HCA NYHEDER Eventyrmanuskripter på nettet

H.C. Andersens originale manuskripter digitaliseret i nye scanninger specielt til internettet.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 15 September 2003

Såvel her på portalen som på Odense Bys Museers hjemmeside kan du nu studere et udvalg af H.C. Andersens originale håndskrevne eventyrmanuskripter.

Samlingen af eventyrmanuskripterne er fra H.C. Andersens Hus, og de er blevet scannet specielt med henblik på internettet. Det giver brugeren mulighed for at læse H.C. Andersens originale håndskrift og sammenholde den med den trykte tekst, som den ser ud i Arkiv for Dansk Litteratur.

Samtidig kan brugeren bladre mellem siderne med et museklik og få kortfattede faktuelle oplysninger om såvel manuskriptet som eventyrets tilblivelse.

Gotisk håndskrift
Det vil være svært for de fleste at læse H.C. Andersens skrift. Gotisk håndskrift i almindelighed og H.C. Andersens i særdeleshed kræver megen øvelse at blive fortrolig med.

Alligevel henvender udgivelsen af manuskripterne sig ikke udelukkende til H.C. Andersen-forskere, men til alle, der er interesserede i at opleve den helt specielle fornemmelse det er at være tæt på forfatterens skabelsesproces.

De bevarede manuskripter er den helt afgørende forudsætning for nyudgivelserne af H.C. Andersens kendte værker i forbindelse med HCA2005.

"Ganske vidst kan hverken digitale eller trykte kopier erstatte de originale manuskripter, men når det kommer til kvaliteten, omkostningerne, tilgængeligheden og bevaringen rummer den digitale udgivelse logisk nok betydelige fordele," siger museumsinspektør ved Odense Bys Museer, Ane Grum-Schwensen.

Udgivelsen af eventyrmanuskripterne på nettet er del af en længere række af udgivelser til belysning af H C. Andersens liv og virke i anledning af H.C. Andersens 200-års jubilæum i 2005.

Arbejdet er koordineret med tilsvarende initiativer i Det Kongelige Bibliotek og H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet, og det har kun været muligt takket være økonomisk støtte fra HCA2005 Fonden.Du finder manuskripterne her!
Tilbage