HCA NYHEDER HCA i Grækenland

I går, tirsdag den 1. marts, lanceredes på Benaki-museet i Athen, programmet for den græske fejring af H.C. Andersen. Ved samme lejlighed udnævntes tre personligheder indenfor græsk kultur- og samfundsliv til H.C. Andersen ambassadører af den danske ambassadør i Grækenland, Niels Henrik Sliben.

Af awk - H.C. Andersen 2005 - 02 Marts 2005

Det Danske Instituts Kulturafdeling har planlagt et stort og bredt program med en række begivenheder, der vil foregå hele året rundt 2005 og i tolv forskellige græske byer. Målet er dels at give en let tilgængelig beskrivelse af mennesket bag forfatterskabet, dels at iscenesætte og levendegøre nogle af H.C. Andersens centrale budskaber. Både græske og danske kunstnere, forfattere, skuespillere og musikere deltager i det græske projekt med præsentation af nye og gamle værker inspireret af H.C. Andersens eventyr og fortællinger. Og endelig åbnes der nye sprækker og lag ved at der på Goulandris Naturhistoriske Museum arrangeres en måneds pædagogisk program, hvor eventyr læses som indlæg i debatten om natur og ånd. Det gælder for eksempel "Nattergalen", "Dryaden", "Klokken" og "Egetræets sidste drøm".
 
Fejringen bliver derfor opdelt i tre enheder eller trin. "Mit livs Eventyr", "Andersen set med kunstnerens øjne" og "Andersen lever og inspirerer". Hver enhed består af en kunstudstilling, der fungerer som paraply og inspiration for en lang række andre arrangementer.
 
· Enheden "Mit Livs Eventyr" består af en kunstudstilling af 22 plancher over Andersens liv og samtid samt 12 tegninger og udklip. Udstillingen er produceret i Grækenland, og Andersens rejse og ophold i det græske er en del af denne fortælling. Udstillingen skal vandre i 12 byer i Grækenland. Under udstillingen vil der være børneaktiviteter og eventyroplæsning for børn og voksne og film forevisninger.

· Enheden "Andersen set med kunstnerens øjne" er en kunstudstilling med danske og græske illustratorer samt skulpturer og installationer. Under udstillingen er der foredrag, børneaktiviteter og koncerter.

· Enheden "Andersen lever stadig og inspirerer" er en kunstudstilling af danske kunstnere foruden en måneds pædagogisk program, hvor Andersens forhold til naturen bliver gennemgået gennem hans eventyr. I programmet deltager en lang række skoler, som inviteres til Goulandris Naturhistoriske Museum.


FORELØBIGT PROGRAM

Samarbejdspartnere: Goulandris Museet, Stoa tou Vivliou, Technopolis, EKEVI, Kentro Melina Mercouri, Aisopos.

Tirsdag den 1. marts kl. 19.30
"Vær med i den verdensomspændende fejring"
Præsentation af programmet for fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i Grækenland
· Den danske ambassadør i Grækenland, Niels Henrik Sliben, udnævnte Hans Christian Andersen ambassadørerne
· Højtlæsning fra Hans Christian Andersens "Journey in Greece" af skuespiller Konstantinos Themelis
· Soprano Natasa Angelopoulou sang R. Schumann. Tekst H.C. Andersen. Klaver: Nikos Christodoulou
· Reception
Benaki Museet, Piraeos gaden.

Mandag den 7. - 17. marts
"Mit livs eventyr" - En vandreudstilling bestående af 22 plancher omhandlende H.C. Andersens liv og samtid samt papirklip og tegninger.
Samarbejdspartnere: Stoa tou Vivliou (Bogarkaden)

Supplerende arrangementer
· 7. marts kl. 20.00: Fernisering og oplæsning af eventyret "Kejserens nye Klæder" ved Konstantinos Themelis
· 8. marts: Dukketeater "Se! det er Andersen!" ved Emanuella Kapokaki
· 9. 15. og 17. marts: Teateraktiviteter for børn. Under ledelse af Ioanna Kissa.
· Film

Sted: Stoa tou Vivliou, Pesmazoglou 5. For yderligere informationer, kontakt 210 32 44 298

Lørdag den 2.-24. april
"Andersen set gennem kunstnerens øjne"
Danske og græske illustrationer samt installationer og skulpturer af Anitta Ksanthou

· 2. april kl. 20.00. Foredrag: Helte og Kærlighed i H.C. Andersens eventyr ved Myrto Georgiou Nielsen
· 5. april.  Eventyroplæsning ved Konstantinos Themelis
· 2.-14. april filmforevisninger
· Teateraktiviteter for børn. Under ledelse af Ioanna Kissa
· Workshops for børn. Under ledelse af græske børneillustratorer
· Dukketeater "De Røde Sko" ved Emanouella Kapokaki

