FILM OG TV

International spillefilm,  Bille August
Odense Kommune har afsat 10 mio. kr. til en uddeling af en årlig H. C. Andersen pris i årene 2002 - 2004 til en person, som aktivt skal bidrage til udbredelse af kendskabet til H.C. Andersen. Prisvinderen vil i modydelse udføre en væsentlig opgave i forbindelse med fejringen af H. C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005.

Bille August modtog Odense Bys H.C. Andersen Pris 2003 på 50.000 Euro på H.C. Andersens 198-års fødselsdag 2. april 2003 ved en ceremoni i Odense Teater. Bille August modtog prisen for at påbegynde planlægningen af en international storfilm om H.C. Andersen.

Bille August høstede senest stor succes hos både publikum og anmeldere for den prisbelønnede svenske film En Sang for Martin, som udkom i biograferne i 2001. Filmen blev produceret af det danske filmselskab Moonlight, som også vil stå bag den planlagte H.C. Andersen film.

Film X / Det Danske Filminstitut
I forbindelse med H.C.Andersen 2005 inviterer det interaktive filmstudie FILM-X skoleklasser (og familier i weekender) til at lave deres helt egne fortolkninger af udvalgte H.C. Andersen eventyr, blandt andet som led i skolernes undervisning om H.C. Andersen. Med projektet FILM-X i H.C. Andersen klæder skabes en ramme, hvor børn og unge kan arbejde kreativt og nyskabende med H.C. Andersens eventyr og historier.
I andledningen af jubilæumsåret vil FILM-X bliver udvidet med et H.C. Andersen 3D-animeret univers, hvor publikum vil komme ud for en forrygende forfølgelse i Den Grimme Ælling, møde hunde og heks i scener fra Fyrtøjet, spille med i scene fra Den Standhaftige Tinsoldat eller hale en død krage op af lommen i Klods Hans ? med en eventyrlig slotskulisse som baggrund. Skoletjenesten (i samarbejde samarbejde med Center for Børrnelitteratur) udarbejder H.C. Andersen-relateret filmundervisningsmateriale. Fra januar 2005 og året ud.

Historien om H.C. Andersen- CCTV, tv-serien Kina
En serie af fem drama-dokumentarer instrueret af Chen Jie.
Producent: China Europe Interact Culture & Communication.
(Kina)
TV-serien kommer til at bestå af fem episoder på hver 30 minutter. Den røde tråd i serien bliver H.C. Andersens unikke karakteristika som for eksempel hans stærke vilje, der ledte ham til succes, hans kærlighedsliv og hans rejseoplevelser. Konkret vil der blive fokuseret på Andersen som skribent, poet, forfatter samt på hans liv og rejser over hele Europa.
TV-serien bliver optaget langs med Andersens rejseruter og vil inkludere diverse interviews og skuespiller-teknikker.
CCTV har mere end én millard seere med en dækningsgrad på 90,3 procent af befolkningen i Kina. Stationens internationale og engelske kanaler bliver transmitteret via sattellit til stort set hele verden.

NatFilm Festivalen
Projektansvarlig: Natsværmerfonden v/ Andreas Steinmann.
Skønt han aldrig oplevede den selv, er H.C. Andersen tæt forbundet med filmen. Digterens store indflydelse på de levende billeder spiller en central rolle under NatFilm Festivalen i 2005. H.C. Andersen sugede indtryk til sig og skrev med et malende udtryk, der har appelleret til billedmagere i både samtiden og eftertiden.

Få forfattere har med deres værker sat så stort præg på filmverdenen som H.C. Andersen. Hans liv, hans rejsebeskrivelser og især hans eventyr har været inspirationskilde for mere end 100 film, og interessen synes i disse år så stor som nogensinde.
Under NatFilm Festivalen d. 1.- 15. april 2005 præsenteres publikum for et særligt program af Andersen-filmatiseringer. Der tilstræbes en bred international repræsentation, hvoraf majoriteten vil være nyere film, som dels er inspireret af Andersen, dels baseret på hans fortællinger.

Andersen-programmet bliver en hovedserie under festivalen og har vægt på spillefilm for et voksent publikum. Der vil desuden blive inviteret filminstruktører til at fortælle om deres film og deres Andersen-inspiration.

