HCA NYHEDER Rejse i blåt - roman om Andersen

Med sin nye roman "Rejse i Blåt" regner forfatteren Stig Dalager sit bud på en nutidig fortolkning af H.C. Andersen.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 04 November 2004

H.C. Andersen var hverken naiv, barnlig, fjollet eller en lidt ynkelig karikatur, der med et par børn på hvert knæ fortæller søde, uskyldige eventyr. Tværtimod var han en nyskabende og moderne kunstner, der bedre kan betegnes som en rastløs kosmopolit med internationalt udsyn i en tid, hvor nationaldyrkelsen var i højsædet i Danmark.

Det er forfatteren Stig Dalager, der med sin nye roman "Rejse i blåt" gør op med det traditionelle billede af H.C. Andersen som den fjollede forfatter og i stedet tegner et portræt af ham som et selvbevidst menneske, der er splittet mellem sin fynske almue-barndom og det indskrænkede københavnske borgerskab.

"H.C. Andersen var ikke særlig lykkelig som person, men når han skrev, kunne han forløse den smerte og uro, han var befolket af. Jeg har ikke haft et bestemt ideologisk formål med at skrive om Andersen, men haft lyst til at nå endnu dybere i personen og kunstneren H.C. Andersen. Og her har jeg fundet en kunstnerisk sjæl, som jeg vil sammenligne med kunstnere som Picasso eller Asger Jorn, der begge hyldede det bevidst legende, barnlige og naive som en del af et større kunstnerisk udtryk," siger Stig Dalager til Århus Stiftstidende.

Han tilføjer, at hans roman ikke er en faglig biografi, men en eksistentiel fremstilling af H.C. Andersen, der vover at være i øjenhøjde med Andersen i en kunstnerisk litterær dialog.

"Vi skal lære af hans styrke, som var hans udsyn og hans evne til at forbinde inspirationen fra den store verden med det danske. Det er dén Andersen, vi bliver klogere af at møde, når vi fejrer ham næste år," siger Stig Dalager.

"Rejse i blåt" er solgt til udgivelse i flere lande, før den udkom på dansk på forlaget People's Press.


Tilbage