HCA NYHEDER Bevillinger til danske amatørteatre

Dansk Amatør Teater Samvirke (DATS) offentliggør bevillinger til 23 amatørteatre over hele landet.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 03 Marts 2004

DATS har nu uddelt den første og største del af det særlige rammebeløb, som DATS har modtaget af H.C. Andersen 2005 Fonden med henblik på at støtte dansk amatørteater i forbindelse med fejringen af digterens 200-års fødselsdag.

18 af de 23 bevillinger er uddelt fra DATS' store pulje, hvis ansøgningsfrist var den 1. februar 2004. Beløbene i denne pulje er så store, at de 18 teatre stort set ville kunne få et nyskrevet manuskript eller hyre en professionel instruktør.

De resterende 5 bevillinger er uddelt fra DATS' lille pulje og består af mindre beløb til delvis støtte for H.C. Andersen relaterede dramatiseringer. Den lille pulje er mere fleksibel og bliver uddelt over endnu tre omgange, nemlig i august 2004, november 2004 og i februar 2005.

DATS er en landsforening for enkeltpersoner og grupper, der beskæftiger sig med teater og drama på amatørbasis. DATS har modtaget et særligt rammebeløb fra H.C. Andersen 2005 Fonden, som foreningen selv administrerer med henblik på at støtte dansk amatørteater i forbindelse med fejringen af digterens 200-års fødselsdag.

DATS arbejder med to puljer:
1. Den store pulje støtter med DKK 40.000-50.000,- til i alt 18 spil. Det betyder, at disse aktiviteter stort set vil kunne få et nyskrevet manuskript eller hyre en professionel instruktør. Beløbet gives som direkte tilskud og indgår i spillenes almindelige finansiering. Ansøgningsfristen til den store pulje var 2. februar 2004.
2. Den lille pulje støtter ca. 25 spil med et beløb mellem DKK 2.000-15.000,-. Den lille pulje er mere fleksibel end den store og har flere ansøgningsfrister: 1.2.04, 1.8.04, 1.11.04 og 1.2.05.

Herudover kan der ydes konsulentbistand fra DATS' konsulenter.

DATS har desuden modtaget støtte fra H.C. Andersen 2005 og Esbjerg Kommune til den internationale amatørfestival "The Meeting Place", hvor amatørteatergrupper fra hele verden i oktober 2005 vil sætte hinanden stævne i Vestjylland for at sætte fokus på H.C. Andersens liv og univers.

Bevillingsoversigt, DATS' store pulje:

H.C. Andersen Festspillene, Odense
De traditionelle H.C. Andersen festspil vil lave en særlig festlig forestilling i 2005. Det bliver en børnemusical hvori alle de kendte og elskede eventyrfigurer indgår i handlingen skrevet af festspillenes mangeårige faste forfatter Bent Erik Svendlund. Festspillene modtog allerede i september 2003 deres særbevilling på kr. 200.000.

Møn-Langebæk Teaterforening, Stege
Med spillested i Liselund Park på Møn vil et stort lokalt samarbejde forske i H.C. Andersens person og skabe et spil over hans tanker, projekter og trang til at skabe.

Dunkelfolket, Brovst
"Historien om en moder" i masketeatrets nyopsætning med 15 maskespillere og 3-5 musikere. Et udtryk i musik, masker, bevægelser og dans, men uden ord.

Gudme Musikskole, Oure
Over den tidligere roman af H.C. Andersen "Kun en spillemand" skabes en opera for og med børn/unge i alderen 12 -22 år. Den bliver gennemkomponeret og bevæger sig stilistisk i et spændingsfelt mellem rytmisk og klassisk musik.

Støbeskeen, Frederiksværk
I samarbejde med Frederiksværks anden amatørscene Melby Scenen produceres en forestilling skrevet af dramatikeren Niels Stokholm. Man vil opleve en H.C. Andersen i dialog og clinch med sin digtnings figurer, der optræder helt fysisk på scenen, men også med fokus på ham som en fortsat levende forfatter.

Frøbjerg Festspil, Årup
"Den grimme ælling" som nyt spil af Bent Erik Svendlund og Peter Spies. Loyal over for digterens varme menneskelige egenskaber og hans på en gang begejstrede, komplicerede og følsomme sind. En musical med et kontroversielt indhold.

Esbjerg børne- & ungdomsteater
"Under Ole Lukøjes paraply" bliver en familie-teater-sommer-forestilling. En kalejdoskopisk forestilling, hvor mange af H.C. Andersens eventyr og eventyrfigurer indgår på forunderlig vis med sang, drama, dans, musik, action, gøgl m.m. udført af de 300 medvirkende, hvoraf de ca. 150 er børn.

