HCA NYHEDER H.C. Andersen 2005 indtager USA

Præsentation af de amerikanske HCA2005 projekter heriblandt samarbejder med blandt andet Museum of Modern Art og Lincoln Theatre Festival.

Af on - H.C. Andersen 2005 - 01 Februar 2005

Litteraturkritikeren Harold Bloom modtager
Odense Bys H.C. Andersen Pris 2005

Markering af HCA-abc Fondens samarbejde med UNICEF, med H.C. Andersen-vandreudstilling i FN-bygningen

De amerikanske H.C. Andersen 2005 arrangementer bliver præsenteret ved en presselancering på New York Public Library d. 1. februar kl. 11 lokal tid under overværelse af HKH Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary. Ved præsentation bliver sløret løftet for de amerikanske HCA2005 projekter, der finder sted i samarbejde med vægtige institutioner som Museum of Modern Art og Lincoln Theatre Festival. For en fuldstændig liste over projekterne se nederst i denne pressemeddelelse.

Ved presselanceringen præsenterer HKH Kronprins Frederik modtageren af Odense Bys H.C. Andersen Pris 2005. Prisen, der bliver overrakt i Odense d. 2. april 2005, vil gå til den anerkendte amerikanske forfatter og litteraturkritiker Harold Bloom. Prisen, der er på 50.000 Euro, gives til Harold Bloom for hans arbejde med at udbrede kendskabet til H.C. Andersen som en af det 19. århundredes største, moderne forfattere.Harold Bloom, HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Mary af Danmark

Umiddelbart efter presselanceringen vil HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Mary besøge The Hans Christian Andersen School Complex i Harlem, der i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag har ændret læseplanen, så alle elever fra børnehave til 8. klasse har H.C. Andersen som tema fra januar til marts 2005. Skolen har desuden igangsat en fortællekonkurrence i anledning af H.C. Andersen 2005. HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Mary vil overvære oplæsningen af tre af skolebørnenes bidrag til denne konkurrence, hvorefter HKH Kronprins Frederik udråber vinderen, der bliver præmieret med en rejse til Eventyrweekenden i København d. 1. - 3. april. HKH Kronprins Frederik overrækker desuden et nyt skilt til skolen samt nye H.C. Andersen-bøger til biblioteket.

Besøget på The Hans Christian Andersen School Complex i Harlem efterfølges af en gallamiddag på New York Public Library om aftenen d. 1. februar, hvor HKH Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary vil deltage sammen med ambassadør Ulrik Federspiel og generalkonsul Svend Roed Nielsen. Skuespiller og H.C. Andersen-ambassadør Connie Nielsen vil være vært for middagen og aftenen byder blandt andet på optræden af Københavns Drengekor og Susse Wold, der vil læse op af H.C. Andersen-eventyret Det er ganske vist. Under middagen vil generalsekretær Lars Seeberg desuden udnævne model og fotograf Helena Christensen til H.C. Andersen-ambassadør.

I forbindelse med lanceringen af H.C. Andersen 2005 i USA, blev samarbejdet mellem HCA-abc-Fonden og UNICEF markeret, idet HKH Kronprins Frederik d. 31. januar åbnede en H.C. Andersen-vandreudstilling i FN-bygningen i New York. Udstillingen er lavet af Odense Bys Museer i samarbejde med HCA2005 og fortæller både om H.C. Andersens liv og værk samt om analfabetisme og UNICEFs arbejde med at sikre uddannelse for piger i verdens fattigste lande. Udstillingen vil efter åbningen i FN-bygningen rejse over hele USA.

Billeder vil efter arrangementernes afslutning kunne downloades fra www.hca2005.dk eller www.have.dk


De amerikanske H.C. Andersen projekter

Musik
The American Symphony Orchestra spiller fredag d. 11. marts i Avery Fischer Hall, Lincoln Center for Performing Arts. Her fejrer orkesteret H.C. Andersen-året med fire værker, der er inspireret af H.C. Andersens eventyr: Alexander Zemlinskys "The Mermaid", Karel Husas "The Steadfast Tin Soldier", Paul Klenuas "Little Ida's Flowers" og Stravinskys "The Song of the Nightingale".

