HCA NYHEDER HCA ærespriser uddeles for niende gang

Hans Christian Andersen Priskomité uddeler årets tre ærespriser til HKH Dronning Margrethe, den italienske oversætter Bruno Berni og den brasilianske professor dr. Ana Maria da Costa Santos Menin.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 05 Marts 2004

H.C. Andersen Priskomité uddeler i år for 9. gang tre ærespriser, der i år går til HKH Dronning Margrethe, den italienske oversætter Bruno Berni og den brasilianske professor Ana Maria da Costa Santos Menin.
 
HKH Dronning Margrethe får prisen som kunstner. Hun har gennem de sidste 20 år i sin kunst beskæftiget sig med H.C.Andersens eventyrverden. Arbejdede bl.a. med på tekst, kostumer og scenografi til "Hyrdinden og Skorstensfejeren" på DR TV i 1983, skabte decoupager til "Snedronningen" i 2000 og opsatte "Kærlighed i Skarnkassen" på Pantomimeteatret i 2001 (en forestilling baseret på eventyrene "Kjærestefolkene", "Flipperne" og "Stoppenålen").
 
Den italienske bibliotekar Bruno Berni (født i Rom 1959) er cand. mag i dansk og tysk og  Italiens førende oversætter af dansk litteratur. Han har oversat samtlige H.C. Andersens eventyr og nogle af hans romaner til italiensk på en måde, så underfundighed og humor ikke går tabt. Og det samme er sket med Karen Blixens forfatterskab.
 
"Dette er en vigtig begivenhed i mit liv, siger Bruno Berni om tildelingen af æresprisen i år. "Jeg opfatter prisen som en anerkendelse af mit arbejde i dansk litteraturs tjeneste, herunder mine oversættelser af H.C. Andersen."
 
Bruno Berni arbejder i øjeblikket på en oversættelse af "En Digters Bazar", som skal udkomme i slutningen af 2004, ligesom der også er en bog på vej om H.C.Andersen i Italien. Ikke om hans rejser, men om den skæbne, hans værker fik i Italien. Den skal udkomme i begyndelsen af 2005. Og endelig har Bruno Berni sagt ja til at oversætte Jens Andersens H.C. Andersen-biografi til italiensk.

Bruno Berni har boet og studeret i Danmark af flere gange og taler flydende dansk.
 
Den brasilianske doktor Ana Maria da Costa Santos Menin (født i 1951) har altid følt meget for eventyr som "Den grimme Ælling". Som mor til tre og hustru på en kaffefarm i det indre af delstaten Sao Paulo brød Ana Maria da Costa Santos Menin op fra hjemmet, da børnene var store nok og påbegyndte en universitetsuddannelse som 40-årig. "Den grimme Ælling" og dens rejse til Brasilien blev brugt som oplæg for en doktordisputats, og i dag er Ana Maria da Costa Santos Menin som studievejleder på universitetet i hjembyen Presidente Prudente i fuld gang med at lære fremtidens lærere i Brasilien, hvordan de skal bruge H.C. Andersens eventyr i deres undervisning.
 
"Mit store ønske er at oprette en center for studier af H.C. Andersen og hans værker. Børn falder helt og aldeles for Andersens eventyr, og de elsker at høre om landet, han kom fra og den tid, han levede i. Derfor vil jeg også på mit center gøre brug af fjernundervisning, som jeg også bruger i min undervisning i dag", siger Ana Maria da Costa Santos Menin.

Den brasilianske professor har boet og arbejdet i Odense, hvor hun har modtaget vejledning på H.C. Andersen Centeret på Syddansk Universitet. Også hun taler og skriver dansk.
 
Ærespriserne, der består af en bronzestatuette formet som H.C. Andersens erindringsbog "Mit Livs Eventyr", er udført af kunstneren Jens Galschiøt. Den overrækkes 2. april 2004 til de tre prismodtagere ved et arrangement på Odense Teater, arrangeret i samarbejde med Odense Kommune og H.C. Andersen 2005 Sekretariatet.
 
For yderligere oplysninger: Hans Christian Andersen Priskomite, presse:
Marianne Koch, 66190988 eller 63151163, e-mail:
.


Tilbage