HCA NYHEDER Gilberto Gil udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør

Den brasilianske musiker og kulturminister Gilberto Gil udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 05 Juli 2004

Den brasilianske musiker og kulturminister, Gilberto Gil, bliver på fredag udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør af den danske kulturminister, Brian Mikkelsen. Udnævnelsen sker som led i Gilberto Gils officielle besøg i Danmark.

Gilberto Gil er et ikon inden for moderne brasiliansk populærmusik og en af Brasiliens største personligheder. Hans karriere som sanger, komponist og guitarist strækker sig tilbage til hans tidlige ungdomsår og store facination af musikerne Luiz Gonzaga og João Gilberto. I 1960'erne skaber Gil og kollegaen Caetano Veloso musikgenren tropicalism, der bliver den vigtigste udvikling af brasiliansk musik siden bossa novaen.

Tropicalism kombinerer traditionelle brasilianske musikgenrer med elementer fra international musik og popkultur, men musikkens kritik af det daværende regime betyder, at Gil må gå i eksil i England.

Tilbage i Brasilien fortsætter Gilberto Gil med at udvikle brasiliansk musik og tilføre den indflydelse udefra, blandt andet fra popmusik. Han bryder igennem i udlandet og siden hans optræden på Montreux Jazz Festival i Schweiz i 1978 udgives alle hans albums verden over.

Politisk engagement
Den nu 62-årige Gilberto Gil har udgivet i alt 30 albums, modtaget 11 guldplader og fem platinplader og har solgt mere end 5 millioner eksemplarer af sine plader. Hans seneste album fra 2002 er "Kaya N'Gandaya", med musik inspireret af Bob Marley.

Gilberto Gils politiske engagement har altid været til stede og løbet parallelt med hans musikalske karriere. Fra 1988 til 1992 var Gil eksempelvis medlem af byrådet i Salvador, og initiativtager til oprettelsen af Onda Azul Foundation, en organisation der arbejder for bedre miljømæssige og sociale forhold. I 2002 blev han udnævnt til Brasiliens kulturminister af præsident Luiz Ignácia Lula de Silva, og hans arbejde med at udbrede brasiliansk musik til hele verden har i dag gjort Gilberto Gil til en national helt i Brasilien.

Gilberto Gil er den 44. i rækken af internationale ikoner, der udnævnes til H.C. Andersen-ambassadør i anledning af H.C. Andersen 2005, den verdensomspændende fejring af H.C. Andersens 200-års fødselsdag.


Fakta om Gilberto Gil
Født Gilberto Passos Gil Moreira d. 29. juni 1942 i byen Salvador i den brasilianske provins Bahia.

Som ung dreng i arbejdermiljøet udviste Gilberto Gil tidligt en sikker musikalitet på adskillige instrumenter, og efter at have hørt João Gilberto i radioen lærte han sig selv at spille guitar i den bossa nova-rytme, der blev grundlaget for hans senere karriere.

Gilberto Gil har siden udgivet over 30 plader, som er solgt i over fem millioner kopier, og med udviklingen af genren tropicalism er hans popularitet og indflydelse i Sydamerika og resten af verden er betydelig. Blandt de største hits finder man titler som "Domingo no Parque", "Expresso 2222" og "Não chore mais" (tropicalist-version af Bob Marleys No Woman, No Cry).

Gennem tiden er musikken blevet suppleret med et stigende politisk engagement, der særligt har manifesteret sig i aktivt miljøpolitisk arbejde, og den politiske karriere er foreløbigt kulmineret i 2002 med udnævnelsen til Brasiliens kulturminister i præsident de Silvas socialistiske regering.  


Tilbage