New York Scandia Symphony med den danske dirigent Dorrit Matson opfører premieren på Poul Schierbecks "Fyrtøjet" baseret på H.C. Andersens eventyr, i New Yorks Trinity Church, Broadway og Wall Street torsdag d. 12. maj kl. 13.00, med skuespilleren Michael York som fortæller.

Kronos Kvartetten optræder sammen med barytonen, komponisten og dirigenten Paul Hillier i verdenspremieren på "Moving Still", et nyt værk af den danske komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreen, der er baseret på tekster af H.C. Andersen. Værket er skrevet specifikt til Kronos Kvartetten og sangeren Paul Hillier og præsenteres i oktober 2005 i Skandinavien samt i USA i 2006.

Poetica Musica opfører d. 16. marts 2005 Hans Christian's World på Weill Recital Hall at Carnegie Hall i New York. Opførelsen indeholder blandt andet kompositioner af Nielsen, Koppel, Prokofiev, Berg og Loeffler.

Edition SAMFUNDET, der udover at være støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden også er støttet af Kulturministeriet, lancerer H.C. Andersen-projektet Symphonic Fairytales. Gennem hele 2005 vil førende symfoniorkestre over hele verden opføre nye kompositioner over H.C. Andersens værker. Symphonic Fairytales planlægger i øjeblikket et samarbejde med et amerikansk symfoniorkester. For yderligere information se venligst www.symphonicfairytales.com

Teater
Et af de dramatiske højdepunkter i forbindelse med H.C. Andersen 2005 i USA er Chen Shi-Zhengs musik-teaterforestilling "My Life as a Fairytale", der får premiere ved Lincoln Theatre Festival i juli 2005. Stykket, der deler navn med H.C. Andersens selvbiografi "Mit liv som eventyr", undersøger digterens eksperimenter med sprog og fortælling, i en historie, hvor de berømte eventyrfigurer væves sammen med elementer fra H.C. Andersens egen livshistorie. Stykkets musik og sangtekster er skabt af den New York-baserede sanger, musiker og komponist Stephin Merritt, kendt fra bandet "The Magnetic Fields". Med i ensemblet er skuespilleren Blair Brown.

USA vil også få glæde af det danske teater Kaleidoskops samarbejde med det svenske Cirkus Cirkör, der er et af de populæreste eksempler på ny-cirkus i Skandinavien. De har indgået et samarbejde med University of California, Berkeley om en teater/ danseforestilling baseret på Den lille Havfrue.

Derudover besøger den canadiske teaterinstruktør Robert Lepage i 2006 Los Angeles med sin soloforestilling The Andersen Project, der er inspireret af H.C. Andersens besøg på verdensudstillingen i Paris i 1867.

Film
New Yorks Museum of Modern Art, MoMA, præsenterer en serie med filmversioner af Den lille pige med svovlstikkerne. Denne serie er organiseret af kurator ved afdelingen for film og medier Jytte Jensen og vil vise et varieret perspektiv på fortællingen fra 1915 til i dag, ved at illustrere, hvordan så forskellige filmskabere som Jean Renoir, Aki Kaurismaki og Andrew Meyer (med hjælp fra Andy Warhol) fortolker H.C. Andersens fantasi.

Produktionsselskabet Sleeping Hero Productions fortolker i en animationsfilm H.C. Andersens eventyr Historien om en moder. På rollelisten finder man prisvindere fra Broadway, film og tv.

Ud over dette vil en lang række tv-produktioner med forbindelse til H.C. Andersen blive solgt og distribueret i USA gennem hele 2005.

Bøger
Penguin Books udgiver i en særlig amerikansk udgave en ny oversættelse af 30 eventyr og historier af H.C. Andersen, oversat af Tina Nunnally med forord af Jackie Wullschlager, den britiske forfatter af biografien Hans Christian Andersen - The Life of a Storyteller.

Ligeledes udkommer The stories of Hans Christian Andersen: A New Translation from the Danish, af forfatterne Jeffrey Frank og Diana Crone Frank. Bogen er illustreret med tegninger af Vilhelm Pedersen og Lorenz Fröhlich.

