ARRANGEMENTER

Fejringen af H. C. Andersen på Skælskør-egnen
PROJEKTANSVARLIG: Hofjægermester Ulrich greve Holstein-Holsteinborg

H.C. Andersen komiteen i Skælskør har siden sommeren 2002 oparbejdet et stort antal projekter, som vil bidrage til at markere digterens 200-års fødselsdag i 2005 og hans tilknytning til Skælskør-egnen. Projekterne spænder fra koncerter, opera- og teaterforestillinger til udstillinger, rundvisninger og foredrag.

Et af flagskibene for fejringen bliver en festival, der som målgruppe har ikke alene lokalområdet, men H.C. Andersen interesserede fra hele landet. Alle arrangementer foregår på Skælskør Folkehøjskole den 31. juli - den 5. august 2005.

Ved indledning til H.C. Andersen Året vil der blive udgivet en folder med en oversigt over samtlige af de arrangementer, som på Skælskør-egnen vil markere festligholdelsen af digterens fødselsdag.


Åbningsceremonien (i Vestsjællands Amt)
PROJEKTANSVARLIG: Kulturchef Hardy Granhøj Jørgensen

Vestsjællands Amt vil markere åbningen af HCA 2005 året ved et arrangement på Sorø Akademi. Åbningsbegivenheden vil sætte fokus på en folkelig, lokal og dansk fejring af 200 året for digterens fødsel, ligesom der vil være et professionelt indslag ved førende danske skuespillere.

I markeringen vil indgå en opførelse af Per Nørgårds nykomponerede satser til digte af H.C. Andersen.

I sit liv finder Andersen inspirationen til sin digtning gennem de utallige besøg på de vestsjællandske godser og herregårde. Vi ved, at han besøgte mindst 12 godser og herregårde. Ofte rejste han videre fra den ene til den anden og med sig på rejsen bragte han inspirationen, som så kunne udvikles og forfines til det endelige digt eller eventyr. Et eksempel herpå er det verdensberømte eventyr "Den grimme Ælling".

På herregårdene fik Andersen eget værelse og al mulig betjening. Han kunne gå ture, skrive, binde buketter eller papirklippe, som han havde lyst. Og han læste ofte nogle eventyr om aftenen som sit bidrag til underholdningen.