INTERVIEWS Eventyrlige oplevelser

Kulturminister Brian Mikkelsen har valgt at støtte fejringen af H.C. Andersen med i alt 65 mio. kr. Det store tilskud er en investering i dansk kultur og vil forrente sig i turisme, samarbejde med erhvervslivet og et væld af store kulturoplevelser, forudser ministeren.

Af H.C. Andersen 2005 - 07 Oktober 2002

Da kulturminister Brian Mikkelsen som barn fik læst H.C. Andersen-eventyret "Den lille pige med Svovlstikkerne" højt af sin mor, var det en særlig oplevelse. Fortællingen om den enlige, hjemløse piges kamp for at overleve med sine svovlstikker gjorde så stort indtryk, at den 36-årige minister tydeligt kan huske det den dag i dag.

»Jeg blev rørt af den historie. Meget rørt. For kulden tager hende jo«, fortæller Brian Mikkelsen.

Siden har der været en lang række glædesfyldte øjeblikke med den danske eventyrdigter. Først ved at få læst og siden ved selv at læse de mange eventyr - blandt andet for sine fire børn. Og senest, da han som kulturminister overgav regeringens tilskud til fejringen af H.C. Andersen i 2005.

»For mig er H.C. Andersen noget af det største og mest magiske, vi har i dansk kultur. Både på grund af de eventyr, som er kendt af alle danskere - og af tusindvis af mennesker i resten af verden. Men også på grund af de mange kulturoplevelser, der er skabt på grundlag af H.C. Andersens værker«, siger Brian Mikkelsen.

Særlig magi i eventyrene
Det er nu langt fra første gang, at kulturminister Brian Mikkelsen oplever H.C. Andersens status som en kunstner af særlig karat. Som barn fik han som de fleste andre danskere læst flere af eventyrdigterens fortællinger op - ud over "Den lille pige med Svovlstikkerne" husker han bedst "Den grimme Ælling" og "Den standhaftige Tinsoldat".

Som stor dreng og senere som voksen læste han også selv mange af de verdenskendte eventyr. Og som familiefar med fire børn læser han i dag flere af de samme eventyr højt for børnene, når ellers de lange arbejdsdage som minister tillader det.

»H.C. Andersens eventyr rummer en helt særlig energi og en enestående tro på livet som et lille mirakel. Det er modet og troen på livet, der fænger. Samtidig tager de fleste eventyr udgangspunkt i det, som vedrører os alle sammen: Behovet for at blive elsket og finde sin plads i livet. Det gælder jo både i "Den grimme Ælling", "Den standhaftige Tinsoldat" og også i "Den lille Pige med Svovlstikkerne", selv om den er meget trist.«

Brian Mikkelsen hæfter sig ved, at H.C. Andersens mange eventyr jo ikke kun bliver oplevet i store tykke eventyrbøger, der bliver læst op af forældre eller bedsteforældre. Selv har han oplevet dem gengivet i tegneserier, film og tv-serier. Og i børnenes generation går eventyrene også igen i computerspil og andre moderne medier, hvor fortællingerne dog er de samme som i bøgerne.

»Det beviser jo holdbarheden i H.C. Andersens værker. Hans eventyr er tidløse og universelle. Og det er jo helt fantastisk«, siger han.

Mødt ham på rejser

Netop H.C. Andersens store udbredelse i den store verden har for mange år siden overbevist Brian Mikkelsen om, at eventyrdigteren er et internationalt ikon.

På sine rejser i udlandet har den konservative politiker mødt mange mennesker, der ofte har talt om H.C. Andersen og hans eventyr, når talen faldt på Danmark. Mange af dem har kunnet fortælle detaljeret om de forskellige eventyr - og enkelte har tilmed kunnet flere titler og detaljer end de fleste danskere.

»Folk snakker jo ofte om H.C. Andersen, når de snakker om Danmark. De kender hans eventyr og fortællinger. Og de forbinder dem med Danmark, selv om de måske bor på den anden side af kloden. Det er helt unikt og et bevis på H.C. Andersens høje status internationalt«, siger han.

Eventyrdigterens store betydning uden for Danmarks grænser i den store verden er for kulturministeren også et af de bærende elementer i den omfattende fejring af H.C. Andersen i HCA 2005. Begivenheden har international karakter og skal ikke kun finde sted i Danmark, men i hele verden. Og netop den dimension er vigtig for regeringens støtte til projektet.

»Det er klart, at fejringen af H.C. Andersen får kolossal betydning for turismen og præsentationen af Danmark og dansk kultur i den store verden. Det bliver større end Kulturby 96, ja, større end afholdelsen af Det Internationale Melodi Grand Prix sidste år. Med andre ord har HCA 2005 en økonomisk gevinst - men også en kunstnerisk gevinst, når danskere i alle aldre får mulighed for at genopleve den berømte danske eventyrdigter. Det er et flot samspil«, siger ministeren.

Forretning og kunst

Også parløbet med den private investor, Bikubenfonden, har været afgørende for regeringens ønske om at støtte HCA 2005. Kulturminister Brian Mikkelsen har fra sine første dage som minister lagt op til større samarbejde mellem kultur- og erhvervslivet til udbytte for begge parter i form af inspiration og udveksling af erfaringerne.

I løbet af foråret åbnede han de to kultur/erhvervs-projekter Louiz og NyX og indførte et kunstfradrag for virksomheder med udsigt til kraftig vækst i salget af dansk kunst. Og inden for de næste måneder vil han præsentere nye tiltag og initiativer, der skal fremme samarbejdet mellem virksomheder og kunstnere i alverdens forskellige former.

»Bikubenfondens unikke og generøse donation til HCA 2005 er et forbillede for samarbejdet mellem kultur- og erhvervsliv. Og samarbejdet er en hjørnesten i borgerlig kulturpolitik, da det kan gøre det muligt for flere kunstnere at leve af deres kunst og gøre det muligt at prioritere den statslige støtte til udvikling af nye talenter og til den kunst, der ikke kan klare sig i samspil med markedet.«

Selv er kulturministeren da også overbevist om, at H.C. Andersen ville samarbejde med alverdens virksomheder og investeringsfonde, hvis han skulle agere på nutidens marked og kulturliv.

»Med hans nysgerrighed og sans for særlige fortællinger ville han utvivlsomt kunne tryllebinde de store kulturfonde og virksomhedsledere - og indgå unikke samarbejder til gavn for både dem og det store publikum.«
Tilbage