USA


Tamara Rojo (1976) er en ballerina, der kombinerer den klassiske ballet med innovation, og som begyndte sin træning i Madrid, hvor hun havde sin debut som professionel i "Ballet de la Comunidad de Madrid".

Kun 20 år gammel modtog hun guldmedaljen og dommernes pris ved "International Dance Festival" i Paris, og hun blev umiddelbart herefter inviteret af Galina Sansova til at fortolke de klassiske kvindelige roller i Svanesøen, Nøddeknækkeren, Sylfieden og romeo og Julie i samarbejde med den skotske ballet.

Ved siden af den nationale engelske ballet blev Tamara Rojo nomineret af London Times til "Dance revelation of the year" in 1997, og det var i dette balletkompagni, at hun skabte rollen som Julie i Romeo og Julie samt rollen som Clara i Derek Deanes opsætning af Nøddeknækkeren.

Hun har desuden fortolket store universelle roller som "The Sleeping Beauty", "Cinderella", "The Sphinx", "Voluntaires" og "Three Preludes".

I foråret 2000 inviterede Sir Anthony Dowell Tamara Rojo til at blive en fast del af the Royal Ballet. Her kombinerede hun de klassiske roller med de ægte karakterer fra den engelske ballet. Fra Giselle, Julie og Askepot til Manon. Hun har også fortolket mange andre roller med store udfordringer for hende. Blandt andet Carmen og Mayerling.

Gennem sin karriere har Tamara Rojo vundet adskillige priser. Blandt andet "Spanish Royal Gold Medal of Fine Arts", "Critics Circle Dance Award" og "Barclay Theater Award".

For Tamara Rojo skal dansen være en balance mellem dansens konceptuelle rammer med charme, og det er derfor hun altid har været i stand til at fortolke sine roller så dedikeret, præcist og konsekvent, at hun har kunnet formidle den på fornemmeste vis til publikum.