HCA NYHEDER Astrid Stampes Billedbog fik stor ros

Seneste H.C. Andersen-udgivelse fra Odense Bys Museer, Astrid Stampes Billedbog, blev mødt med begejstring og høje karakterer fra danske anmeldere.

Af Mikkel Stjernberg - H.C. Andersen 2005 - 02 Maj 2003

De danske boganmeldere tog imod "Astrid Stampes Billedbog" med stående ovationer over udgivelsen. For eksempel kaldte Dagbladet Børsen den for: "en dybt original billedbog, men også en dannelsesbog af højt format sprængfyldt med kulturhistorie...".

Noget der glæder museumsinspektør ved Odense Bys Museer, Karsten Eskildsen en hel del, for han var redaktør på bogen, og det har været en massiv dannelsesproces for ham også.

"Købere af bogen har en fordel frem for anmelderne - nemlig at de har tid til at fordybe sig i den ordentligt, og det kræver den. Den tager tid at tilegne sig. Jo mere man har den mellem hænderne, desto større fornøjelse har man af den. Indholdet er ganske enkelt af en sådan kaliber, at der bliver ved med at være ting at hente i den. Selv for mig har der været aha-oplevelser i den efter udgivelsen. Ting omkring H.C. Andersen jeg pludselig forstår bedre," siger Karsten Eskildsen.

Han kalder bogen for en "billedversion af H.C. Andersens interesse for verden og menneskene omkring ham" og tilføjer, at bogen nærmest er en opdragelsesproces for læseren. Ikke bare i H.C. Andersen, men i livet som helhed, fordi bogen formidler H.C. Andersens forhold til dette på en måde, man som læser ikke kan undgå at blive påvirket af.

Billedbøgernes herrer
"Astrid Stampes Billedbog" er en faksimeleret udgave af originalen, som blev købt af Odense Bys Museer i 1998 for 3,5 millioner kroner. Bogen indeholder papirklip og digte af H.C. Andersen, der er blevet samlet af hans nære ven Adolf Drewsen, som forærede bogen til sit barnebarn Astrid på hendes et-års fødselsdag den 19.december 1853.

Både H.C. Andersen og Adolf Drewsen var vilde med billedbøger og mødtes jævnligt for at klippe og klistre. Begge samlede samtidig på udklip fra illustrerede hæfter, aviser og tidskrifter, og "Astrid Stampes Billedbog" er suppleret med et rigt udvalg af disse.

For at virkeliggøre bogen i såvel en dansk som engelsk udgave har den modtaget 150.000 kroner i støtte fra H.C. Andersen 2005 Fonden, og også her blev anmeldernes begejstring mødt med et stort smil.

"Det er både en stor ære og fornøjelse at have ydet støtte til bogen, for den viser med al tydelighed H.C. Andersen som billedkunstner og den store fantasi, hvormed han udtrykte sig også på det felt. Samtidig er bogen et væsentligt bidrag til den belysning af mennesket H.C. Andersen, som vi med dette projekt er interesseret i at give verden," siger generalsekretær Lars Seeberg.

 


Tilbage