HCA NYHEDER Zamorano udnævnt til HCA-ambassadør

Fodboldspiller Iván Zamorano blev i går udnævnt til chilensk H.C. Andersen-ambassadør under stor mediebevågenhed.

Af ms - Center for Børnelitteratur - 27 Oktober 2004

I forbindelse med den verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 blev Iván Zamorano i går udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør i Ciudad Deportiva (Sports City) i Santiago. Udnævnelsen blev overværet af den chilenske presse.

På pressemødet blev de chilenske H.C. Andersen 2005-projekter offentliggjort under overværelse af præsidentfrue Luisa Durán de Lagos. Pressemødet var arrangeret af Den Danske Ambassade i Chile i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden.

Ved pressemødet fik præsidentfrue Luisa Durán de Lagos overrakt en officiel H.C. Andersen-ambassadørnål og et H.C. Andersen-æresdiplom. Præsidentfrue Luisa Durán de Lagos blev den 26. januar 2004 udnævnt til H.C. Andersen Æresambassadør ved en ceremoni på Hofteatret i København. Præsidentfuren var dog forhindret i selv at være til stede ved arrangementet og fik derfor i går personligt overrakt det officielle H.C. Andersen-æresdiplom af den danske ambassadør i Chile, Anita Hugau.

Også forfatterinden Isabel Allende er tidligere i år blevet udnævnt til chilensk H.C. Andersen-ambassadør, så fodboldspiller Iván Zamorano er kommet i fornemt selskab.

Han stillede spørgsmålet: "Hvem har ikke læst Den grimme ælling og fundet lære i den? En lære, som med tiden kan have forskellige tolkninger, kan overvinde forhindringer og få det bedste frem i os."

De chilenske H.C. Andersen-ambassadører vil være med til at udbrede kendskabet til H.C. Andersen i Chile såvel som i resten af verden. H.C. Andersen-ambassadørerne vil endvidere repræsentere den humanitære fond HCA-abc Fonden, der er stiftet i H.C. Andersens navn til bekæmpelse af analfabetisme.

Iván Zamorano har ved siden af sin karriere som professionel fodboldspiller også udvist et stort socialt ansvar - først med arbejde for børns rettigheder igennem UNICEF og senere igennem sin egen fond, Fundación Iván Zamorano, som arbejder for at forbedre vilkårene for børn fra socialt belastede områder.

Derfor ser Iván Zamorano udnævnelsen til H.C. Andersen-ambassadør som "en af livets gaver, der indeholder muligheden for at være nær menneskehedens mest værdifulde skat - børnene."

Den danske ambassadør i Chile, Anita Hugau, var vært for pressemødet, som også inkluderede en oplæsning af H.C. Andersen og Pablo Nerudo ved skuespiller Luis Vera samt musikalsk underholdning.


FAKTA

Lancering af H.C. Andersen 2005 i Chile
Dato: Tirsdag den 26. oktober 2004
Tid: Kl. 11:00
Sted: Ciudad Deportiva
Avenida Padre Hurtado Sur 2650
Las Condes, Santiago
Chile


Fodboldspiller Iván Zamorano blev i går udnævnt til chilensk H.C. Andersen-ambassadør under stor mediebevågenhed.

Den Kgl. Danske ambassade i Santiago fungerer som omdrejningspunkt for en række aktiviteter i Chile i forbindelse med fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel. Aktiviteterne gennemføres i samarbejde med eller af ministerier, NGO'er og private institutioner.

Nedenstående aktiviteter vil løbe af stablen i 2005. Ambassadens mål er at nå så bredt ud som muligt i den chilenske offentlighed og planlægger derfor gennemførelse af aktiviteter, som går fra officielle arrangementer på ministerieniveau til lokale aktiviteter i socialt belastede områder.

Bogprojekt:
I samarbejde med det chilenske udenrigsministeriums kulturafdeling er planlagt en udgivelse, som forener den chilenske digter og nobelpristager Pablo Nerudas og H.C. Andersens værk i en bog med titlen "H.C. Andersen svarer Pablo Neruda". En dansk H.C. Andersen-ekspert tager udgangspunkt i Nerudas "Spørgsmålenes bog" og finder "svar" på Nerudas eksistentialistiske spørgsmål i H.C. Andersens tekster. Bogen beriges med danske og chilenske illustrationer og udgives i Chile på dansk og spansk.
Bogen planlægges lanceret i sidste halvdel af april 2005 og er støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden.

H.C. Andersen på Chiles største bogmesse:
I samarbejde med organisatorerne af Chiles største bogmesse planlægges flere aktiviteter under bogmessen i november 2005. I samarbejde med de øvrige nordiske lande planlægges nordisk stand med H.C. Andersen som fælles, overordnet paraply, hvor der bl.a. vil blive udstillet forskellige spanske udgivelser af H.C. Andersen. Under bogmessen vil Odense Bys Museeres vandreudstilling om H.C. Andersen blive vist. Leder af et NGO-børnebiblioteksprojekt i Chile vil holde foredrag om dansk børnelitteratur fra H.C. Andersen til i dag.

Pressefremstød for H.C. Andersen:
Ambassaden planlægger udgivelse af et sekssiders særtillæg med artikler om H.C. Andersen, HCA2005 og Danmark generelt i Chiles største avis. Avisen holdes af alle regeringsinstanser, private og offentlige virksomheder og har desuden et stort læsertal. Tillægget er planlagt til udgivelse i april 2005. Tillægget vil efterfølgende blive brugt til øvrige udadvendte aktiviteter.

Undervisning:
I samarbejde med det chilenske undervisningsministerium gennemføres en landsdækkende illustrations- og  essaykonkurrence om H.C. Andersens liv og værk på de kommunale skoler.

Projektet organiseres af undervisningsministeriet. Der bruges undervisningsmaterialet fra H.C. Andersen 2005 Fondens hjemmeside til downloadning. Undervisningsmaterialet er udviklet af Center for Børnelitteratur og oversættes til en lang række sprog.

I undervisningsministeriets blad til alle lærere bringes tre interview af kendte personligheder, bl.a. præsidentfrue og H.C. Andersen Æresambassadør, Luisa Durán de Lagos, om H.C. Andersens indflydelse på deres personlige dannelsesproces.

Børneteateropførelse af H.C. Andersen-eventyr:
NGO-projektet "Nordisk børnebogsbibliotek" i havnebyen Valparaiso organiserer i samarbejde med en lokal skole for hårdt belastede børn opførelse af eventyret "Det er ganske vist" med børnene som skuespillere. På biblioteket vil der løbende blive arrangeret oplæsning for kvarterets børn af H.C. Andersens eventyr.

H.C. Andersen-vandreudstillingen til Chile:
Udstillingen fremstilles af Odense Bys Museer i samarbejde med H.C. Andersen 2005 Fonden og fortæller H.C. Andersens liv gennem fotos og dokumenter.

Vandreudstillingen er planlagt at komme til Chile september - december 2005 til fremvisning på Nationalbiblioteket og under bogmessen i november 2005. Yderligere udstillingssteder vil blive organiseret i samarbejde med den chilenske Nationalledelse for Biblioteker og Museer.

Opførelse af Symphonic Fairytales:
Det chilenske ungdomsorkester, som Luisa Durán de Lagos er protektor for, vil opføre en af kompositionerne, der indgår i projektet Symphonic Fairytales.

Symphonic Fairytales består af ti nykomponerede værker med udgangspunkt i H.C. Andersens værker, der verden over opføres af lokale symfoniorkestre. Symphonic Fairytales er støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden.


Tilbage