HCA NYHEDER Gladsaxe Teater laver stor HCA-musical

Gladsaxe Teater præsenterer sin hidtil største satsning med støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden, Københavns Amt og Gladsaxe Kommunen.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 06 September 2004

Det er med stolthed, at Gladsaxe Teater efter mere end 2 års forberedelse nu kan præsentere teatrets ubetinget største teatersatsning til dato: MIT EVENTYR - En multi-medie-musical om H.C. Andersen, som får verdenspremiere på Gladsaxe Teater lørdag d. 8. oktober 2005.

MIT EVENTYR er blevet til med støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden, Københavns Amt og Gladsaxe Kommune som led i den verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag næste år og bliver én af de helt store internationale musikteaterforestillinger i jubilæumsåret.

Flemming Enevold, teaterchef for Gladsaxe Teater, udtaler:
"I de sidste 12 år har Gladsaxe Teater haft en klar ambition om på et tidspunkt at kunne skabe en stor international og nyskabende musikforestilling, der kunne være med til at bane vejen for fremtidens teater både herhjemme og internationalt. 200-året for H.C. Andersen har givet os en fantastisk anledning til at skabe en produktion med stor international gennemslagskraft og takket være både H.C. Andersen 2005 Fonden, Københavns Amt og Gladsaxe Kommune lykkes det nu at skabe den internationale drømmeforestilling som vi har arbejdet hen imod i årevis. H.C. Andersen betyder noget særligt for mig på 3 områder: Som kunstner, som menneske og som teaterinspirator. Som kunstner har han, siden barndommen, været en rejsekammerat, der til stadighed skaber kontakt til dybe, ubevidste og livgivende lag. Som menneske føler jeg mig befrugtet af hans eksistentielle mod. Hans indre, hypersensitive seismograf gav ham en grundangst i livet. Han var bange for alt, f.eks. også at rejse. Men han gjorde det alligevel! Og så elsker jeg ham for, at han var, og til stadighed er, en torn i øjet på den danske middelsøgende og selvtilstrækkelige snusfornuft. Men allermest har HCA de seneste år virket på mig som teaterinspirator. Jeg har forestillet mig hvordan han ville lave teater, hvis han levede i dag og var teatermand og ikke forfatter: Jeg tror, at han igen ville hævde Danmark som kreativ stormagt og skabe et fremtidens teater, der ville i dialog med verden. Et fremtidens teater, der respektløst ville gøre brug af alle genrer, den nyeste teknik og multi-mediale udtryk, arketypiske ikke-lineære historier - alt samlet i et eventyrligt og stærkt visuelt teaterudtryk."

H.C. Andersen 2005 Fonden har støttet forestillingen med 1,7 mio. kr. Fondens generalsekretær, Lars Seeberg, udtaler:
"Ordet "satsning" dukker ofte op i teatrenes pressemeddelelser, skønt der måske i virkeligheden blot er tale om en ganske almindelig forestilling, som ikke rummer risikomomenter ud over det sædvanlige. Med Gladsaxe Teaters stort anlagte H.C. Andersen-musical er det en anden sag. Med teaterchef Flemming Enevold i spidsen ønsker man nysgerrigt og ambitiøst at udvide og udvikle musical-genren på dansk grund. H.C. Andersens 2005 er en begivenhed, der både henvender sig til et bredt publikum og til mere specielle publikumsgrupper. Jeg er overbevist om, at Gladsaxe Teater med sit flot tænkte Andersen-projekt nok skal ramme et stort publikum, samtidig med at man får et spændende bud på en anderledes sanselig musicaloplevelse med internationalt snit. Det er vi meget glade for at kunne bidrage til."

