HCA NYHEDER SARS udsætter kinesisk besøg

Den kinesiske papirklipper Lu Xue har fået rejseforbud på grund af SARS og deltager ikke i åbningen af sin egen udstilling i Odense i juni.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 05 Maj 2003

De kinesiske myndigheder har givet den kinesiske papirklipper Lu Xue rejseforbud på grund af sygdommen SARS. Lu Xue er derfor nødt til at udsætte sit besøg i Danmark til efteråret og deltager dermed ikke i åbningen af udstillingen af hendes H.C. Andersen-inspirerede papirklip i starten af juni.

Lu Xue har foræret H.C. Andersens Hus i Odense 112 papirklip som gave i forbindelse med fejringen af H.C. Andersens 200-års jubilæum i 2005 og skulle have været tilstede ved åbningen af udstillingen den 6. juni.

I stedet er det nu besluttet, at udstillingen åbner som planlagt, af hensyn til de mange sommergæster på museet, men at den officielle overdragelses-ceremoni finder sted på et senere tidspunkt, når Lu Xue igen har mulighed for at rejse. Sandsynligvis til september.

"Vi havde selvfølgelig glæder os til et besøg i pinsen, og det er da brandærgeligt, at vi må åbne udstillingen uden Lu Xue. Alligevel finder vi det rigtigt at udsætte besøget, når nu situationen er, som den er. Så må vi prøve at fejre Lu Xue på anden vis en gang til efteråret," siger museumsinspektør på Odense Bys Museer, Karsten Eskildsen.

Knyttet til Andersen
Lu Xue har lavet de 112 papirklip over fem af H.C. Andersens historier, og der er tale om papirklip på et virtuost niveau. Den 31- årige Lu Xue har klippet, siden hun var seks år og altid med saks. Intet er skåret, hvilket har gjort hende til en af de mest respekterede papirklippere i Kina. Eksempelvis er Lu Xue repræsenteret i Folkets Store Hus i Beijing, og hun har udstillet flere gange i Asien og Europa.

Selv om Lu Xue hele sit liv har følt sig knyttet til H.C. Andersens eventyr, udtrykker hun sig også inden for den kinesiske tradition for papirklip, hvor hun set med vores øjne bruger stærkere udtryk end i sin H.C. Andersen-klip.

Samlingen af de 112 klip er den hidtil største enkeltsamling i Danmark af kinesiske illustrationer til H.C. Andersens eventyr.


Tilbage