Forlaget Dutton Children's Books vil i 2005 stå bag udgivelsen af The Perfect Wizard: Hans Christian Andersen, der udforsker H.C. Andersens barndom og ungdom. Bogen er skrevet af Jane Yolen og illustreret af Dennis Nolan

Den amerikanske udgave af Jens Andersens biografi om H.C. Andersen vil blive udgivet på forlaget Overlook Press.

The American Management Association udgiver i 2005 The Ugly Duckling Goes to Work af Mette Nørgaard. Bogen bruger Andersens kendte eventyr om den grimme ælling som basis for Nørgaards teorier om management og motivation.

Andre aktiviteter
H.C. Andersen 2005 Fonden samarbejder med The National Education Association's "Read Across America Program" og "Every Child is Ours" organisationen om at afholde en HCA2005-USA essay konkurrence. Konkurrencen er skabt for at opmuntre børn til at læse og udvikle deres evner til at skrive. Vinderen af konkurrencen vil blive fløjet til København for at deltage i Eventyrweekenden d. 1. - 3. april. For yderligere information se venligst www.hca2005usa.org

The Hans Christian Andersen Storytelling Centre arrangerer oplæsninger og børneaktiviteter omkring H.C. Andersen statuen i Central Park i New York.

Der er også planer om, at United Exihibits Groups H.C. Andersen udstilling The Greatest Fairy Tale: The Amazing Life and Story of Hans Christian Andersen, skal turnere i USA. For yderligere information se venligst www.unitedexhibits.com

Scandinavia House i New York vil fejre H.C. Andersen med en interaktiv H.C. Andersen-installation, der bringer de mest elskede af Andersens eventyr til live. Installationen åbner d. 12. februar 2005.


Odense Bys H.C. Andersen Pris 2005

Odense Bys H.C. Andersen Pris er fremadrettet, dvs. at den gives til en person, som aktivt skal bidrage til udbredelse af kendskabet til H.C. Andersen. Harold Bloom vil i forlængelse af prisoverrækkelsen i Odense d. 2. april gæsteforelæse om H.C. Andersen på Syddansk Universitet.

Desuden tiltænkes Harold Bloom en ærefuld position i forhold til en fortsættelse af arbejdet med at udbrede kendskabet til H.C. Andersens forfatterskab. I serien "Bloom's Modern Critical Views", udkommer i marts 2005 en essaysamling om H.C. Andersens værker, redigeret og med forord af Harold Bloom.

Præsidiet for Odense Bys H.C. Andersen Pris, som deltager i indstillingen af prismodtagerne, består af nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, forhenværende forbundskansler Helmut Schmidt, oversætter Lin Hua, forfatter Johannes Møllehave, forhenværende minister Arne Melchior, forhenværende amerikansk ambassadør i Danmark Richard Nelson Swett og borgmester Anker Boye. Odense Bys H.C. Andersen Pris 2004 blev tildelt den anerkendte instruktør Robert Lepage, som markerer 200-året for Andersen med en international soloforestilling inspireret af H.C. Andersens besøg på verdensudstillingen i Paris i 1867. Prisen blev i 2003 tildelt Bille August for hans arbejde med en international storfilm om H.C. Andersen, og i 2002 blev prisen givet til den engelske forfatter og litteraturforsker Jackie Wullschlager, som samme år udgav den meget roste biografi Hans Christian Andersen, Life of a Storyteller.


Harold Bloom

Harold Bloom er uddannet fra Cornell og Yale University og har siden 1988 undervist på Yale University og New York University. Gennem de sidste 40 år har Bloom - som er Sterling Professor of Humanities ved Yale og modtager af den prestigefyldte 2002 Catalonia International Prize - udgivet mere end 25 bøger om litteratur. Blooms hovedværker The Western Canon (1994) og Hvordan man skal læse og hvorfor (2003) er en lidenskabelig indføring i de forfattere - heriblandt Shakespeare, James Joyce, Charles Dickens, Cervantes, Proust, Shelley og Keats - der ifølge Bloom er de vigtigste i litteraturhistorien.


Tilbage