HCA NYHEDER Mexicos præsidentfrue udnævnt til æresambassadør

Mexicos præsidentfrue Marta Sahagún de Fox udnævnt til H.C. Andersen Æresambassadør af Danmarks ambassadør i Mexico, Søren Haslund, d. 23. august 2004 kl. 13 på præsidentpaladset i Mexico City. H.C. Andersen knytter tætte bånd mellem Mexico og Danmark.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 24 August 2004

Når H.C. Andersens 200-års fødselsdag markeres med en verdensomspændende fejring i 2005, tager Mexico del i fejringen med flere kulturelle projekter. De vil løbe af stabelen i løbet af jubilæumsåret og vil derigennem udbrede kendskabet til den store danske digter.

Ambassadør for den danske ambassade i Mexico, Søren Haslund, forestod i går udnævnelsen af præsidentfrue Marta Sahagún de Fox til H.C. Andersen Æresambassadør på præsidentpaladset i Mexico City.

Til stede var generalsekretæren for H.C. Andersen 2005 Fonden, Lars Seeberg, og kommunikationsansvarlig for H.C. Andersen 2005-fejringen, Christian Have. De fortalte præsidentfruen om de begivenheder, der vil finde sted i anledningen af 200-året for H.C. Andersens fødsel og udtrykte deres begejstring for de projekter, der vil blive lanceret i Mexico.


Udnævnelse af Marta Sahagún de Fox. Fra venstre er det:
Søren Haslund, Marta Sahagún de Fox, Christian Have, Lars Seeberg.Marta Sahagún de Fox fik overrakt den officielle H.C. Andersen-ambassadørnål i 24-karat  rød- og hvidguld samt det officielle H.C. Andersen-æresambassadørdiplom designet af den danske designer Lin Utzon. Marta Sahagún de Fox blev udnævnt pga. Mexicos aktive rolle i forbindelse med fejringen af jubilæet i 2005. Hun har siden 2001 været gift med præsidenten i Mexico, Vicente Fox Quesada. Hun er 51 år og har tre sønner fra et tidligere ægteskab.

Marta Sahagún de Fox vil som H.C. Andersen Æresambassadør bidrage til at udbrede kendskabet til H.C. Andersen. Hun vil med sin prominente profil på fornemste vis være med til at skabe interesse for H.C. Andersen i Mexico og inspirere til at læse om H.C. Andersen og hans talrige fortællinger, eventyr, rejsebeskrivelser og meget mere. Derudover vil hendes engagement som H.C. Andersen Æresambassadør give lejlighed til, at Mexico og Danmark kan knytte endnu tættere bånd.

Lars Seeberg, generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden, udtaler:

"H.C. Andersen er kendt af børn og voksne over hele verden - også i Mexico. H.C. Andersen 2005 Fonden er meget beæret over, af Marta Sahagún de Fox vil modtage udnævnelsen til H.C. Andersen Æresambassadør og dermed medvirke til udbredelsen af kendskabet til H.C. Andersens liv og værker og til det humanitære formål med H.C. Andersen 2005 fejringen - kampen mod analfabetisme - verden over."

Marta Sahagún de Fox er en nyskabende personlighed. Ikke alene er hun respekteret for sit politiske engagement, hun repræsenterer også en ny og moderne æra i Mexico. Hun har markeret sig ved, at hun forkaster sin titel som Mexicos "førstedame", da hun i sin kamp for lighed mener, at alle kvinder er ligestillede. Marta Sahagún de Fox er i det hele taget en visionær og fremadrettet personlighed. Hun er frontfigur, når det gælder humanitært arbejde og opfordrer til, at alle mexicanere engagerer sig i at bekæmpe fattigdom, ulighed og diskrimination.

Hun bestrider flere fremtrædende poster, bl.a. har hun siden 2001 været Ærespræsident for Det Nationale Børne- og Ungdomsråd (COIA), er medlem af Æresrådet i Det Internationale Center for savnede og misbrugte børn (ICMEC) samt permanent Æresmedlem af Den Latinamerikanske Kvindekonference. Marta Sahagún de Fox viser i disse sammenhænge sit betydningsfulde arbejde for bekæmpelse af sociale problemer blandt børn og kvinder. Særligt af den grund er hun en særdeles værdig og prominent H.C. Andersen Æresambassadør.

I forbindelse med fejringen af H.C. Andersen er HCA-abc Fonden stiftet på H.C. Andersens 199 års fødselsdag. Denne fond har til formål at samle ind til det humanitære formål at bekæmpe analfabetisme blandt børn, unge, kvinder og etniske minoriteter i den tredje verden. Det er hensigten, at fondens arbejde skal fortsætte længe efter, at H.C. Andersen 200-året er overstået. Det er med dette formål en ære at kunne udnævne Marta Sahagún de Fox til H.C. Andersen Æresambassadør, da hun netop inkarnerer det budskab og arbejde, der ligger bag fejringen af H.C. Andersen.

Med sit omfattende engagement i sociale- og uddannelsesmæssige problemstillinger er hun med til at gøre en forskel - såvel i Mexico som i resten af verden, da hun ved udnævnelsen til H.C. Andersen Æresambassadør vil promovere bekæmpelsen af analfabetisme i H.C. Andersens navn.


Tilbage