Københavns Amt har helt ekstraordinært støttet MIT EVENTYR med 1,1 mio. kr. Lars Abel, formand for Kulturudvalget, udtaler:
"H.C. Andersen er et nationalt ikon, og herlighedsværdien af en massiv kunstnerisk og kulturel manifestation kan ikke overvurderes. Gladsaxe Teaters H.C. Andersen-forestilling står centralt i Københavns Amts satsning. Københavns Amt vil derfor gerne yde sit bidrag til fejringen af digteren i 2005. Forestillingen vil blive set af både danskere, turister og - ikke mindst - af et publikum i udlandet, og hermed kommer regionen på det internationale landkort. Det er vi stolte af at være med til at gøre muligt. Vi er også stolte af, at regionens højt profilerede musicalteater med denne egenproduktion kommer uden for landets grænser. Det fortjener de - og vi!"

Også Gladsaxe Kommune er gået økonomisk ind og støtter forestillingen med 600.000 kr. Borgmester Karin Søjberg Holst, udtaler:
"I år er det præcis 40 år siden Gladsaxe Kommune besluttede at oprette den selvejende institution Gladsaxe Teater. Og til næste år er det 40 år siden at Gladsaxe Teater havde premiere på sin første egenproduktion. Vi har i alle årene støttet teaterdriften på Gladsaxe Teater. Og vi vil også gerne være med til dette store projekt. For ikke alene bliver Gladsaxe Teater endnu mere kendt for sine store teatersatsninger. Men vi får jo også et større kulturtilbud til vore borgere. Og det er vi stolte af."

MIT EVENTYR er lavet ud fra målsætningen om at bidrage til en fornyelse af musikteatret både herhjemme og ude i verden. Med få undtagelser har hverken Broadway eller West End tilvejebragt nævneværdig fornyelse på området i løbet af de sidste 20 år. Gladsaxe Teaters forestilling bliver en spektakulær muliti-medie-musical, der går radikalt nye veje for at skabe en innovativ teaterform, der kan være med til at definere fremtidens musicalteater. Forestillingen bliver den dyreste danskproducerede originalforestilling med et budget på foreløbig over 20 millioner kroner.

MIT EVENTYR vil blive fortalt i et æstetisk, visuelt dristigt og nyskabende teatersprog. Publikum vil blive overvældet af spektakulære video-, film-, lys- og lyseffekter samt storslået musik. Forestillingen vil gøre brug af mange forskellige medier - skyggeteater baseret på Andersens egne papirklip, dukker og marionetter i alle tænkelige størrelser, laterna magica og verdensakrobatik. Alt sammen for at indfange og oversætte Andersens unikke eventyrunivers til teatret.

Med Gladsaxe Teaters anneksscene Væksthuset som omdrejningspunkt, etableres en række state-of-the-art teaterlaboratorier, hvor de nyeste, mest banebrydende specialeffekter inden for multi-medie-teatret skal udvikles.

MIT EVENTYR handler om den mest afgørende nat i Andersens liv - den nat han blev H.C. Andersen.
Forestillingen udspiller sig en Oktober-nat 1846 på Det Kongelige Teater. Digteren har hørt en gammel legende: Den der tør tilbringe en nat alene på teatrets mørke scene vil få sine hedeste ønsker opfyldt. Andersen beslutter sig til at trodse sin frygt og vove alt?

Andersen vågner og opdager at han er spærret inde i sin egen eventyrverden. For vende tilbage til virkeligheden må han begive sig ud på en farlig og fantastisk rejse ind i sin fantasi. En rejse hvor Andersen gennemlever sine eventyr, oplever den store kærlighed, kæmper på liv og død med sin egen skygge og får en rejsekammerat - en lille dreng ved navn Hans Christian.

MIT EVENTYR henvender sig til Andersens eget publikum: til alle mellem 8 og 80

Forestillingen kommer til at rumme både original- og eksisterende musik. Forestillingens musikalske skelet udgøres af en række nykomponerede pop-/rocknumre skrevet af en virkelig sværvægter inden for musicalgenren: Den amerikanske komponist Stephen Schwartz.

