HCA NYHEDER Brian Mikkelsen indviede HCA-lejlighed

Torsdag den 11. november indviede Magasin, H.C. Andersen 2005 Fonden og Odense Bys Museer H.C. Andersens gamle kvistkammer med tilhørende udstillingsareal i Vingårdstræde 6 i København. Museet, som er den eneste autentiske H.C. Andersen-bolig i København, åbner for publikum mandag den 15. november med indgang gennem Magasin.

Af ms - - 11 November 2004

Kulturminister Brian Mikkelsen foretog den officielle indvielse af H.C. Andersen i Vingårdstræde torsdag den 11. november ved et særligt pressemøde, hvor også Odenses borgmester og formand for H.C. Andersen 2005 Fonden, Anker Boye, var til stede.

Kulturminister Brian Mikkelsen udtalte:
Trepartssamarbejdet mellem Magasin, H.C. Andersen 2005 Fonden og Odense Bys Museer er simpelthen et skoleeksempel på, at virksomheder og kultur udmærket kan finde ud af at gå hånd i hånd, som det har været tilfældet her til gavn for alle parter. Jeg vil kalde det en vellykket kreativ alliance. Resultatet af deres fælles bestræbelser er blevet en attraktion, som vil tiltrække besøgende fra både ind- og udland.

Forretningsdirektør for Magasin på Kgs. Nytorv, Gitte Nielsen, udtalte:
Magasin på Kgs. Nytorv er kendt og brugt af københavnere gennem mange generationer. Det er et hus, der ikke bare viser den nyeste mode, men også repræsenterer en historie. At H.C. Andersen har boet i et værelse i vores bygning, er vi meget stolte af, og vi vil derfor gerne bruge ressourcer på at vise byens borgere og turister, hvad København betød for H.C. Andersen og omvendt. Derfor har vi forenet vores kræfter med Odense Bys Museer og H.C. Andersen 2005 Fonden om at fortælle nutiden om den store eventyrfortællers liv.

Generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden, Lars Seeberg, udtalte:
Med åbningen af Andersens gamle værelser i Vingårdstræde for offentligheden får H.C. Andersen et "hjem" i København - på samme måde, som han har det i Odense, hvor museet holder til i det hus, hvor Andersen angiveligt blev født for snart 200 år siden. De nye Andersen-rum har den særlige aura, der knytter sig til et sted, hvor H.C. Andersen boede i en vigtig periode af sit liv. Jeg er sikker på, at både mange danskere og turister vil finde vejen op ad trapperne til Andersens gamle logi og blive klogere på H.C. Andersen. H.C. Andersen 2005 Fonden har med glæde kunnet bidrage med støtte til den indholdsmæssige side af sagen, som varetages af Odense Bys Museer.

Afdelingschef for Odense Bys Museer, Claus Koch, udtalte:
Med H.C. Andersens lille værelse i Vingårdsstræde i København åbner Odense Bys Museer sin første filial udenfor Fyn. Vi er glade for hermed at kunne sætte fokus på både samarbejdet mellem kultur og erhvervsliv - og for sammen med Magasin at sikre adgangen til én af de mange perler på turen rundt i Danmark - i eventyrdigterens fodspor. I museet i Vingårdsstræde fortæller Odense Bys Museer historien om Andersens ophold i København - i nogle rammer, der på helt enestående vis ser ud som dengang Andersen i 1820'erne færdedes i byens gader, på de bonede gulve og i det ydmyge loftskammer.

Baggrund:
H.C. Andersen har boet flere steder i København, men kammeret i Vingårdstræde 6, 3. sal, er det eneste af de steder, som stadigvæk ser ud, som var han lige trådt ud af døren. Det har siden i kortere tid været beboet af andre, og har også fungeret som systue, men H.C. Andersens faste inventar, såsom alkove, skab og bord, er nu blevet rekonstrueret.

H.C. Andersen var 22 år, da han flyttede ind i kvistkammeret den 18. april 1827 og boede der i et år, til 1828. Digtet "Studenten", der udkom i 1829, handler om H.C. Andersen og hans tanker i kvistværelset i Vingårdstræde, hvor han forberedte sig til studentereksamen. Yderligere referencer til hans tid i kvistkammeret dukkede op i H.C. Andersens senere værker, deriblandt i hans første teaterstykke, vaudevillen Kærlighed på Nicolai Tårn (1829), i romanen Kun en spillemand (1836), i Billedbog uden billeder (1839-44), og i eventyret Nissen hos spækhøkeren (1853).

Magasin og Odense Bys Museer har sammen omdannet lejligheden til et museum, med støtte til indholdet fra H.C. Andersen 2005 Fonden. Her kan man helt gratis se H.C. Andersens gamle værelse, og et tilhørende udstillingsareal. Udstillingen fortæller historien om H.C. Andersens liv under hans tid i Vingårdstræde med udsyn til hans liv i øvrigt. Man kan blandt andet se en film om digteren, sidde og læse hans historier, og finde oplysninger om den bygning, hvori værelset findes, fordi den ejer sin egen, spændende historie.

På udstillingen kan man endvidere se en række billeder, portrætter og illustrationer, som er med til at fortælle historien om H.C. Andersens tid i Vingårdstræde, inklusiv annoncen for lejemålet i Adresseavisen den 10. april 1827, som Andersen svarede på. Men også manuskripter og papirklip fra digterens hånd er at beskue, samt et skærmbræt fra en sengeskærm, som H.C. Andersen fremstillede i 1874, hvor en mængde historiske og samtidige personer er indlagt i et prospekt af det nye, kongelige teater.

