DEN DUMME PHANTASIE


© Odense Bys Museer

Den dumme Phantasie
handler om den menneskelige indbildningskraft.

Undervisningstemaet indeholder undervisningsforløbet
Rundt om en havfrue.Kvinde, juletræspynt.
Et af H.C. Andersens
mange smukke papirklip.
Se evt. flere her.


Den dumme fantasi er et udtryk der stammer fra H.C. Andersens eventyr Den lille Idas Blomster, hvor en embedsmand med titel af Cancellieraad - et af datidens navne for en embedsmand - kritiserer en student for at fortælle lille Ida historier. Det lyder sådan her:

"Er det at bilde Barnet saadan noget ind!" sagde den kjedelige Cancellieraad, der var kommen i Visit og sad i Sophaen; han kunde slet ikke lide Studenten og gnavede alletider, naar han saae ham klippe de løierlige, moersomme Billeder: snart en Mand, der hang i en Galge og holdt et Hjerte i Haanden, for han var en Hjertetyv, snart en gammel Hex, der red paa en Kost og havde sin Mand paa Næsen; det kunde Cancellieraaden ikke lide, og saa sagde han, ligesom nu, "er det noget, at bilde Barnet ind! det er den dumme Phantasie!"

Det fremgår, at det ikke er studenten, men Cancellieraaden der er galt afmarcheret - og 'kjedelig'. Den dumme fantasi - indbildningskraften - er ikke så dum endda. Den er snarere livets salt for Ida, Andersen og alle os andre. Og det er dét undervisningstemaet Den dumme Phantasie handler om. Undervisningstemaet er konkretiseret gennem undervisningsforløbet Rundt om en havfrue.


Rundt om en havfrue

Undervisningsforløbet Rundt om en havfrue tager udgangspunkt i Andersens berømte eventyr Den lille Havfrue fra 1837. Men pointen er at vise at eventyret bygger på en forestilling om en havfrue som kan følges fra antikkens klassikere og helt frem til nutidens mediekultur med Disneys tegnefilm som det kendteste eksempel.

Forløbet har netop fantasien og indbildningskraften som omdrejningspunkt - det genuint menneskelige at vi kan udtrykke os med kraft i billeder. Mundtligt, skriftligt, visuelt og i andre medier. Det gjorde Andersen. Og efter Andersen har forfattere, skuespillere, skulptører, filminstruktører, reklamefolk og andre kreative mennesker fantaseret videre på hans indbildningskraft i et mediekredsløb der spænder over mere end halvandet hundrede år - og måske kulminerer i 2005 med fejringen af hans 200-år.

Så stor betydning har altså "denne dumme Phantasie". Og i dette undervisningsforløb kan man selv være med til at føre fantasien videre... 

To af vinderne i Dansk Institut for Gymnasiepædagogiks prisopgave for elever i de gymnasiale uddannelser har skrevet om "Den dumme Phantasie". Find stilene her på Prisopgave-stile.Klik dig videre til undervisningsforløbet Rundt om en Havfrue i menuen.