HCA NYHEDER Villy Sørensen om Andersen

11 Villy Sørensen-artikler udkommet i bogform går tæt på H.C. Andersen.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 07 April 2004

Den danske filosof og forfatter Villy Sørensen (1929-2001) beskæftigede sig med H.C. Andersen, fra før han kunne huske. I løbet af sit næsten 50 år lange forfatterskab skrev han omkring 100 kronikker, essays, forord og efterskrifter til diverse udgaver af eventyrene. Her fortolkede og vurderede han H.C. Andersens forfatterskab, og det er der nu kommet en lille bog ud af.

Litteratur-veteranen og kritikeren Torben Brostrøm har udvalgt artiklerne og skrevet efterskriften, og samlingen indeholder 11 ganske lærde artikler. Blandt andet en fortolkning af H.C. Andersens måske mest mystiske eventyr "Skyggen", hvor Villy Sørensen så tidligt som i 1959 taget et opgør med forksningen i H.C. Andersen og dens hang til at læse eventyret biografisk. Ikke mindst fordi "Skyggen" er så tilpas dunkelt og symbolladet, at det til evig tid vil være udsat for nye vurderinger.

Foruden eventyrene tager Villy Sørensen også H.C. Andersens seks romaner og dagbøgerne under behandling, lige som bogen indeholder et par artikler om H.C. Andersen og Søren Kierkegaard.

"Sørensen om Andersen" af Villy Sørensen.
Udkommet på Gyldendal.
163 sider.
148 kroner.

 


Tilbage