HCA NYHEDER Robert Lepage modtager HCA-pris

Den canadiske film- og teaterinstruktør Robert Lepage modtager Odense Bys Hans Christian Andersen Pris 2004 den 2. april 2004 kl. 14.00 på Odense Teater.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 10 Marts 2004

Den anerkendte instruktør Robert Lepage modtager Odense Bys Hans Christian Andersen Pris 2004 på 50.000 Euro (ca. 375.000 kr) for sin kommende solo-forestilling, inspireret af H.C. Andersens besøg på verdensudstillingen i Paris i 1867.

Robert Lepage er blandt de mest ansete teaterinstruktører på den internationale scene, og hans forestillinger har de sidste to årtier turneret verden over. I de kommende måneder iscenesætter han Cirque de Soleils nye store show i Las Vegas, og han tager fri fra prøver for at være til stede ved prisoverrækkelsen i Odense d. 2. april.
 
Odense Bys H.C. Andersen Pris overrækkes af Odenses borgmester, Anker Boye. Prisen er fremadrettet, hvilket vil sige, at den gives til en person, som aktivt skal bidrage til udbredelse af kendskabet til H.C. Andersen. Prisvinderen vil i modydelse udføre en væsentlig opgave i forbindelse med fejringen af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005. 
 
Verden rundt i 2005
I 2005 vil Robert Lepage turnere verden rundt med en forestilling, der tager afsæt i H.C. Andersens besøg på verdensudstillingen i Paris i 1867 og i eventyret Dryaden, skrevet i forlængelse af opholdet. Forestillingen vil sætte den aldrende digter og hans poetiske verden over for periodens gryende modernisme, illustreret ved verdensudstillingens tekniske vidundere og pavilloner i stål og glas.
 
Robert Lepage's forestillinger er ofte bygget op omkring et møde mellem to verdener: historiske figurers univers - f.eks. Leonardo da Vincis, Jean Cocteaus, Miles Davis' eller den russiske kosmonaut Lenovs - og den verden, der tilhører nulevende figurer, gerne unge mænd fra Quebec, der fungerer som instruktørens alter ego.
 
I den planlagte solo-forestilling om H.C. Andersen indgår således en canadier, der besøger Paris i 1967, præcis 100 år efter H.C. Andersens eget besøg. Canadieren er på sporet af sin franske fortid og rødder, og på sin rejse tilbage i tiden bevæger han sig i den modsatte retning af H.C. Andersen - fra nutiden til fortiden.
 
Robert Lepage, der også er skuespiller, vil selv spille forestillingens eneste rolle. Forestillingen får premiere i Québec i februar 2005, og vil derefter turnere verden rundt og bl.a. besøge Det Kgl. Teater i Danmark og National Theatre i London.
 
Global kunstner
Robert Lepage har iscenesat forestillinger over hele verden, bl.a. på Dramaten i Stockholm og på National Theatre i London. I fire år var han kunstnerisk leder af National Arts Centre of Canada, hvorefter han i 1994 grundlagde sit eget multidisciplinære kompagni, Ex Machina, der har til huse i en nedlagt brandstation in Québec.
 
I Ex Machina bringes så forskellige faggrupper som skuespillere, dukkeførere, computergrafikere, arkitekter og videnskabsfolk til at arbejde sammen, og resultatet er overraskende fantasifulde og forunderlige forestillinger, der på magisk vis gør brug af teatrets mange muligheder. Udgangspunktet er Robert Lepage's overbevisning, at teatret har brug for nyt blod, at scenekunsten - dvs. dans, opera, skuespil og musik - bør blandes med film, videokunst og multimedie, hvis det nye årtusindes publikum skal nås.
 
Robert Lepage's kommende H.C. Andersen-forestilling er en blandt fire internationale co-produktioner igangsat af H. C. Andersen-Sekretariatet ved generalsekretær Lars Seeberg. 
 
"En væsentlig del af H.C. Andersen-fejringen i ind - og udland bliver de internationale scenekunstproduktioner, som har premiere rundt omkring i verden, som turnerer internationalt og som alle vises i Danmark i 2005. Mange spændende verdenskunstnere vil levere meget personlige tolkninger af Andersen i alle genrer. H.C. Andersen 2005 Fonden glæder sig over, at så mange af dem, vi har henvendt os til, har sagt ja til at lade sig inspirere af Andersen - på baggrund af en lang  overtalelsesproces, hvor kunstnernes genlæsningen af Andersen har gjort udslaget. Blandt mange andre tilbud har Lepage valgt at fortolke H.C. Andersen i et sandt magisk og scenisk sprog, og det vil utvivlsomt vil blive en af jubilæumsårets helt store teateroplevelser," siger Lars Seeberg.Se det samlede program for H.C. Andersen/dage 2004 her!
Tilbage