HCA NYHEDER 12 fynske HCA-projekter parat til start

Allerede to år før det første projekt løber af stablen kunne H.C. Andersen 2005 Fonden i dag præsentere de 12 første store fynske HCA2005-projekter.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 17 Juni 2003

H.C. Andersen 2005 Fonden præsenterede i dag de 12 første store fynske kultur-, undervisnings- og turismeprojekter i HCA2005-projektet. Det skete på et pressemøde i Odense på Fyn.

De 12 projekter, der her blev offentliggjort, består af otte kulturprojekter inden for opera, teater, museale udstillinger, klassisk musik og underholdning samt et undervisnings- og tre turismeprojekter.

"Vi er meget stolte af, at det er lykkedes at samle så markante kultur- og turistinstitutioner til at repræsentere Odense og Fyn, der jo sammen med resten af Danmark og hele verden skal være med til at fejre H.C. Andersen i 2005. Det har afgørende betydning for hele fejringen, at H.C. Andersens fødeby og fødeø bliver så rigt repræsenteret i et projekt, som vil nå ud til hele verden," siger generalsekretær i H.C. Andersen 2005, Lars Seeberg.

Konkret drejer de 12 fynske HCA2005-projekter sig om følgende:

Operaen Liden Kirsten
Den romantiske opera med middelaldermotiv, Liden Kirsten, opføres som samproduktion mellem Den Fynske Opera, Odense Symfoniorkester og Odense Teater, og produktionen indgår i alle tre institutioners abonnement. Operaen, hvis libretto er skrevet af H.C. Andersen og musik komponeret af J.P.E. Hartmann, tænkes placeret i et utraditionelt scenerum, der indrettes til lejligheden. Partierne besættes med internationale, danske navne samt en dansk stjernedirigent. Kasper Wilton står for iscenesættelsen og Lars Juhl skaber scenografien.

Operaen Nattergalen
Igor Stravinskijs klassiske opera-enakter Nattergalen er baseret på H.C. Andersens eventyr af samme navn. Det Fynske Musikkonservatoriums samarbejde med Den Fynske Opera og netværket the Association of Baltic Academies of Music, ABAM (16 konservatorier fra Østersø-regionen), danner grundlag for den store opførelse af operaklassikeren Nattergalen med ca. 85 unge udenlandske studerende i tæt samarbejde med ca. 50 fynske kolleger.

Konservatoriet og de samarbejdende ABAM-konservatorier står for sangsolister, kor, stort symfoniorkester og dirigent, mens Den Fynske Opera står for selve den sceniske produktion med instruktør, scenograf, lysdesigner og øvrigt teknisk personale. 

Teater, musical og oplæsninger v/ Odense Teater
Odense Teater planlægger flere forestillinger og arrangementer i forbindelse med jubilæumsåret:

Meer end Perler og Guld
En af H.C. Andersens festligste Casino-forestillinger, Meer end Perler og Guld, vil blive genoplivet på Odense Teaters store scene i Jens August Willes bearbejdelse og instruktion. Meer end Perler og Guld er noget så sjældent som en ægte ?trylle-vaudeville?, hvor hele teatrets maskineri samt ensemble tages i brug for at festligholde denne historie, som blander ånder med guldalderens borgere i København.

Holmgang for Andersen
En af Danmarks førende dramatikere, Sven Holm, vil specielt til H.C. Andersen-året 2005 skrive et kammer-
spil til Odense Teater om den modne Andersen. Stykket instrueres af Henrik Sartou.

Mulatten
Odense Teater har bedt komponisten Sebastian om at tonesætte H.C. Andersens rimede skuespil Mulatten til en festlig musical, der skal afslutte H.C. Andersen-året med premiere den 6. december 2005. Manuskriptet tilvirkes af teaterchef Kasper Wilton.

Den røde stol
Allerede i løbet af sæson 2004/05 vil Odense Teater arrangere 30 oplæsninger af H.C. Andersens eventyr. Oplæsningerne finder sted lørdage mellem kl. 10.30 og 11 med fri entre.

International H.C. Andersen Børneteaterfestival
En international børneteaterfestival bestående af 10 udenlandske og 5 danske kompagnier skal præsentere det ypperste af danske og internationale dramatiseringer af Andersens eventyr.

I alt præsenteres 150 opførelser af de bedste danske og udenlandske H.C. Andersen-forestillinger. Der sigtes mod både at præsentere de bedste eksisterende samt helt nye forestillinger af førende børneteaterkompagnier. Festivalen afholdes på Sydfyn og i Vestsjællands Amt og forventes at løbe over 8-10 dage i hver region.

Skyggen v/ Kunsthallen Brandt Klædefabrik
Kunsthallen Brandts Klædefabrik planlægger i samarbejde med Vestsjællands Kunstmuseum det internationale udstillingsprojekt "Skyggen". Dets litterære udgangspunkt er H.C. Andersens eventyr Skyggen, og udstillingsprojektets mål er at nå rundt om hele den omfattende billedrigdom i skyggefortællingen og lade den indgå i en levende dialog med den internationale samtidskunst.

