HCA NYHEDER DATS offentliggører bevillinger

DATS offentliggører bevillinger til Amatørteatre, egnsspil og skoler i anledning af H.C. Andersen 2005-året. Bevillingerne er støttet af H.C. Andersen 2005 Fonden.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 16 September 2004

Den 1. september 2004 fik 15 amatørteatre, egnsspil og skoler tildelt i alt 125.200 kroner til deres H.C. Andersen projekter, som involverer både musicals, ballet, korsang og festivals. Disse projekter vil løbe af stablen som en del af fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel i 2005. De 15 bevillinger er en del af aftalen mellem DATS (Landsforeningen for dramatisk virksomhed) og H.C. Andersen 2005 Fonden.

Aftalen er baseret på et rammebeløb, som H.C. Andersen 2005 Fonden har stillet tilrådighed for DATS, som DATS selv administrerer med henblik på støtte til dansk amatørteater i forbindelse med fejringen af H.C. Andersens 200-års fødselsdag.

De 15 bevillinger er uddelt fra DATS' lille pulje, og består af mindre beløb til delvis støtte for H.C. Andersen relaterede dramatiseringer.
 
Bevillingsoversigt DATS' lille pulje september 2004
City Ballet, Odense
En international H.C. Andersen dansefestival i Odense. Danske og udenlandske balletskoler viser deres fortolkninger af udvalgte H.C. Andersen eventyr i både moderne og tradionelt udtryk. Derudover arrangeres der workshops, fælles optrædener og udveksling af erfaringer.

17 friskoler i Himmerland, nord- og østjylland
Skolerne er gået sammen om at leje Gigantium i Ålborg til et tværkulturelt arrangement med en levendegørelse af eventyrene i teater, musik, sang, dans, papirklip, maleri og skulpturer. Alle elever vil i et stort H.C. Andersen land vise forskellige indslag udklædt i eventyrenes eller tidens kostumer. Alle elever vil ligeledes indgå i et stort rytmisk kor.

Skagen egnsspil, Skagen
H.C. Andersen bliver den gennemgående figur i en forestilling, der tager udgangspunkt i digterens besøg i Skagen i 1859. Hin aften, hvor han besøgte Brøndums Gæstgiveri og hvor Anna Ancher blev født, bliver forestillingens udgangspunkt.

Søhøjlandets egnsspil, Ry
Udgangspunktet i egnsspillets nye stykke bliver H.C. Andersens historie "Ib og lille Christine". Der er tale om et digterisk værk, men historien udspiller sig på egnen og giver et stærkt billede af mennesker og vilkår i 1800-tallet.

Fjordagerscenen, Odense
Der vil blive opført en musical omhandlende H.C. Andersen, hans liv og levned gennem årene indtil hans død 4. august 1875. Der bliver tale om et nyskrevet værk, der skal spilles i Agedruphallen i Odense NØ området. Der forventes en 20-30 medvirkende på scenen og herudover 20 andre involveret bag scenen som hjælpere etc.

Østre Skole, Holbæk
Lilleskolen vil opføre 4 eventyr af H.C. Andersen i uge 14, 2005. Der skal spilles dels på egen skole og på Holbæk bibliotek for børnehavebørn. Til at sætte stykkerne op er der ansat en professionel instruktør.

Thyregod-Vester sogne, Give
Det er H.C. Andersens "Klokken" i Benedicte Riis fortolkning og instruktion, der skal opføres. En lokal fælles satsning i de to sogne på tværs af alder, interesser og jobs. Der medvirker Thyregod Kirkes børne- og ungdomskor, et lokalt voksenkor.

Nordhøj, Virksomhed for handicappede, Kolding
Med arbejdstitlen "Originale eventyr til originale mennesker" vil der i en kulturuge - med udgangspunkt i de udviklingshæmmedes kendskab til eventyrene - blive valgt forskellige temaer og pointer der skal bruges til en færdig forestilling. Ambitionen er at bruge de kreative kræfter og give den grænseoverskridende oplevelse - som det er for de fleste udviklingshæmmede - at optræde offentligt ved en stor opførelse på Kolding Teater.

