BIKUBENFONDEN
En historisk fond
Bikubenfonden er en historisk dansk fond, der til stadighed forsøger at tilpasse sine aktiviteter til de skiftende samfundsmæssige behov og opererer inden for mange forskellige områder. Grundstenen blev lagt i 1857, hvor Sparekassen Bikuben så dagens lys, men først i 1980'erne blev fonden for alvor uddelingsaktiv.

Gennem årene har fonden økonomisk bakket op om tusindvis af små og store tiltag over det ganske land og engageret sig i en bred vifte af samfundsmæssige, socialrelaterede, kulturorienterede samt børne- og ungdomsprojekter.

Som noget udsædvanligt for en fond har Bikubenfonden ofte selv taget initiativer og engageret sig ud over det økonomiske bidrag. For eksempel i Årets Reumert (Scenekunstens Pris), Den Danske Museumspris, Papirmuseet Bikuben i Silkeborg, projekterne Stop Volden og Mobning i Skolen, kollegiebyggeri i København, Odense Århus og Aalborg og sikring af Den Kongelige Operas produktion af den danske opera Antikrist og Nibelungens Ring i årene 2000 - 2006.

Samarbejdspartner
Bikubenfondens aftale med den danske stat, Odense Kommune, Fyns Amt og H.C. Andersen 2005 om at være eksklusiv samarbejdspartner på den nationale og internationale fejring af H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 markerer den største enkelte kulturaftale nogensinde indgået i europæisk historie.
H.C. Andersens jubilæum markerer en historisk begivenhed af ekstraordinær betydning, og Bikubenfonden har med sit engagement i H.C. Andersen 2005 ønsket at gøre en forskel. Den vil være med til at udbrede forståelsen og kendskabet til H.C. Andersens forunderlige forfatterskab bestående af både eventyr, rejsebeskrivelser, selvbiografi, skuespil og digte samt hans liv og levned.

Samtidig er det Bikubenfondens intention at være med til at skabe gode kulturelle vækstvilkår, der for alvor vil kunne bringe H.C. Andersen ind i det 21. århundrede, således at også kommende generationer vil kunne have glæde af forfatterens unikke fortællinger. De mange nyskabende projekter, hvor nye medier og kunstformer tages i brug, markerer en nytænkning i forhold til de traditionelle behandlinger af H.C. Andersen.

Kunstens forhold
Det har ydermere været et incitament for Bikubenfondens samarbejdsaftale, at H.C. Andersen 2005 bliver en festival, der opererer inden for alle kulturens områder såsom dansen, musikken, teatret, litteraturen, multimedier med mere.

Fuldstændig som når fejringen repræsenterer projekter, der når ud til både de helt unge og de ældre. Bikubenfonden ønsker ganske enkelt at være med til at hylde en kunstner, en digter og et menneske, der er mere moderne end nogensinde, og som kan tale til verden i dag mere indtrængende end de fleste.

Det er Bikubenfondens overordnede formål at være med til at give kulturen de bedste vilkår på dens egen præmisser. Kulturen er et vigtig incitament for en sund samfundsmæssig udvikling, og ved at sætte fokus på vores kulturelle rødder skaber Bikubenfonden grobunden for en kreativ og spændende fremtid. Derfor er mange af de projekter, som Bikubenfonden i samarbejde med H.C. Andersen 2005 har planer om at sætte i gang, projekter, der vil række langt ud over 2005.

Se Bikubenfondens website!