HCA NYHEDER Dansk kulturfremstød i berlin

Som en del af fejringen af 200-året for H.C. Andersens fødsel i 2005 vil Statens Museum for Kunst udlåne 100 eksklusive guldalderværker, som er en del af den danske kulturarv, til Alte Nationalgalerie i Berlin.

Af Oliver Newton - H.C. Andersen 2005 - 17 August 2004

I efteråret 2005 skal nogle af de mest værdifulde danske kulturskatte måske på rejse til Berlin. Statens Museum for Kunst har sagt ja til et enestående udlån af 100 af sine bedste guldaldermalerier, blandt andet; C. W. Eckersberg, Christian Købke, J. Th. Lundbye, Constantin Hansen og Martinus Rørbye. Disse kunstnere vil således blive udstillet på et af verdens fineste museer, når det gælder 1800-tals kunst.

Under navnet "Hans Christian Andersens Univers" er det meningen, at de mange danske kunstværker skal vise det bedste af dansk guldalderkunst set med eventyrdigterens øjne.

H.C. Andersens forbindelse til Tyskland var gennem det mest af hans liv baseret på de mange kontakter fra hans rejser til landet, hvor mødte en lang række store kulturpersonligheder, for eksempel komponisterne Liszt, Mendelssohn-Bartholdy og Wagner, store forfattere som Heine, Brødrene Grimm og Ludwig Tieck og videnskabsmænd som Alexander von Humboldt.

Ifølge den danske diplomat og kulturråd ved den danske ambassade i Berlin, Uffe Andreasen, der har banet vejen for udstillingen bliver en realitet, udtaler til Berlingske Tidende, at hvis udstillingen bliver en realitet, vil den blive den største danske kulturmanifestation i Tyskland i mange år.

I forbindelse med åbningen H.C. Andersen-året i Berlin den 8. november 2005 af er Kronprinsparret inviteret, ligesom Dronning Margrethe og Prins Henrik er inviteret til åbningen af guldalderudstillingen. Derfor er udstillingen ikke kun en kunstbegivenhed, men også en markedsføring af Danmark, som kan være med til at skabe opmærksomhed om Danmark og trække endnu flere tyske turister til landet.


Tilbage