Bolivia
Bulgarien
Grækenland

USA
Vietnam




























Jolanta Kwasniewska (1955) er gift med den polske præsident, Aleksander Kwasniewski, som er i gang med sin anden embedsperiode. Jolanta Kwasniewska har skabt et image som en aktiv Førstedame, som er veluddannet, moderne og elegant. I 1977 grundlagde hun fonden "Communication without barriers", som driver diverse velgørende institutioner inden for sundhedspleje, og som fremmer bevidstheden om sundhedsforhold. Et af de mange projekter, som fonden driver, kaldes "The Butterfly Hospitals". Dette projekt beskæftiger sig med forbedring af indretningen af børneafdelinger over hele landet. Et andet projekt, "Let's Open the World for Children" har givet mange forældreløse polske børn mulighed for at holde ferie i fjerne lande. "Communication without barriers" fonden finansierer et antal specialklinikker for børn rundt omkring i Polen, herunder etablering af en onkologisk og hæmatologisk klinik i Gdansk, som åbner i juni 2005. Hvert år giver Jolanta Kwaúniewska sammen med sin mand legater til særligt talentfulde skoleelever.

Jolanta Kwasniewska er medlem af FNs Rådgivende Komité - Comité des Sages - som beskæftiger sig med stofmisbrug. Hun har modtaget mange priser og er blevet dekoreret i Polen og internationalt for sit engagement i indsatsen over for de handicappede, børn med leukæmi, AIDS-patienter og stofmisbrugere.



I forbindelse med udnævnelsen til Hans Christian Andersen Æresambassadør siger Jolanta Kwasniewska:
"Det virker som om, at vi alle inderst inde bliver ved med at være børn, indtil vi dør. Lykkelige øjeblikke fra barndommen dukker op fra vores hukommelse. De trøster os, giver os styrke, muntrer os op og minder os om varmen i vores barndomshjem. Hvor blev de dyrebare, de ord, som vores mor hviskede: "Det var grueligt koldt. Det sneede og det begyndte at blive mørk aften; det var også den sidste aften i året, nytårsaften. I denne kulde og i dette  mørke gik på gaden en lille, fattig pige med bart hoved og nøgne fødder""

I halvmørket i vores soveværelse åbenbarede Hans Christian Andersens fantastiske eventyrverden sig for os. En lille pige med tændstikker, der frøs helt ind til benet, Kay med et hjerte af is, en lille Tommelise, som ikke havde nogen forældre, og den grimme ælling, som ingen ville have. En hel generation a små polakker nød at læse om disse figurers oplevelser! Den visdom og sandhed, der så smukt var nedfældet i enestående værker af denne bemærkelsesværdige danske forfatter, lærte mange mennesker, hvordan man skal leve, viste hvilken vej, man skal følge i livet, og konfronterede alligevel læserne med deres tanker. Det skete også i mit tilfælde. Og selvom det gode ikke altid vinder over det onde i voksenlivet, skal vi stadig værdsætte de værdier, der giver os styrke til at blive bedre mennesker.

Da vi startede projektet "The Butterly Hospitals", som drives af min Fond "Communication without barriers", var eventyrene vores inspiration. Jeg besluttede at ændre indretningen på børnehospitaler i Polen til et eventyrland og malede siden hen eventyrfigurer på væggene, som på en måde passer på de syge børn. I farverige eventyragtige og venlige omgivelser gør det mindre ondt, det er nemmere at klare adskillelsen fra familien, og det er nemmere at blive rask.

Hans Christian Andersen, som holdt meget af børnenes verden, har en særlig plads i vore hjerter. Jeg er meget glad for at blive bedt om at være en del af gruppen af Hans Christian Andersen Ambassadører og tage aktiv del i fejringen af 200-året for forfatterens fødsel. De kunstneriske værker af H. C. Andersen er vidt udbredt i Polen, både i form af forskellige publikationer og teaterforestillinger og i polskundervisningen i vore skoler.
Men først og fremmest er Andersen tilstede i polakkernes bevidsthed.