HCA NYHEDER Dunkelfolket tager livtag med H.C. Andersen

Masketeatergruppen Dunkelfolket er allerede i gang med prøverne på deres store H.C. Andersen forestilling, der har premiere til april 2005.

Af Camilla Jensen - H.C. Andersen 2005 - 19 Marts 2004

Når Masketeatergruppen Dunkelfolket fra Nordjylland tager fat på H.C. Andersens fortælling "Historien om en moder", er det første gang gruppen opfører en allerede eksisterende historie som de skal fortolke og være loyale overfor.

"Det er historien om at acceptere døden og gennemgå hele fasen omkring det at miste. At man må give en del af sig selv for at komme videre. Det store er, at vi skal fortælle et eventyr, der betyder noget. Tidligere har det været sådan, at historierne var i vores og tilskuernes hoveder, når vi optrådte," siger instruktør, Kirsten Gitz-Johansen, til Nordjydske Stiftstidende.

"Historien om en moder" er da også en fortælling med et stærkt budskab. Eventyret handler om en mor, der mister sin søn, hvorefter hun følger efter døden til Dødsriget for at få ham tilbage.

Støtte fra HCA2005
Dunkelfolkets H.C. Andersen forestilling er blevet støttet at både Nordjyllands Amt, Amatørernes Kunst og Kultur Samråd, D.A.T.S. og H.C. Andersen 2005 Fonden. Nogle af støttekronerne bruges blandt andet til tre store dukker, der skal indgå i forestillingen som henholdsvis moderen, gravkonen og døden.

Samtidig er det noget nyt for Dunkelfolket at bruge dukker i en forestilling, og Kirsten Gitz-Johansen er meget spændt på, om det bliver for meget eller for lidt med de tre store håndlavede dukker, der spiller hovedrollerne i forestillingen, mens de maskerede dunkelfolk agerer de omgivelser, som moderen møder på sin færd. Som for eksempel natten, tornebusken, søen og planterne i dødens drivhus.

Som en hjælp til deres arbejde med H.C. Andersen får Dunkelfolket besøg af en af verdens førende maskekunstnere Larry Hunt fra New York. Han skal til efteråret give Dunkelfolket råd og instruktion i forhold til deres udgave af H.C. Andersens fortælling. Maskegruppen er tidligere blevet undervist af bland andre Maria Lexa, en førende maskekunstner fra Californien.

Ny musik
Dunkelfolket har også for første gang hyret en fast komponist til forestillingen. Jakob Skov Søndergård er netop blevet færdigt med sit fjerde år på Nordjysk Musikkonservatorium og har tidligere arbejdet sammen med Dunkelfolket.

Han komponerer al musikken til "Historien om en moder", hvor udfordringen er at skabe musik, der følger fortællingen og lyder som eksempelvis "natten" og "søen". Selv beskriver komponisten sin musik som en "nordisk lyd blandet med en lidt sindssyg Rold Skov-stemning."

"Jeg arbejder meget med improvisationer, prøver at tænke mig ind i stemningen. Og for det meste kommer det af sig selv," fortæller Jakob Skov Søndergård om sit arbejde.

"Historien om en moder" får premiere i april 2005, så Dunkelfolket har god tid til at vende sig til de nye ting i produktionen og indfri de høje ambitioner, det har med projektet.


Tilbage