USA


Den belgiske fimskaber Marc Didden er født i 1949. Det meste af sit liv har han boet i Bruxelles, hvor han også har læst til manuskriptforfatter og filminstruktør. Efter et længere ophold i New York blev han i 1973 ansat som journalist af forskellige belgiske og hollandske medier, hvor han specialiserede sig i dybdegående interviews med f.eks. Bob Marley, Mel Brooks, Bruce Springsteen og Martin Scorsese.

I 1980 skrev han sit første manuskript til TV, "The 15 Million Man". Samme år skrev han også sit første filmmanuskript, "Brussels By Night", der blev tildelt den belgiske stats pris for det bedste manuskript, og hans teaterstykke, "Re-make/Re-Model", blev samme år sat op på teatre i Bruxelles og Amsterdam. I 1982 instruerede han sin første film baseret på den tidligere version af "Brussels By Night". Denne film blev tildelt syv priser, heriblandt førsteprisen til nye filmskabere på "San Sebastian Film Festival".

I 1984 skrev og instruerede han sin anden film, "Istanbul", der blev efterfulgt af "Sailors Don't Cry" i 1988. Dette år spillede han også selv med i to andre film, "Oh Boy" af Orlow Seunke og "The Sacrament" af Hugo Claus. Den sidstenævnte blev nomineret til Cannes Festivalen det følgende år. I 1992 lavede Marc Didden sin fjerde film, "A Man Needs A Plan".

Siden har Marc Didden først og fremmest arbejde som manuskriptforfatter, konsulent og underviser på "Sint Lukas Hogeschool" i Bruxelles. Han er desuden bestyrelsmedlem for det kongelige belgiske cinematek, for det belgiske instruktørlaug og for "Palais Des Beaux Arts" i Bruxelles.Foto: