HCA NYHEDER Andersens barndoms genbo-huse genopføres

Den Gamle By i Århus er i gang med at genopføre de huse fra Munkemøllestræde i Odense, som var genbo til H.C. Andersens barndomshjem.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 20 November 2003

Tømmeret er ved at blive lagt ud til Den Gamle By i Århus' genopførelse af de huse, der i H.C. Andersens barndom lå på den anden side af gaden af hans barndomshjem i Munkemøllestræde i Odense.

Bygningerne, ved navn Eilschous Boliger, er en række mindre huse opført i 1770'erne, og indeholder en række mindre lejligheder, hvor der boede præsteenker og borgerlige jomfruer. De boede gratis i lejlighederne som et led i datidens private, sociale foranstaltninger for de fattigeste i samfundet.

Poesiens inspiration
I en af lejlighederne boede Madam Bunkeflod, der ofte fik besøg af en lille drenge fra den anden side af gaden - H.C. Andersen - og det var hos Madam Bunkeflod, at den danske eventyrdigter for første gang stiftede bekendtskab med poesi.

H.C. Andersen skrev senere i "Mit Livs Eventyr", at "dette var det første dannede hus, hvori jeg fandt et hjem."

Den Gamle By i Århus genopfører Eilschous Boliger, så de står klar til besøgende i 2005, som er 200-året for H.C. Andersens fødsel.

Rejsningen af huset ventes dog at ske allerede i begyndelsen af næste år, og processen kan igennem hele forløbet følges på nært hold af de besøgende i Den Gamle By.

Tilbage