Aalborg Ungdomsskole
Muscial bygget over "Klods Hans" med dansere og sangere fra Aalborgs ungegruppe mellem 13 ? 19 år. Handler om at være anderledes,  kreativ - og at være sig selv.

Teatergruppen "De slagfaste", Roskilde
"Manden der ville være kunstner" af Jørgen Nordenhoff er en forestilling om mennesket og kunstneren H.C. Andersen. Det er samtidig en forestilling om kunstens og kunstnerens vilkår i 1800-tallet ? og i vor tid. Om kultursyn i 1800-tallet sat op mod nutidens værdidebat og kulturkampe.

Dramaten og Teaterparaplyen, Viborg
Friluftsforestillingen "Alt på sin rette plads" skrives af dramatikeren Henning Pedersen. En forestilling om H.C. Andersens første besøg i Viborg i 1859 og hans oplevelser med den snobbede embedsmandsby og hans oplevelser omkring klasseskelskonflikter. Hans fortid indhenter ham i form af sladder, men han rejser derfra med hæder.

Gisselfeld Kloster Spillet
"Andersen på eventyr" spilles af medvirkende fra Haslev amatørteater, samt medvirkende fra Dalby, Rønnede, Fakse, Karise, Herfølge mfl. i samarbejde med Haslev blæseorkester og en rytmegruppe fra seminariet. H.C. Andersen var hyppig gæst på Gisselfeld, og "Den grimme ælling" blev påbegyndt her.

Friluftsteatret Sløjfen, Holstebro
Her skal laves en musical over "Klods Hans" af den lokale dramatiker og komponist Leo Bech. En musical hvor et hav af forskellige eventyrfigurer kommer til at indgå i den store familieforestilling.

Hammermøllens Teatergruppe, Hornbæk
Den erfarne egnsteatergruppe vil få dramatikeren Thomas Høg til at skrive et manuskript med H.C. Andersen som omdrejningsfigur i en række historier fra Hammermøllen og Hellebæk-området. Der vil blive lagt særlig stor vægt på kostumer og scenografi.

Filurens Børneteater, Århus
Børneteaterskolen ved Filuren vil udvide sine tilbud og ekstra ansætte en musiker/komponist, der sammen med børnene og teaterlærerne skal lave et H.C. Andersen spil.

DATS København og Frederiksborg Amts kreds
Dramatikeren Andreas Garfield skriver stykket "H.C" til amatørscenerne i de to amter. Den syge og måske døende H.C. Andersen kommer til at kæmpe en kamp mellem den eventyrlige verden, med alle hans eventyrfigurer og hans egen udødelighed, og den virkelige verden, hvor han jo skal dø og gør det.

Amatørscenen Studio 73 og Ungdomsskolen, Vejen
En storstilet musical i 'Troldesalen" vil fortælle H.C. Andersens tanker om samfundsforhold og hans indfaldsvinkler til livet og dets væsen. En forestilling, hvor strømninger i H.C. Andersens samtid kan sættes i perspektiv til nutidige forhold.

Teater- og musikgruppen, Tørning Mølle, Vojens
Et stort anlagt spil bygget op af citater fra H.C. Andersens dagbøger, levnedsbogen og Mit Livs Eventyr. Dramatiseringer af eventyrcitater kulminerer med en dramatiseret udgave af Elverhøj.

Sorø Musikskole
Sorø Kommunale Musikskole er vant til at løfte meget store musicalprojekter med 60 ? 70 musikere i orkestret. Her skal opføres 'Et eventyrligt liv' hvor H.C. Andersen møder en 13 år ung pige fra nutiden. Han er optaget af sine tanker som landets store, afdøde digter. Hun er en drømmer, der ikke har det godt.  H.C. Andersen bevæger sig modstræbende ind i nutiden for at hjælpe hende.


Bevillingsoversigt DATS' lille pulje:

Skørping Marionetteater
'Skyggen' produceres som marionetteaterforestilling af dette meget erfarne marionetteater, der tidligere har produceret H.C. Andersen forestillinger, ofte med professionelle instruktører.

Esbjerg Børne- & Ungdomsteater
"Lille Klaus og Store Klaus" som en stationær forestilling med ca. 25 medvirkende og som en turnerende forestilling til dagsinstitutioner i Ribe Amt med 2 medvirkende.

Midtfyns Amatørscene, Ryslinge
En musikalsk fantasi, hvor Andersens eventyrlige figurer sætter hinanden stævne i en visuel og dramatisk underfundig andegård.

Masketeateret MORILD, Brovst
Snedronningen nyopsættes som maske- og dukkeforestilling med henblik på bl.a. en turné til Grønland.

Dansk Vandrelaugs Dramatiske Kreds, København
En H.C. Andersen kabaret med indslag om hans liv, forfatterskab og eventyr.


Tilbage