HCA NYHEDER Harry Belafonte udnævnt til HCA-ambassadør

I dag, fredag d. 6. august kl. 16.00, udnævnte kulturminister Brian Mikkelsen den amerikanske legende Harry Belafonte til H.C. Andersen-ambassadør. Udnævnelsen skete ved en ceremoni i Restaurant Grøften i Tivoli, og den amerikanske sanger, skuespiller, producer m.m. Harry Belafonte vakte stor opmærksomhed.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 06 August 2004

Den amerikanske sanger, skuespiller og producer Harry Belafonte blev i dag udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør af kulturminister Brian Mikkelsen ved en ceremoni i restaurant Grøften i Tivoli.

Gennem de seneste 60 år har Belafonte markeret sig som en musiker og skuespiller, der har givet genlyd i hele verden. Samtidig har han udvist et utrætteligt engagement inden for menneskerettigheder og kampen for lighed i samfundet. Det var således ikke svært for kulturminister Brian Mikkelsen at motivere valget af Harry Belafonte som H.C. Andersen-ambassadør. Han siger blandt andet:

"Fra tid til anden får man chancen for at hædre markante personligheder, som har opnået store ting i livet. Harry Belafonte er bestemt sådan et menneske. Gennem en lang og utrolig karriere har han bl.a. givet os vedkommende musik og gode film og kæmpet for lighed og retfærdighed i verden. Og denne utrættelige indsats har givet genklang verden over. Han har styrket folk i troen på, at de kan gøre en forskel."

Med sig i den gamle have havde Harry Belafonte bl.a. sin søn og danske svigerdatter, Malena, samt barnebarnet Sarafina. Den nyudnævnte ambassadør lægger ikke skjul på sin glæde og stolthed over sit dansk-amerikanske barnebarn. Han har i forbindelse med udnævnelsen udtalt:

"Since the birth of Sarafina Mathiesen Belafonte, it has become critically important that I become more familiar with the Danish people, their history and their culture.  Sarafina was born into a multi-cultural family. Her legacy embraces the continents of Africa, Europe the Americas and the Caribbean. Her Danish roots will now be a significant part of her rich endowment of diversity.  I anticipate the moment when I will first read to her the tales of Hans Christian Andersen.  I am sure she will come to understand that her "Danishness" is as rich a part of her legacy as all else that she, by birth, is entitled to. Hooray for Denmark that she has Sarafina.  Hooray for Sarafina that will have Hans Christian Andersen as a friend forever."

Socialt engagement
Med indtil videre 47 udnævnte nationale og især internationale verdensnavne som H.C. Andersen-ambassadører, er der lagt op til en imponerende markering af 200-året for H.C. Andersens fødsel, og generalsekretær for H.C. Andersen 2005 Fonden Lars Seeberg udtrykte også sin tilfredshed med udnævnelsen af Harry Belafonte:

"Harry Belafonte behersker den svære kunst at kombinere sit professionelle hverv som sanger, skuespiller og producer med et utrætteligt socialt engagement. Hans ekstraordinære kamp for menneskerettigheder har opnået høj anerkendelse og har blandt resulteret i hans udnævnelse som UNICEF Goodwill Ambassador. Det er derfor en stor ære for mig at få lov til at udnævne en så højt estimeret person som Harry Belafonte til H.C. Andersen-ambassadør."

Harry Belafonte er i brede kredse primært kendt som en fremragende sanger og entertainer, men hans kunstneriske karriere blev indledt som skuespiller. Efter at have overværet sit livs første teaterforestilling med American Negro Theatre i 1940'ernes New York var den unge Belafonte så begejstret, at han besluttede sig for at blive skuespiller. Under den legendariske instruktør Erwin Piscator modtog han sammen med andre unge skuespillerspirer som Marlon Brando, Walter Matthau og Tony Curtis undervisning i drama.

Det blev bl.a. til et par roller i lokale musicalopsætninger, men han blev dog hurtigt meget involveret i New Yorks jazz-miljø, og med sin silkebløde stemme stod det klart, at han havde en fremtid som sanger. I 1949 indspillede han sin første single, og siden er det blevet til over 40 albums. I 50'erne var han således medvirkende til en sand calypso-bølge med store hits som "Mary's Boy Child" og "Banana Boat" (Day-O).

Belafonte lagde dog ikke skuespillerkarrieren på hylden. Efter en stor rolle i Carmen Jones fra 1954 (baseret på Bizets opera Carmen, og med udelukkende afro-amerikanske medvirkende) blev han også anerkendt som skuespiller, og han vandt i 1957 en Tony Award for sin medvirken i Broadway-musicalen John Murray Anderson's Almanac. Han har siden medvirket i adskillige film, herunder Island in the Sun fra 1957, Odds Against Tomorrow fra 1959, Buck and the Preacher fra 1972, Uptown Saturday Night fra 1974, og Robert Altmans Kansas City fra 1996.

Belafonte begyndte desuden tidligt i sin karriere at producere både film og tv, og han blev dermed den første afroamerikanske tv-producer. Med showet "Tonight with Harry Belafonte" sikrede han sig en Emmy Award.

Racismens lange skygge
Belafonte har senest produceret en cd-boks med titlen The Long Road to Freedom: An Anthology of Black Music. Boksen indeholder afrikansk/amerikansk musik med sange helt tilbage fra 1600-tallet.

Som søn af caribiske immigranter har Harry Belafonte altid været meget bevidst om sin baggrund. Selvom han det meste af sit liv har været en verdenskendt og elsket kunstner, har han især i 50'erne og 60'erne mærket racismens lange skygge.
Han blev tidligt opmærksom på de afroamerikanske skuespilleres begrænsede muligheder inden for film og teater. Denne diskrimination har tilsyneladende sat sig dybe spor i Harry Belafonte, for han har siden ført en utrættelig kamp imod diskriminering og racisme for at opnå racemæssig lighed og harmoni. En sag der bl.a. har medført et tæt forhold til borgerrettighedskoryfæer som Martin Luther King og Nelson Mandela.

Harry Belafonte har desuden hjulpet mennesker over hele verden. I 1985 producerede og medvirkede han på den udødelige popklassiker "We Are the World", hvis overskud gik til det hungersnødramte Etiopien. To år senere blev han Goodwill-ambassadør for UNICEF, og han har i den forbindelse iværksat adskillige toneangivende samlinger af verdensledere for at forbedre børns vilkår. 20 procent af hans indkomst går i dag til Belafonte Foundation of Music and Art, der hjælper unge afroamerikanere til en kunstnerisk karriere.

En imponerende kunstnerisk og humanitær indsats igennem hele Harry Belafontes liv har medført en lang række udmærkelser, hæderspriser, æresdoktorater mm. I en alder af 77 er han stadig aktiv som sanger, skuespiller, producer, men mest af alt som engageret og samvittighedsfuld verdensborger.


Tilbage