Odense Bys Museers øvrige H.C. Andersen 2005-projekter:
Udover at være ansvarlig for H.C. Andersen i Vingårdstræde og H.C. Andersens Hus i Odense, har Odense Bys Museer også skabt en international vandreudstilling om H.C. Andersens liv, der bliver oversat til 12 sprog og vist i mindst 29 nationer verden over i forbindelse med H.C. Andersens 200 års jubilæum i 2005. Odense Bys Museer udarbejder endvidere en introduktionsfilm om eventyrdigterens liv og digtning i forbindelse med vandreudstillingen og andre H.C. Andersen-fremstød i ind og udland.

I 2005 vil Odense Bys Museer i samarbejde med Danmarks Turistråd også tilføre Den Fynske Landsby en række elementer, der sikrer oplevelser med klar relation til Odense Bys verdenskendte digter. Udover en ny historisk legeplads og "hands-on" aktiviteter - f.eks. kopier af gamle legeredskaber der giver både børn og voksne et konkret indblik i livet på Andersens tid - vil publikum også kunne opleve teater og oplæsninger i det gamle bymiljø.

Afdelingschef for Odense Bys Museer, Claus Koch, udtaler: "Vandreudstillingen Hans Christian Andersen 2005, samt projekterne H.C. Andersens Hus og En Landsby fra Andersens tid er alle museale projekter fra Odense By. Vi er overbeviste om, at projekterne hver især vil appellere til mennesker på tværs af alder, køn, race og religion. H.C. Andersen symboliserer et globalt element i det danske museumsarbejde, og med disse udstillinger håber vi at være med til at cementere H.C. Andersens position indenfor verdens kulturarv."

Disse projekter realiseres også med støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden.

FAKTA
Åbning af H.C. Andersen i Vingårdstræde
Dato: 15. november 2004
Tid: Magasins åbningstider
Sted: Indgang fra Magasin, 3. sal, Kgs. Nytorv
Entré: Gratis


Fakta om Magasin
For 136 år siden forenede Emil Vett og Theodor Wessel deres lyst til at sælge varer ved at åbne den allerførste Magasin-forretning i Vestergade i Århus. Her kunne man købe metervarer, tøj, duge, sengetøj og strikkegarn, og det blev lynhurtigt så populært, at makkerparret måtte udvide deres geschæft til større lokaler på Immervad, hvor Magasin Århus stadig har adresse. Næste bastion der skulle indtages var hovedstaden, og det blev i lejede lokaler under Hotel du Nord på Kgs. Nytorv i 1870.  Bid for bid lejede Wessel & Vett mere og mere plads i hotellet, og i 1879 tog alle forretninger det fælles navn Magasin du Nord, afledt af hotellets navn.

Magasin blev kendt som stedet hvor nye ideer og muligheder først så dagens lys. Vinduesudstillingerne ud mod Kgs. Nytorv var dér, hvor tidens tendenser altid kunne følges lige fra de enkle ruller med linned i 1880'erne til den nyeste mode i det følgende århundrede. I dag består Magasin af otte stormagasiner på Kgs. Nytorv, i Lyngby, City 2, Rødovre, Odense, Kolding, Aalborg og Århus.


Fakta om Odense Bys Museer
Odense Bys Museer er ét museum med fire arbejdsområder (arkæologi, historie, kunsthistorie samt H.C. Andersen og Carl Nielsen). Museet kommunikerer med fokus på viden og oplevelser gennem udstillinger, arrangementer og udgivelser i otte udstillingssteder: H.C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem, Den Fynske Landsby, Fyns Kunstmuseum, Carl Nielsen Museet, Carl Nielsens Barndomshjem, Bymuseet Møntergården - og nu også H.C. Andersen-museet i Vingårdstræde i København.

Odense Bys Museers formål er at bevare, udforske og formidle den fynske regions historie, hovedlinier i dansk kulturhistorie, samt H.C. Andersen og Carl Nielsen - i et nationalt og internationalt perspektiv.

Det er Odense Bys Museers vision, "at den historiske dimension opfattes som et samfundsbærende element i forståelsen af fortid og nutid som forudsætning for udvikling i fremtiden, og at fremme gæster og brugeres lyst til at vide mere, samt at demokratisere adgangen til viden og samlinger."


Fakta om H.C. Andersen 2005 Fonden
H.C. Andersen 2005 skal udvide kendskabet til og billedet af H.C. Andersens liv og værker i anledning af digterens 200 års fødselsdag i 2005. Dette skal ske gennem en lang række projekter inden for film og tv, litteratur, teater, opera, dans, multimedier, rytmisk og klassisk musik, underholdning, billedkunst, museale udstillinger samt undervisning og turisme. Det klare mål er, at så mange som muligt, herhjemme og i udlandet, børn såvel som voksne, skal få et større og mere nuanceret kendskab til digteren.

H.C. Andersen vil i 2005 blive fejret med såvel store produktioner med international gennemslagskraft som mindre begivenheder i lokalområder over hele verden. H.C. Andersen 2005 Fonden er etableret af Danmark ved Kulturministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Odense Kommune, Fyns Amt og Bikubenfonden. Hendes Majestæt Dronning Margrethe er protektor for H.C. Andersen 2005 Fondens arrangementer.


Tilbage