HCA NYHEDER H.C. Andersen på menuen

Restaurant "Under Lindetræet" i Odense sætter 128 år gammel H.C. Andersen-menu på kortet.

Af ms - H.C. Andersen 2005 - 22 April 2003

H.C. Andersen elskede god mad og drikke, og han spiste ude hver eneste dag det meste af sit liv. For at fejre digteren i forbindelse med 200-året for hans fødsel i 2005 har restaurant "Under Lindetræet" i Odense sat en 128 år gammel menu på kortet.

Der er tale om en menu, som H.C. Andersen fik serveret på sit livs sidste fødselsdag den 2. april 1875, hvor fyldte 70-år. Middagen foregik i hjemmet hos familien Melchior på Østerbro i København, hvor han boede de sidste måneder af sit liv.

Desværre var H.C. Andersen meget svækket under middagen, men han glædede sig alligevel over den imponerende menu, og har har senere beskrevet middagen som noget ganske særligt. Ikke mindst på grund af de otte retter i menuen, og den meget elegante måde, som den var konstrueret på.

Eventyrlige retter
Retterne var nemlig skabt i ånden fra H.C. Andersens eventyr, og på menukortet er der nedskrevet små titler og citater fra eventyrene ud for hver ret og vin. For eksempel er den fjerde ret på menuen "Indbagte Brisler med grønne ærter" og den bliver ledsaget af citatet: "Hvad man kan hitte paa". Eller retten "fuglevildt" der har fået titlen: "De vilde Svaner" som følgesvend.

Restaurant "Under Lindetræet" har fundet frem til den originale menu i samarbejde med H.C. Andersens Hus, som ligger på den anden side af gaden og dermed er genbo. Af praktiske grunde har "Under Lindetræet" dog lagt to af de otte retter sammen til én, og ændret smørrebrødene i slutningen af menuen til canapéer.

"Menuen er intet mindre end en genial kombination af råvarer og lækkerier, som i høj grad fortæller, at der ikke er den store forskel på det, man spiste dengang og i dag. Tilmed kan man se på valget af retternes sammensætning, at der var tale om en jødisk familie. Det gør ikke retterne mindre interessante," siger restauratør på "Under Lindetræet", John Kofod til Fyens Stiftstidende.


Tilbage