Udstillingen samler ca. 40 internationale billedkunstnere og inddrager med videokunst, film, klangkunst, fotografi og maleri hele spændvidden i samtidskunsten.

Vandreudstillinger og introduktionsfilm på Odense Bys Museer

Vandreudstillinger
Odense Bys Museers vandreudstillinger tager i sit faglige indhold afsæt i allerede eksisterende tekst og billedmateriale med tilføjelse af plancher og dvd, som oplyser om H.C. Andersen 2005?s vision, mål og samarbejdspartnere. Formålet er at fremme kendskabet til H.C. Andersens liv og digtning på H.C. Andersen 2005?s internationale key-markets.

Introduktionsfilm
I forbindelse med vandreudstillinger og andre fremstød i ind - og udland samt som introduktion til den biografiske fortælling i Det nye H.C. Andersens Hus udarbejdes en introduktionsfilm om eventyrdigterens liv og digtning. Filmen tager udgangspunkt i den universelle fascination af Andersen.

Odense Symfoniorkester: Tracing Andersen
Odense Symfoniorkester planlægger i jubilæumsåret 2005 en Europa-turné i Andersens fodspor, Tracing Andersen. Det er tanken at udvælge 4-6 af de byer, hvor han havde sine største musikalske oplevelser indenfor den symfoniske musik og give koncerter, der programmæssigt knytter an til Andersens musikalske oplevelser i midten af 1800-tallet.

Baggrunden for projektet er, at H.C. Andersen på sine 30 udlandsrejser besøgte byer som Leipzig, London, Wien, Paris, Napoli, Amsterdam, Rom, Dresden, Bordeaux, Barcelona, Zürich, München og Weimar. Han var en stor musikelsker og mødte under sine rejser flere af Europas førende komponister såsom Mendelssohn, Schumann, Liszt og Wagner.

H.C. Andersen Slotskoncerter
DR RadioUnderholdningsOrkester planlægger DR Slotskoncerter med H.C. Andersen indhold og med internationale topnavne til opførelse i 2005. Premieren lægges til Egeskov Slot, der hermed får besøg af DR Slotskoncerter første gang. Alle koncerter optages til DR.

Undervisningsprojekt
Med "Hearts of Andersen" sendes publikum ud på en eksistentiel eventyrrejse i Andersens liv og eventyr - samt i deres eget liv, samtidig med at der sættes fokus på en anderledes side af H.C. Andersen.

Den eksistentielle eventyrrejse er ramme for de mange sensoriske oplevelsesinstallationer, der etableres i Børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense. I dette interaktive kunstværk inddrages publikum med alle sanser. Installationerne vil bruge fragmenter, figurer og symboler fra Andersens forfatterskab til at belyse forskellige livsfaser og temaer i forfatterens liv.

Hjertet bliver det primære symbol i projektet, hvor det både symboliserer Andersen selv, det budskab der løber gennem alle hans eventyr og et livs forskellige faser (barn, ungdom, voksenlivet og alderdom - lig med de fire hjertekamre).

H.C. Andersen Tours
Formålet med H.C. Andersen Tours er at udbyde et omfattende tur- og pakkerejseprogram. H.C. Andersen Tours etableres som en del af Incoming Fyn, et incomingbureau i Fyntour. Udgangspunktet i turene vil i særlig grad koncentrere sig om autencitet og muligheden for at levere en ægte H.C. Andersen-oplevelse.

Odense og Fyn er væsentlige omdrejningspunkter når der etableres sightseeing, citybreaks samt tiltrækning af konferencer og kongresser.

EventyrSejl - et centralt mødested i Odense
Med henblik på at skabe et H.C. Andersen-kraftcenter i Odense Centrum etableres en H.C. Andersen scene i en smuk teltkonstruktion af store, hvide sejl, som overdækker Flakhaven fra ultimo juni - ultimo august 2005.

Den store, åbne plads foran Odense Rådhus og turistbureauet kan udgøre en unik og historisk ramme for lokale H.C. Andersen relaterede forestillinger, koncerter og happenings. Her vil odenseanere og turister kunne samles, spise, drikke og få masser af oplevelser - helt gratis - sommeren igennem. Programmet vil i dagtimerne henvende sig til familierne og om aftenen til det voksne publikum.

Teltkonstruktionen vil desuden kunne fungere som informationscenter for turister og være et fast element i diverse produkter under H.C. Andersen Tours. Samarbejdspartnere bliver foruden det lokale kultur- og erhvervsliv bl.a. Odense Bys Museer, Fyntour og Odense Midtfyn Turist Bureau.

H.C. Andersen Julemarked
Formålet er at skabe et årligt tilbagevendende julemarked i Odenses H.C. Andersen-kvarter med inddragelse af områdets caféer, restauranter, museer, hoteller m.fl. 

Temaet er H.C. Andersens vintereventyr. Til julemarkedet opsættes scener, boder og illumination, og der vil være underholdning i julens og Andersens tegn. 


Tilbage