HCA NYHEDER Otte meter høj HCA-skulptur til Odense

Billedhuggeren Bjørn Nørgaard skal lave H.C. Andersen skulptur til Flakhaven i Odense.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 03 Februar 2004

Billedkunstneren og provokatøren Bjørn Nørgaard har sagt ja til at skabe et nyt monument over Odenses verdenskendte bysbarn, H.C. Andersen. Bjørn Nørgaard er kendt for sine kunst-provokationer i 1970'erne, hvor han blandt andet skabte stort postyr med en offentlig hesteslagtning i kunstens navn. Siden er det blevet til mere besindige værker. Blandt andet de 11 store gobeliner, der blev skabt til dronning Margrethes 50-års fødselsdag.

Det er ikke første gang Bjørn Nørgaard beskæftiger sig med H.C. Andersen. Han har tidligere lavet træsnits-illustrationer til eventyret "Store Claus og lille Claus" og et relief af H.C. Andersen, der i dag hænger i Holstebro. Skulpturen til Flakhaven bliver derfor hverken Bjørn Nørgaards første møde med H.C. Andersen eller et møde han tager let på.

"Et emne som H.C. Andersen er altid stærkt belastet. Alle har en mening. Og alle vil derfor også have en mening om, hvordan man skal lave en skulptur," siger Bjørn Nørgaard til Fyens Stiftstidende.

Opgaven med den otte meter høje skulptur i messing og granit bliver derfor som at sejle mellem farefulde skær, for det skulle gerne blive en skulptur, der nok provokerer, men som også har så meget gods i sig, at den kan tåle at blive set om 50 år. Samtidig gør det selvfølgelig heller ikke noget, at skulpturen er et moderne udtryk for, hvordan vi i dag opfatter H.C. Andersen.

Skulpturen skal laves i kobber, granit og vand og det er Bjørn Nørgaards tanke, at skulpturen ikke bare skal være til at se på, men også noget, der kan bruges til både at klatre i og soppe i.


Tilbage