Odense Film Festival
På den 20. internationale Odense Film festival i 2005 vil der, ud over den ordinære festival, blive vist film relateret til H.C. Andersen inden for følgende grupper:
1. Konkurrenceprogram for kortfilm
2. Dokumentarfilm om Andersen
3. Spillefilm, herunder børnefilm, over eventyr af H.C.Andersen
Seminarer knytter sig til festivalen. Efter festivalen sammensættes pakker af nationale og internationale Andersen kortfilm, der efterfølgende turnerer til bl.a. børnefilmfestivalen BUSTER. 15.-20. august 2005.
 
Peach Blossom - fiktionsfilm Kina
Filmens indhold er inspireret af H.C. Andersen eventyr "Under Piletræet" og fremstillet som et moderne eventyr for voksne. Historien koncentrerer sig om kærligheden mellem et ungt par i en landsby efter den kinesiske kulturrevolution.

Filmen beskriver, hvordan de to personer tilkæmper sig deres intellektuelle uafhængighed ved at reflektere over udviklingen i det kinesiske samfund. Ambitionen er at producere en film med både kunstnerisk og kommerciel værdi og at kombinere det urbane kinesiske udtryk med det universelle, åndelige og humanistiske.

Unge Andersen- Rumle Hammerich, TV-serie
TV-serie om den unge H.C. Andersen instrueret af Rumle Hammerich og produceret af Nordisk Film i samarbejde med Danmarks Radio.

Tv-serien handler om den unge og sårbare H.C. Andersen, der bevæger sig fra at være en selvovervurderende opkomling til, at han kommer i kontakt med sit eget mørke og den fortælle-stemme, der senere bliver vejen til hans berømmelse.
Processen bliver sat i gang af rektor Meisling på den latinskole i Slagelse, hvor H.C. Andersen blev optaget som 18-årig. Meisling var kontrol-menneske og tyrranisk rektor, der havde sat sig for at tugte H.C. Andersens vidtløftige fantasi ved hjælp af psykisk terror og skriveforbud.
Ikke desto mindre var Meisling også højt begavet, og Rumle Hammerichs tv-film stiller således spørgsmålstegn ved, om Meisling rent faktisk var den skurk, han altid er blevet gjort til, eller om han i virkeligheden reddede H.C. Andersen fra sindsforvirring.
"Unge Andersen" er med andre ord historien om det tidsrum, hvor forfatteren H.C. Andersen blev skabt, og fortællingen giver et underholdende og tankevækkende indblik i Danmarks største forfatters unge og sarte sjæl.
Samtidig viser den, hvordan Meislings forsøg på at knække den irriterende og flyvske Andersen blive Meislings Waterloo, og hvordan Andersen som følge af opgøret med Meisling får kontakt med sit egentlige publikum: barnet i os selv.

Berliner Märchentage (Berliner Eventyrdage)
3. til 13. november 2005: Berlin

I år 2005 forvandler Berliner Eventyrdagene sig til H.C. Andersen eventyrdage, "Lykkens Galocher" for at ære den store eventyrdigter. Hermed vender Berliner Eventyrdage tilbage til sit udgangspunkt, idet dagene blev initieret i 1990 i anledning af H.C. Andersens fødselsdag.

Med "Lykkens Galocher" drager verdens største eventyrfestival på turne i hele Tyskland fra den 22.10.05 til den 02.11.05. Som flot afslutning kommer H.C. Andersen eventyrdagene til Berlin under overskriften "Hele verden kommer til Berlin". Arrangøren Märchenland e.V. præsenterer H.C. Andersens værk i tidsrummet 03. - 13. novem-ber med mere end 1000 arrangementer, på over 300 steder, i alle kunstgenrer og for alle aldersklasser.

Information: www.berliner-maerchentage.de, tlf. + 49 (030)-34 70 94 78

Snedronningen som animationsserie - foråret 2005 frem til januar 2006
Japans nationale tv-selskab, NHK, producerer en animationsserie på 39 afsnit over eventyret "Snedronningen". Serien henvender sig til både voksne og børn. Serien genfortæller historien om lille Gerdas søgen efter sin ven Kay, idet historien placeres i 1800-tallets Danmark. "Snedronningen" er NHK's tredje animationsserie og den vil blive vist fra foråret 2005 frem til januar 2006.