Amatørforeningen "Spilopperne", Holsted
"Store Klaus og lille Klaus" opføres som nyskrevet stykke med nye sange og musik i et samarbejde med Holsted musikskole. Der deltager både børn og voksne i opsætningen, der tæller ca. 25 medvirkende samt musikere.

Kulturelt Samråd, Løgstør
I forbindelse med et kulturdøgn d. 19. august 2005 har Kulturelt Samråd taget initiativ til at få opført musicalen "Prinsessen er på den". Der er tale om et nyskrevet værk hvori der både skal medvirke børn og voksne indraget fra dramaholdene på interesserede skoler og fra de 2 lokale amatørteaterforeninger "Dammen" og Aggersund Revyen. Musikskolen samt voksne amatørmusikere skal danne orkestret.

Kulturpaletten, Hvidovre
"Den fattige dreng" (arbejdstitel) bliver en teaterforestilling med udgangspunkt i H.C.Andersens liv og eventyr spillet af børn og unge fra en skole i Hvidovre, Amatørteaterforeningen "Teater Vestvoldens Rødder", Hvidovre Ungdomsteater samt musikskolen. Forestillingens ramme bliver HCAs barndom og ungdom, hans fantasiverden og hans virkelige og ofte ensomme verden.

Vojens ungdomsskole, Vojens
Stykket om H.C. Andersen vil via en gennemgående fortæller forsøge at sætte fokus på hans liv ved hjælp af klip fra hans eventyr, socialrealistiske fortællinger og sange. Spørgsmålet stilles: Kender menigmand egentlig til, hvad han stod for? - udover at alle kender de populæreste af hans eventyr. HCAs drømme beskrives i danse og kropslige bevægelser indstuderet i samarbejde med en professionel danser.

Hevring Amatør Teater Selskab, Ørsted
Der arbejdes på en forestilling der kan turnere. Der satses på 12-15 deltagere i alderen 7 - 16 år med en voksen eller to. Der skal arbejdes med et eventyr og den gode, gamle fortælletradition. Målgruppen for turnéen bliver daginstitutioner, skoler og plejehjem/ældrecentre.

Amatørscenen Spilledåsen, Assens
"Svinedrengen" skal opføres i en nybearbejdelse af Amatørscenens børnegruppe.Udgangspunket bliver moderens oplæsning af en godnathistories afslutning af Svinedrengen, hvorefter barnet sover og H.C. Andersen tager barnet ved hånden og ind i forestillingen. Nu spilles så den nybearbejdede Svinedreng, og der sluttes ved barnets seng, hvor moderen vækker barnet igen.

SPEKTAKULUS, Vordingborg
Vordingborgs amatørscene SPEKTAKULUS vil fejre sit 30 års jubilæum med "Snedronningen" bearbejdet til et familiestykke af et af scenens erfarne medlemmer, så alle scenens medlemmer kan indrages i spillet. Der er planlagt forestillinger på Vordingsborgs store scene i VU Centret.

Profil - DATS
DATS er en landsforening for enkeltpersoner og grupper, der beskæftiger sig med teater og drama på amatørbasis.

DATS arbejder med to puljer:

1. Den store pulje støtter med DKK 40.000-50.000,- til i alt 18 spil. Det betyder, at disse aktiviteter stort set vil kunne få et nyskrevet manuskript eller hyre en professionel instruktør. Beløbet gives som direkte tilskud og indgår i spillenes almindelige finansiering. Ansøgningsfristen til den store pulje var 2. februar 2004.

2. Den lille pulje støtter ca. 25 spil med et beløb mellem DKK 2.000-15.000,-. Den lille pulje er mere fleksibel end den store og har flere ansøgningsfrister: 1.2.04, 1.8.04, 1.11.04 og 1.2.05.

Herudover kan der ydes konsulentbistand fra DATS' konsulenter.

DATS har udover støtte til den internationale amatørfestival The Meeting Place modtaget et særligt rammebeløb, som foreningen selv administrerer med henblik på at støtte dansk amatørteater i forbindelse med fejringen af H.C. Andersen i 2005.


Tilbage