HCA NYHEDER Fantastisk papirklip til H.C. Andersens Hus

Eventyrdigterens største papirklip sikret på danske hænder for mere end en halv million kroner.

Af H.C. Andersen 2005 - 03 December 2002

Det lykkedes i går Odense Bys Museer at erhverve det største, kendte klip udført af H.C. Andersen til en hammerslagspris på 520.000 kroner på Bruun Rasmussens auktion i København. Den store købssum er skaffet til veje gennem velvillige bidrag fra blandt andre Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden.

Papirklippet måler ca. 42 x 34 cm og blev fremstillet i maj 1864 og solgt på en bazar til fordel for de danske krigsfanger i Tyskland. På klippet havde Andersen skrevet et lille vers, der tilmed angav prisen:

"Den Klipning her er noget dyr,
Den er sat til en halv Rigsdaler.
Men det er et helt klippet Eventyr,
Og dit Hjertelag betaler.

H.C. Andersen."

Danmarks ulykkelige krig var personligt meget belastende for digteren, som havde mange gode relationer til det store naboland mod syd. Desuden kendte han i sin omgangskreds flere unge mænd, som gjorde tjeneste i krigen, hvoraf nogle faldt og andre blev sårede.

H.C. Andersen følte sig forpligtet til at engagere sig stærkt på dansk side i disse måneder, og en af de måder, han kunne gøre det på, var altså at medvirke ved diverse velgørende formål. Derfor var det ham til stor glæde, at det store klip blev solgt for det fire-dobbelte af den fastsatte pris, 2 rigsdaler. Den høje sum betaltes af hofbager Adolph Bruun, i hvis families eje klippet har været siden.

Odense Bys Museer var efter auktionen mildt sagt lettede over, at klippet nu er sikret danske hænder, og at det kan komme til at indgå i udstillingerne i det nye H.C. Andersen Hus, hvor det vil være en stærk formidler af sammenhængen mellem Danmarks store digter og det historiske skæbneår 1864.

Tilbage