Sted: Technopolis D 12, Piraeos gaden. For yderligere informationer, kontakt 210 32 44 298

Torsdag den 7. april
Koncert med det danske "Ensemble Nordlys"
Værtinde: H. C. Andersen ambassadør Fru Niki Goulandris
Sted: Goulandris Naturhistoriske Museum, Levidou 5, Kifissia. For yderligere informationer, kontakt 210 32 44 298

November-december
"Andersen lever stadig og inspirerer"
Kunstudstilling med den danske gruppe ?Colibri? plus plancher og illustrationer

Supplerende arrangementer
· Ånden i naturen. En måneds pædagogisk program på Goulandris Naturhistoriske Museum
· Workshops for børn. Under ledelse af græske børneillustratorer
· Højtlæsning af Andersens eventyr
· Koncerter under ledelse af Nikos Christodoulou

Sted: Kentro Melina Mercouri og Goulandris Naturhistoriske Museum

H.C. Andersen Ambassadører i Grækenland
H.C. Andersen-ambassadørerne er anerkendte kunstnere, politikere, journalister, erhvervsfolk og sportsfolk fra hele verden, som H.C. Andersen 2005 Fonden beder om at repræsentere fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødselsdag. Alle adspurgte personer er højt respekterede inden for deres eget felt og har igennem deres liv og arbejde opnået en høj troværdighed og gennemslagskraft over for omverdenen. H.C. Andersen-ambassadørerne skal bidrage til at skabe synlighed omkring fejringen i deres hjemland. Det kan de bl.a. gøre i kraft af deres tilstedeværelse ved forskellige H.C. Andersen 2005-relaterede begivenheder og ved at fortælle omverdenen om deres eget syn på H.C. Andersen. Blandt mange andre udnævnte H.C. Andersen ambassadører er for eksempel: politiker og modtager af Nobels Fredspris i 1998 John Hume, Hendes Kongelige Højhed Storhertuginde Maria Teresa af Luxembourg, Mexicos præsidentfrue Mrs. Marta Fox, forfatteren Isabel Allende fra Chile, tidligere præsident i Tjekkiet, Václav Havel, skuespilleren Roger Moore fra England og den amerikanske entertainer, Harry Belafonte.

I Grækenland blev der således af Niels Henrik Sliben, den danske ambassadør i Grækenland, udnævnt tre HCA ambassadører:
fru Niki Goulandris, som er Direktør for Goulandris Naturhistoriske Museum, tidligere minister under Nea Dimokratia, MP Stefanos Manos, og Music Director of the City of Athens Symphony Orchestra and Choir hr. Nikos Christodoulou.

Niki Goulandris er især kendt i Grækenland for hendes engagement indenfor økologi, naturbeskyttelse og kulturformidling. Hun er stærk fortaler for et nyt værdisystem i en søgen efter et bedre samspil mellem økologiske hensyn til kulturel udvikling.

Stefanos Manos blev første gang valgt til det græske parlament for Nea Dimokratia partiet - Nyt Demokrati - i 1977. Han har tjent som energiminister, miljøminister, minister for offentlige arbejder samt finansminister. Som miljøminister blev han kendt for at indføre strenge miljøkrav til industrien, for lukningen af det stærkt forurenende Keratsini kraftværk, for udflytningen af gasværket fra det centrale Athen, for at stoppe udbygningen af industrikomplekser i området omkring Athen og for at gennemføre strenge regler for støjforurening. Desuden indførte han mulighed for leasing ved lov i 1981. I 1998 blev han ekskluderet af New Dimokratia men blev i 2004 genvalgt som uafhængig kandidat i samarbejde med det græske socialistparti PASOK.

Nikos Christodoulou studerede musisk komposition og piano hos J.A. Papaioannou i Athen. Han var tilknyttet den græske statsradio som fast komponist mellem 1977-82. Han har skrevet musik til den evigt populære børneserie på græske P3 kaldet Lilipoupoli. Han stod i spidsen for Helios Festival: A Carl Nielsen Celebration. Han optrådte ved Music Harvest Festival i 2000 med Odense Symfoniorkester, hvor han dirigerede urpremieren på Lars Graugaards første symfoni. I 2000 dirigerede han Berlinersymfonikerne ved Nikos Skalkottas Tage festivalen på Konzerthaus Berlin. I 2000 dirigerede han urpremieren på Haris Vrontos' opera The Possessed i Den Græske Nationalopera, hvor han senere også dirigerede Rossinis "Barberen i Sevilla" ved en nytårsforestilling. I 2002 dirigerede han urpremieren på Vrontos' kantate "Julian L' Apostate" med Det Græske Radiosymfoniorkester og Radiokoret. Han åbnede Athen Festivalen i 2003 med The Academy of St Martin in the Fields og Athens Festival Choir.


Tilbage