.C. Andersen-ambassadøren Mariza
Den internationalt anerkendte fadosanger Mariza betragtes som en af de mest talentfulde sangere indenfor verdensmusikgenren og som en af portugisisk kulturs store ambassadører. Hun har modtaget adskillige priser i både Portugal og udlandet, såsom BBC Award for World Music, Best European Act i 2003, Most Outstanding Performance Award (Canada, 2001) og den EU-støttede pris European Border Breakers Award (2004). Hendes plader "Fado em mim"(2001) og "Fado Curvo"(2003) er minutiøse undersøgelser af den portugisiske poesi. Disse plader har fået en enorm international succes og er med til at skærpe en global bevidsthed om det portugisiske sprog og den portugisiske arv.

Mere information kan ses på Marizas hjemmeside: www.mariza-online.net og www.mariza.com.  


Tilbage