Det er lykkedes Gladsaxe Teater at indgå samarbejde med den tredobbelt Oscar-belønnede Stephen Schwartz (sangen "When You Believe" fra tegnefilmssuccesen Prinsen af Egypten, sangen "Colors of the Wind" fra Disney's Pocahontas samt soundtracket til samme), som betragtes som ét af de største komponistnavne på Broadway og i Hollywood. Udover at have skrevet musik og sangtekster til DreamWorks Prinsen af Egypten og Disney-tegnefilmene Pocahontas og Klokkeren Fra Notre Dame, har han skrevet musik til populære musicals som Pippin og Godspell og senest sæsonens største succes på Broadway, musicalen Wicked.

Stephen Schwartz udtaler selv:
"I am looking forward to collaborating with the distinguished Danish artists who will be creating this ambitious musical theatre piece to honour Hans Christian Andersen. The simplicity and charm of Andersen's stories conceal great depth and profundity, and we hope to celebrate and reflect that in the work we do for and about him."

Schwartz får selskab af et andet verdensnavn, det kinesiske rockikon Cui Jian, der har solgt over 10 mio. album i Asien og betragtes som én af vor tids pionerer indenfor kinesisk rockmusik. Cui Jian er født i 1961 og uddannet klassisk trompetist. I 1986 fik han sit gennembrud med rap/rock-albummet Nothing To My Name . Han har tidligere besøgt Danmark og optrådt med sit band på Roskilde Festivalen.

Cui Jian skal skabe musikken til de scener, der foregår hos Kejseren af Kina fra "Nattergalen"  - et af hovedeventyrerne i MIT EVENTYR. Herudover vil det musikalske univers i forestillingen bestå af bl.a. bel canto opera, danske salmer og børnesange og klassisk musik fra Andersens tid.

Flemming Enevold har skabt forestillingens idé og koncept, og han kommer selv til at stå for iscenesættelsen, mens manuskriptet er lagt i hænderne på den amerikanske manuskriptforfatter Philip Lazebnik. Han har tidligere arbejdet sammen med Stephen Schwartz på Prinsen af Egypten, som han har skrevet manuskriptet til, og han har herudover været medforfatter på de to Disney-tegnefilm Mulan og Pocahontas og mere end 20 forskellige musicals.

Den tredje amerikanske nøglefigur i produktionen bliver den anerkendte koreograf David Parsons, der skal skabe forestillingens gennemkoreograferede univers. Parsons er kunstnerisk leder af det moderne dansekompagni The Parsons Dance Company og har som koreograf skabt en perlerække af moderne balletter - værker der har turneret i hele verden og sikret Parsons en plads blandt verdenseliten af koreografer.

Forestillingens kapelmester bliver dansk: Mikkel Rønnow, co-producent med Stig Rossen og kapelmester på de landsdækkende turnéopsætninger af bl.a. Chess og Les Misérables og netop nu aktuel som kapelmester på musicalen Grease.

MIT EVENTYR vil blive opført på dansk. Hovedrollerne som H.C. Andersen, Jenny Lind og det øvrige persongalleri vil blive besat med en række store danske og skandinaviske skuespillere og sangere. Navnene på de medvirkende kunstnere vil blive offentliggjort, så snart de sidste brikker omkring rollelisten er faldet endeligt på plads. En af forestillingens store roller som H.C. Andersens alter ego, drengen Hans Christian vil blive fundet ved en omfattende, landsdækkende audition i foråret 2005.

I forestillingens store ensemble af sangere, dansere og artister medvirker desuden flere internationale musicalkunstnere samt en enestående trup af artister fra Kina.

Helt ekstraordinært åbner billetsalget til MIT EVENTYR over et år før premieren. Billetter kan købes fra i dag på Gladsaxe Teaters billetkontor på tlf. 39 67 60 10 eller BILLETNet på tlf. 70 15 65 65.


Tilbage