HCA NYHEDER H.C. Andersens samlede værker udgives

For første gang i mere end 100 år udgives H.C. Andersens samlede værker - med illustrationer fra H.C. Andersens egen hånd.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 28 Oktober 2003

Nu får danskerne for første gang i mere end 100 år alle H.C. Andersens værker i en samlet udgave. De tre første bind, Eventyr og Historier I-III, af storværket "ANDERSEN H.C. Andersens samlede værker" udkommer den 28. oktober fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL), med Gyldendal som forlægger og med støtte fra H.C. Andersen 2005.

Når de sidste bind af ANDERSEN H.C. Andersens samlede værker er udkommet i efteråret 2006, vil det være den hidtil største samlede udgave af digterens værker og den første siden Samlede Skrifter, der udkom i 33 bind fra 1854 til 1879.

ANDERSEN H.C. Andersens samlede værker kommer til at fylde 18 bind på mere end 9000 sider og rummer alt, hvad H.C. Andersen lod trykke eller opføre på dansk. Hertil kommer to vigtige selvbiografiske værker, der ikke tidligere har været med i de samlede skrifter, nemlig H.C. Andersens Levnedsbog og Mit eget Eventyr uden Digtning.

Udgivelsen af et så omfattende værk som ANDERSEN H.C. Andersens samlede værker er gjort mulig i kraft af den økonomiske støtte, som er givet af H.C. Andersen 2005.

H.C. Andersen 2005, som har til formål at udbrede kendskabet til mennesket og digteren H.C. Andersen i forbindelse med hans 200-års fødselsdag i 2005, betragter værket som et flagskib i fejringen.

"Der skal lyde en stor tak til samarbejdspartnerne bag denne store satsning - til forlaget Gyldendal og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Vi er særdeles glade og stolte over at kunne medvirke til, at også nye generationer får mulighed for at møde H.C. Andersen i alle afskygninger - uden krøllede bogstaver, med vejledende kommentarer og endda med Andersens egen rige billedverden som ekstra mandelgave," siger generalsekretær for H.C. Andersen 2005, Lars Seeberg.

Grafisk leg
Med den nye udgave er det første gang, at Andersens samlede skrifter illustreres med digterens egen billedkunst. Mere end 900 papirklip, tegninger og kollager, der i mange tilfælde ikke har været offentliggjort tidligere, ledsager teksterne og viser nok en side af den mangesidige kunstner.

Gennem udgavens 18 bind løber således en billedfrise fra forfatterens egen hånd, som med sit eget kunstneriske udtryk går i spil med teksterne. Smudsomslaget til bindene bringer eksempler på Andersens papirklip, mens forsats og kassetter er en grafisk leg med digternes håndskrift.

"ANDERSEN H.C. Andersens samlede værker" er ment som et stykke formidling af såvel den kendte som den mindre kendte eller ligefrem ukendte H.C. Andersen. Værket er opdelt efter forfatterskabets hovedgenrer og udkommer i seks kassetter med henholdsvis Eventyr og Historier, Romaner, Digte og Blandinger, Skuespil, Rejseskildringer og Selvbiografier.

Enorm spændvidde
Inden for hver af disse hovedgenrer eller "pakker" er bindene bygget kronologisk op, således at man har mulighed for at følge forfatterskabet år for år, eller genre for genre, og dermed opleve, hvor vidt digteren spændte.

"Vi er både glade og stolte over, at det er Gyldendal, der står som forlægger af  ANDERSEN. H.C. Andersens samlede værker. De tre første bind med eventyr og historier er det første konkrete resultat af det samarbejde, vi har indgået med DSL. Det indfrier alle vore forventninger, og allerede nu står det klart, at der bliver tale om en enestående udgivelse. Her får vi grundstammen, selve fundamentet for alt det, der kommer til at foregå i fejringen af Andersen i de næste år, et værk, der vil blive stående i mange, mange år. Det er os en glæde at kunne udgive det i en så kvalificeret redigeret - og så moderne, grafisk indbydende - form," siger forlægger og litterær direktør for Gyldendal, Johannes Riis.

"ANDERSEN H. C. Andersens samlede værker" er udarbejdet efter moderne tekstkritiske principper med respekt for digterens ortografi og med kommentarer til de enkelte tekster og introduktioner til hver genre, som gør det muligt at læse teksterne med større forståelse. Herved henvender ANDERSEN sig både til dem, der vil studere H.C. Andersen videnskabeligt og til dem, der interesserer sig for forfatteren og har lyst til at gå på opdagelse i hele H.C. Andersens univers.

"Det er en stor udfordring i alle henseender, den kræver både omtanke og knofedt. Men den er også et stort privilegium. Fordi det er et i alle måder eventyrligt forfatterskab, fuldt af overraskelser. Andersen er uforudsigelig, og hans liv såvel som hans forfatterskab lader sig ikke bringe på enkle formler," siger professor og projektleder fra DSL, Klaus P. Mortensen.


Tilbage